Dodajemy encje, przełączniki, karty itp. Zaznaczamy Widok podrzędny teraz po zamknięciu edycji dashboard karta zostaje ukryta, możemy ją teraz przywołać
Dodałbym jeszcze to Matter 1.0 - Smart Home Standard, co teoretycznie powinno w niedalekiej przyszłości rozwiązać problem niekompatybilności obecnych standardów w smart home.
Niestety, z tego co widzę, to nie będzie wyglądało tak jak się większości marzy - stare produkty nie dostaną aktualizacji (w szczególności mam na myśli produkty budżetowe i większość chińszczyzny), bo technicznie nie ma takiej możliwości, wprawdzie chipsety produkowane od paru ostatnich lat powinny dać radę, to jednak wciąż masowo produkuje się sprzęt oparty na elektronice, która nie podda się aktualizacji, bo już w tej chwili wykorzystuje szczyt swoich możliwości (a nie do pominięcia jest fakt, że z prozaicznych przyczyn ekonomicznych większość producentów wykłada lagę na starsze wypusty, nawet jeśli nadal są w sprzedaży).
Wprawdzie opinię wyrobiłem sobie głównie na podstawie transformacji Zigbee od 1.0 do 3.0 (gdzie właściwie tylko 2 wielkie korporacje Ikea i Philips/Signify jako tako dały radę, ale i tak nie jestem zadowolony z tego co wyszło im finalnie).
Silicon Labs (bierze udział w Matter jako jeden z wiodących członków) wprawdzie wchłonęło niektórych innych producentów półprzewodników stosowanych w branży, ale to sprawy nie załatwia (tu też mam praktykę odnośnie wzajemnej kompatybilności sprzętu z-wave, a konkretnie po prostu olania wsparcia starych produktów pierwszych generacji, i to ujmę tak: “grubego olania”, bo stały się niekompatybilne z niczym).