nodeMCU ESP 8266 załączanie pieca CO

Dzięki za popozycję. Byc może skorzystam. Na razie siedzę nad tym układem. Niestety, przekaźniki nie chcą sie “podnieść”. Sam na razie kombinuję. Dokonałem drobnych modyfikacji. Pomiędzy D6 a GND mam 3,28V, ale nie mam z tego układu 5ciu Voltów na zasilaniu płytki przekaźników. Może dlatego, że obecnie zasilam układ z USB.

Nie zasilaj z USB, wprawdzie można podkraść zasilanie z USB do przekaźników, ale sugeruję użyć zasilacz z wtykiem typu “beczka” - dowolny od 5V do 12V z obciążalnością minimum 1A

Płytka przekaźników na 200% nie zadziała przy zasilaniu 3V3 za to jest prawdopodobne, że wkrótce zjarasz stabilizator na płytce MCU.

Dotąd rozumiem, jedynie nie znalazłem informacji gdzie ma być PLUS z zasilacza. Zakładam, że na bolcu (czyli w dziurce wtyczki).

Ostrzeżenie o ryzyku “zjarania” stabilizatora zrozumiałem, ale tego, że Płytka przekaźników na 200% nie zadziała przy zasilaniu 3V3 nie do końca. Znaczy, że co? Że (jak wynika ze zdjęcia) nie powinienem sterować przekaźnikiem z PIN’u D6?!, czy źle podpiąłem zasilanie na VCC + GND?

Posilałem się tym schematem:
image

Płytka przekaźników wymaga zasilania 5V , wynika to z zastosowanych samych przekaźników. Jest na nich napisane 5V DC . Sterowanie tymi przekaźnikami to druga sprawa i tu w zupełności wystarczy 3V . Reasumując na zaciski VCC i GND musisz podać stabilne 5V , natomiast na IN 1 -2 możesz podać od 3 - 5 V , czyli bezpośrednio z D6 te 3.28V to świat i ludzie.

@angler moduł 2x relay , który pokazałeś jest świetny, jedynie trzeba pamiętać o zworkach do wysterowania przekaźników. Przeszło przez moje ręce kilkanaście szt i wszystkie bez problemu działają. Polecam.

Ja taki pewny nie jestem, dlatego napisałem, że należy sprawdzić. Nie widzę jakiej wielkości są rezystory ani jaki typ transoptorów zastosowano.

Dziękuję. Wygrzebałem zasilacz 12V/1.5A. Tylko nigdzie nie mogę doszukać się polaryzacji zasilacza. Czy ktoś z Was dysponuje może taką wiedzą lub może mi potwierdzić polaryzację (załączam fotkę).
image

Masz miernik, bo podałeś wartość napięcia na D6, więc co stoi na przeszkodzie sprawdzić ? Jak podłączysz miernik na zakresie pomiaru rezystancji do dowolnego GND na płytce NodeMcu , a drugi przewód miernika do bolca we wtyku zasilania i będziesz miał przerwę w obwodzie , to znaczy że plus jest na bolcu.

Chciałem się odnieść do dokumentacji dla pewności, ale właśnie zrobiłem tak, jak mówisz.
Wszystko śmiga aż miło. Jednak stabilne zasilanie z zasilacza 12V/1.5A załatwiło sprawę.

EDIT 02.12.2023

Dziękuję jeszcze raz za pomoc i ciepliwość.
Działania zakończone sukcesem. Układ wdrożony, na razie dewelopersko, ale raczej szybko zostanie wdrożony produkcyjnie…

Witajcie,

Proponuję tylko dla pewności sprawdzić napięcia na stykach COM i NO/NC pieca.
Ja robiłem podobny układ tylko na elementach Fibaro, i dopiero po tym jak spaliłem smart implant to sprawdziłem te styki - wychodzi na to, że w piecach Viessmann na tych stykach jest ponad 100V… Tak więc uwaga :slight_smile:

Dzięki za ostrzeżenie, istotnie napięcie może być spore - założenia standardu OpenTherm dopuszczają 42V na nieobciążonych zaciskach urządzenia grzewczego, natomiast póki jako element sterujący używa się przekaźnik to nie widzę problemu.

Z Viessmann można się bezpiecznie komunikować przez złącze diagnostyczne “V”.

Może i można… ale na przykład taki Vitodens 100W takiego złącza nei posiada o ile mi wiadomo. Posiada standardowe złącze na płycie głównej, do podłączenia sterownika pokojowego, np Euroster, ale właśnie na tych stykach jest grubo ponad 100V.
Z przekaźnikiem zależy jakiego typu i na jakie napięcie jest - przekaźniczek w module Fibaro Smart Implant niestety nie wytrzymał, było przebicie na resztę elektroniki w module i moduł wyzionął ducha :frowning:

Dlatego właśnie na etapie projektowym zdecydowałem się na przekaźnik 10A 250VAC.
image

@Staszek_S

Zadałem sobie minimum trudu by znaleźć specyfikację FGBS-222

i jak widać szału nie ma (najwyraźniej są to miniaturowe przekaźniki kontaktronowe)

No dokładnie tak :slight_smile: Tyle że ja założyłem, sam nie wiem dlaczego, że wejścia w piecu są bezpotenciałowe, ewentualnie na jakimś niskim bezpiecznym napięciu…Cóż… nie są :slight_smile:
A że ja mam paskudny zwyczaj grzebania w kabelkach bez wyłączania zasilania jeśli nie muszę, to się lekko spociłem na myśl co by było gdyby mnie jednak trzepnęło…:slight_smile:

Zwykle takie w większości są, ale można było w instrukcje zajrzeć a nie zakładać :slight

vit