Niestety ostatnio spotykam się z coraz większą niestabilnością mojej instalacji HA. Występują samoczynne restarty, momentami nie mogę dostać się do File Editora, Terminala, Node-Reda, Z2M. W logach aż roi się od komunikatów
21-08-23 14:05:34 ERROR (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Error on call http://172.30.32.1:8123/api/config:
rzadziej pojawia się pełniejszy:
21-08-23 14:03:43 ERROR (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Error on call http://172.30.32.1:8123/api/config: Cannot connect to host 172.30.32.1:8123 ssl:False [Connect call failed ('172.30.32.1', 8123)]
Co chwila “Connection lost. Reconnecting…”. Macie pomysł jak temu zaradzić?
Masz dość starą wersja HA w dodatku w wersji z końcówką 0, która zawsze zawiera sporo błędów. Proponuję update do ostatniej wersji w ramach 2021.06.x lub upgrade do najnowszej z uwzględnieniem zmian jakie zaszły.
@Piotr_K według mnie skoro stało się już to kilka razy to znowu się stanie. Kwestia czasu. Jak dla mnie masz jakieś problemy z samym hostem na którym jest odpalony HA. Popatrz w logi hosta czy nie ma w nich czegoś co pokrywa się z czasem awarii HA.
@artur No i zmarnowałeś mi życie Dla mnie te logi, to jak chińska instrukcja, nawet nie wiem, gdzie ich szukać. Czeka mnie w końcu ta przesiadka na Proxmoxa, ale boję się tego, jak diabeł święconej wody, bo na pewno coś się posypie i będę siedział w ciemnym mieszkaniu, lub tym podobne.
ja mam HA na proxmoxie i ze względu na rosnące zajmowanie ramu zrobiłem codzienny restart maszyny w nocy i temat mam zamknięty. Wszystko działa bez zarzutu od kilku miesięcy
@luki25 to ze ram jest zajmowany to nic złego o ile nie wpływa na stabilność. Jaki jest sens posiadania wolnego ramu? Ram jest po to aby był zajęty. Ważne żeby się zwalniał/zajmował tak jak należy ale może być nawet cały czas na 100%
@artur
I tu się nie zgodzę… w przypadku HAOS (który zasadniczo nie ma możliwości konfiguracji) przy realnej zajętości w okolicach 80% zaczyna być intensywnie wykorzystywany swap, co ma zasadniczo katastrofalne skutki w kwestii wydajności, więc po prostu trzeba dbać o sensowne wykorzystanie pamięci.
Gdy można konfigurować system po swojemu, to oczywiście nie widzę przeciwwskazań do użycia całej pamięci), no ale to nie ten przypadek. @luki25
Należałoby znaleźć przyczynę - zachowanie jakie opisujesz jest charakterystyczne dla sytuacji tzw. wycieku pamięci, tj, gdy jakiś proces/program/komponent przy swoim kończeniu pracy nie zwalnia poprawnie pamięci - to się zawsze musi skończyć wywrotką systemu, bo przy długotrwałej pracy zawsze zostanie zużyta całą dostępna pamięć i cały swap a potem system padnie bo wykorzystanie wzrośnie ponad 100% zasobów.
W przypadku HA kiedyś miałem taki problem z dodatkiem Glances (i znalezienie przyczyny nie było łatwe, ale się udało, obecna wersja ma to naprawione, ale dość długo korzystałem z workaround polegającego na dość specyficznej konfiguracji samego Glances) bywały też problemy z innymi komponentami (dlatego w każdej instalacji bezwzględnie monitoruję zajętość RAM i swap oprócz paru innych “życiowych” parametrów maszyny jak np. obciążenie, zegar i temperatura procka czy stan S.M.A.R.T. dysku).