Node - RED Komunikaty głosowe

Zgadza się, nie wznawia odtwarzania. Poszukam rozwiązania.

Zapiszcie gdzieś na boku stan tego co jest aktualnie odtwarzane np w zmiennej typu flow. Możecie taką zmienną zasilać w procesie wyboru źródła odtwarzania lub w momencie startu odtwarzania. Wtedy zawsze będziecie mieli to co ostatnio było włączone.

Dziwna sprawa. Próbując zmniejszyć głośność po zagraniu dźwięku dzwonka, dostawałem błędy: “Call-service API error. Error Message: extra keys not allowed @ data[‘volume_level’]”
Próbowałem na różne sposoby i dopiero poniższy zadziałał i głośność została ustawiona na żądanym poziomie.

@martinezbb trochę odejdę o tematu ale widzę, że masz automatyzację oczyszczacza w node-red. Ja mam zrobioną w wbudowanej automatyzacji w HA i chciałbym przejść ze swoja również do nod-reda. Na razie mi nie wychodzi, mam oczyszczacz xiaomi mi S2. Możesz podzielić się Twoją?

Oczywiście, jest to co prawda wersja nie do końca potestowana, ale może coś pomoże. Mój oczyszczacz to xiaomi Air Purifier Pro.oczyszczacz.json (8,3 KB)

@martinezbb dziękuje

Witam, temat mi bliski ale od innej strony. Jak na razie nie mam jeszcze problemu z głośnością komunikatu bo go po prostu nie słyszę. Mam skonfigurowane na przykładzie z innego bloga komunikaty na głośnik . Przepływ w Node-RED jest prawidłowy, pojawia się dźwięk uruchomienia głośnika i kompletna cisza.przykłady z tego posta jest to samo, przepływ prawidłowy a dźwięku brak.
Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?

Myślę, że bez pokazania swojej konfiguracji TTS oraz tego jak wygląda twój node z wywołaniem komunikatu głosowego,może być ciężko stwierdzić co jest nie tak.
A odtwarzanie muzyki, radia z HA działa?

@sztomag zacznijmy od początku, tak jak pisze @martinezbb podaj konfigurację i zobacz czy zamienia Ci tekst na mowę

Wpisz jakiś tekst i daj znać czy głośnik się odezwie

Najprawdopodobniej nie działa Tobie google tts. Dodaj w pliku configuration.yaml w sekcji tts parametr base_url. Czyli konfiguracja tts powinna wyglądać jakoś tak:
tts:

Dodatkowo zobacz jakiej metody używasz do wywołania komunikatu w NR najlepiej używać google_translate_say

Konfiguracja tts:
tts:

• platform: google_translate
    cache: true
    cache_dir: /tmp/tts
    time_memory: 300
    base_url: https://192.168.0.10:8123
    service_name: google_say
    Radio działa, zamiana tekstu na mowę już nie - głośnik się uruchamia ale jest cisza.
    To jest jeden z moich niedziałających flow
    flows.json (4,1 KB)

Zanim przejdziemy do node-reda, propozycja z mojej strony, podmień na chwilę konfigurację tts na tą poniżej i daj znać czy zadziała Ci zamiana tekstu na mowę.
tts:

language: “pl”

Niestety nic nie dało. Musiałem zmienić na ‘pl’ bo wywalało błąd. Reasumując efekt jest ten sam, głośnik się uruchamia i cisza.

@sztomag zmień jeszcze ten wpis tak https:// na http://
tts:

W sumie nie wiem czy to robi różnicę ale ja u siebie pl mam w pojedynczym cudzysłowu i działa, natomiast mam czasem tam że gdy radio jest wyłączone a poleci komunikat głosowy i gdy się zakończy radio się włącza

language: ‘pl’

Natomiast u mnie konfiguracja wygląda tak

language: “pl”
    i wszystko działa

@sztomag z tego co widzę w base_url masz adres wewnętrzny, a nie zewnętrzny. Krytyczne dla działania google_tts jest aby base_url był adresem zewnętrznym. Do tego aby google_tts poprawnie działał ten dostęp z zewnątrz do HA po tym adresie musi działać bez żadnych problemów.

Zewnętrzny mam z Duckdns i też nie działa. Efekt ten sam.

@sztomag rozumiem, że dostęp z zewnątrz do HA działa bez problemów? Zamieść konfigurację tts jaką masz obecnie po tych wszystkich zmianach.

tts: