Sonoff wypuścił nowy produkt - Sonoff NSPanel
Jeszcze Kickstart czy już można kupić?
Przekopałem oficjalny sklep iTead’a i znalazłem tylko to:
https://www.kickstarter.com/projects/sonoffnspanel/sonoff-nspanel-smart-scene-wall-switch
Czy tylko ja mam wrażenie, że lepiej powiesić starego lub nowego budżetowego smartphone’a bo będzie miał dużo większą funkcjonalność niż ten NSpanel?
I tak i nie, smartfon + ładowarka + ramka + czujnik temperatury = NSPanel
Co do funkcjonalności to smartfon przewyższy NSPanel, ale to też zależy ot tego, co oczekujesz od wyświetlacza zamontowanego jako włącznik na ścianie.
Z filmików na YouTube wynika że ma wady w postaci Lagów na dotyk (na oko do 1s). I standardowych opóźnień w zadziałaniu dla urządzeń WiFi.
Nic dodać, nic ująć. W moim przypadku ten panel się nie sprawdzi bo przyciski mam zamontowane na wysokość 90 cm od podłogi.
Tu masz szczegóły:
https://www.kickstarter.com/projects/sonoffnspanel/sonoff-nspanel-smart-scene-wall-switch
Etap:
A tu już gotowe rozwiązanie do zastosowania:
Jak pisałem wcześniej przyciski mam nisko na ścianie ale coraz bardziej chodzi mi po głowie aby przygotować w niektórych miejscach w domu miejsce na taki panel bo potrzebuje on tylko kabla zasilającego. W ostateczności mogę go zamontować w puszkach do rolet tylko trzeba będzie oprogramować te dwa fizyczne przyciski, wymagany będzie co najmniej interlock, do tego pozycja rolety i robi się pod górkę .
Czy ktoś już bawił się tym panelem?
Panowie, może ktos miał podobny problem.
Posiadam NS Panel, po wcisnieciu fizycznego przycisku na panelu, nie zmienia sie stan w HA. W zaden sposób nie mogę wymusić synchronizacji stanów. Macie na to rozwiazanie, bez koniecznosci zmiany softu?
Nie napisałeś w jaki sposób jest integrowany NSPanel z HA.
Przez dodanie integracji w yaml. Inne włączniki działają bez problemu, teraz zakupiłem ns panel i nie synchronizuje zmiany stanu.
Przykładowo, klikam w encji suwak na on, na chwile się przesuwa a po chwili wraca na off przy czym nie zmienia sie w logach zmiana stanu. Sprawdzałem w ustawienia NSPanelu i opcja ustawiania impulsu jest wyłączona. Robilem upgrade firmware do najnowszego dostępnego SonOff i niestety rowniez bez zmian.
Suwak w GUI wraca na swoje miejsce m.in. gdy HA nie ma połączenia z urządzeniem docelowym, ale w chwili kliknięcia “nie wie” że tej komunikacji brak.
(to taka dość ogólna reguła nie związana z twoim sprzętem, nie mam NSPanel i nie wnikałem czy można rozwiązać inaczej integrację takiego panelu z HA).
Czy w ogóle masz jakikolwiek objaw, że HA komunikuje się z panelem?
PS to że naklepałeś jakiś YAML, nie znaczy, że on zadziała, z jakiej integracji korzystasz, bo widzę, że sonoff:
nie jest standardowym komponentem (jakieś repo? linki?)
Standardowa konfiguracja Ustawienia-integracje-Sonoff.
Komunikacja z sonoff fizycznym urządzeniem jest. Jak klikam w HA na nspanel sw1 i włączam go to włącza się na fizycznym urządzeniu przycisk, ale w panelu HA wraca do suwaka wyłącz i ani na chwile nie zmienia sie stan w HA w logach, na fizycznym urządzeniu zostaje jako włączone.
Z tego co kojarzę to integrują to z Sonoff LAN i eWelink - Smart
Cytat
Udało się wgrać tasmotę, zrobić własne UI i doprowadzić do działania całość zgodnie z założeniami - być może z ESPhome lub innym podobnym jest prościej pod tym względem.
???
powaga? przecież integracja z Sonoff nie jest standardowym komponentem HA
No i skąd masz treść tego YAMLa?
Czy panujesz nad swoją instalacją HA?
Przecież żeby uzyskać takie “standardowe” okienko dodawania integracji
trzeba najpierw doinstalować komponent niestandardowy (jak sama nazwa wskazuje nie jest on standardowym składnikiem HA przynajmniej w dniu dzisiejszym i w najbliższych dniach się to nie zapowiada) - to jest ten link do repo, o który pytałem:
więc posłuż się dostępną tam dokumentacją…
Może trzeba przejrzeć istniejące problemy (issues)?
Szanowni, problem rozwiązany, NS Panel poprawnie integruje się z HA przez eWeLink Smart Home. panu pieniaczowi dziękuje i odpowiadam - …tak panuje nad swoja instalacja HA!
Wspaniale kolego obrażalski, a teraz pochwal się jak to osiągnąłeś - po to są fora nieprawdaż?