Dzięki za popozycję. Byc może skorzystam. Na razie siedzę nad tym układem. Niestety, przekaźniki nie chcą sie “podnieść”. Sam na razie kombinuję. Dokonałem drobnych modyfikacji. Pomiędzy D6 a GND mam 3,28V, ale nie mam z tego układu 5ciu Voltów na zasilaniu płytki przekaźników. Może dlatego, że obecnie zasilam układ z USB.
Nie zasilaj z USB, wprawdzie można podkraść zasilanie z USB do przekaźników, ale sugeruję użyć zasilacz z wtykiem typu “beczka” - dowolny od 5V do 12V z obciążalnością minimum 1A
Płytka przekaźników na 200% nie zadziała przy zasilaniu 3V3 za to jest prawdopodobne, że wkrótce zjarasz stabilizator na płytce MCU.
Dotąd rozumiem, jedynie nie znalazłem informacji gdzie ma być PLUS z zasilacza. Zakładam, że na bolcu (czyli w dziurce wtyczki).
Ostrzeżenie o ryzyku “zjarania” stabilizatora zrozumiałem, ale tego, że Płytka przekaźników na 200% nie zadziała przy zasilaniu 3V3
nie do końca. Znaczy, że co? Że (jak wynika ze zdjęcia) nie powinienem sterować przekaźnikiem z PIN’u D6?!, czy źle podpiąłem zasilanie na VCC + GND?
Posilałem się tym schematem:
Płytka przekaźników wymaga zasilania 5V , wynika to z zastosowanych samych przekaźników. Jest na nich napisane 5V DC . Sterowanie tymi przekaźnikami to druga sprawa i tu w zupełności wystarczy 3V . Reasumując na zaciski VCC i GND musisz podać stabilne 5V , natomiast na IN 1 -2 możesz podać od 3 - 5 V , czyli bezpośrednio z D6 te 3.28V to świat i ludzie.
@angler moduł 2x relay , który pokazałeś jest świetny, jedynie trzeba pamiętać o zworkach do wysterowania przekaźników. Przeszło przez moje ręce kilkanaście szt i wszystkie bez problemu działają. Polecam.
Ja taki pewny nie jestem, dlatego napisałem, że należy sprawdzić. Nie widzę jakiej wielkości są rezystory ani jaki typ transoptorów zastosowano.
Dziękuję. Wygrzebałem zasilacz 12V/1.5A. Tylko nigdzie nie mogę doszukać się polaryzacji zasilacza. Czy ktoś z Was dysponuje może taką wiedzą lub może mi potwierdzić polaryzację (załączam fotkę).
Masz miernik, bo podałeś wartość napięcia na D6, więc co stoi na przeszkodzie sprawdzić ? Jak podłączysz miernik na zakresie pomiaru rezystancji do dowolnego GND na płytce NodeMcu , a drugi przewód miernika do bolca we wtyku zasilania i będziesz miał przerwę w obwodzie , to znaczy że plus jest na bolcu.
Chciałem się odnieść do dokumentacji dla pewności, ale właśnie zrobiłem tak, jak mówisz.
Wszystko śmiga aż miło. Jednak stabilne zasilanie z zasilacza 12V/1.5A załatwiło sprawę.
EDIT 02.12.2023
Dziękuję jeszcze raz za pomoc i ciepliwość.
Działania zakończone sukcesem. Układ wdrożony, na razie dewelopersko, ale raczej szybko zostanie wdrożony produkcyjnie…
Witajcie,
Proponuję tylko dla pewności sprawdzić napięcia na stykach COM i NO/NC pieca.
Ja robiłem podobny układ tylko na elementach Fibaro, i dopiero po tym jak spaliłem smart implant to sprawdziłem te styki - wychodzi na to, że w piecach Viessmann na tych stykach jest ponad 100V… Tak więc uwaga
Dzięki za ostrzeżenie, istotnie napięcie może być spore - założenia standardu OpenTherm dopuszczają 42V na nieobciążonych zaciskach urządzenia grzewczego, natomiast póki jako element sterujący używa się przekaźnik to nie widzę problemu.
Z Viessmann można się bezpiecznie komunikować przez złącze diagnostyczne “V”.
Może i można… ale na przykład taki Vitodens 100W takiego złącza nei posiada o ile mi wiadomo. Posiada standardowe złącze na płycie głównej, do podłączenia sterownika pokojowego, np Euroster, ale właśnie na tych stykach jest grubo ponad 100V.
Z przekaźnikiem zależy jakiego typu i na jakie napięcie jest - przekaźniczek w module Fibaro Smart Implant niestety nie wytrzymał, było przebicie na resztę elektroniki w module i moduł wyzionął ducha
Dlatego właśnie na etapie projektowym zdecydowałem się na przekaźnik 10A 250VAC.
Zadałem sobie minimum trudu by znaleźć specyfikację FGBS-222
i jak widać szału nie ma (najwyraźniej są to miniaturowe przekaźniki kontaktronowe)
No dokładnie tak Tyle że ja założyłem, sam nie wiem dlaczego, że wejścia w piecu są bezpotenciałowe, ewentualnie na jakimś niskim bezpiecznym napięciu…Cóż… nie są
A że ja mam paskudny zwyczaj grzebania w kabelkach bez wyłączania zasilania jeśli nie muszę, to się lekko spociłem na myśl co by było gdyby mnie jednak trzepnęło…
Zwykle takie w większości są, ale można było w instrukcje zajrzeć a nie zakładać :slight