NSPanel + tasmota - "Waiting for content"

Jak szukasz informacji to patrz jak bardzo są stare.

Struktura katalogów AD.

Screenshot - 11.11.2024 , 23_10_36

Screenshot - 11.11.2024 , 23_11_28

Screenshot - 11.11.2024 , 23_11_42

@szopen To wyglada jak oficjalna strona dodatku:

Dobra Panowie, ogarniete :smiley: :smiley: :smiley:

Wyglada na to, ze dodatek NSPanel Lovelace UI zainstalowal sie w zlym miejscu, dzieki @artpc za screeny. Skopiowalem folder nspanel-lovelance-ui do a0d7b954_appdaemon/apps i ruszylo. Jezu jaka ulga, a jeszcze 2 godziny temu chcialem to wszystko rzucic o sciane.

Dzieki Panowie za pomoc i wyrozumialosc. Moze komus sie ten watek w przyszlosci przyda :slight_smile:

Należy ostrzec innych przed poradnikami z “hejdom” - bardzo wielu początkujących użytkowników traci wiele godzin a nawet dni, bo te poradniki są albo stare, albo zawierają błędy. Do tego propagują metody, które często sprawiają problemy z powodu małych ale znaczących różnic, a autor zdaje się nie przyjmuje żadnej krytyki i usuwa nieprzychylne komentarze. Do tego znaczna komercja celem nadrzędnym ich powstawania.

Moge sie zgodzic. Szkoda, ze nie aktualizuja wpisow.
Ale uwierz mi, ze ja korzystalem z kilku zrodel. Jak nie moglem wgrac tasmoty przez webowy instalator to przeskoczylem do innego artykulu lub filmiku i wykorzystalem ESPHome flasher. Jak nie moglem znalezc folderow z apps.yaml i appdaemon.yaml to szukalem w innych zakatkach internetu. Az na koncu nie wiedzialem co zrobic z HA wiec spytalem tutaj :slight_smile:

PS. Ale to sie fajnie konfiguruje, wszystko sie na biezaco aktualizuje, dodaje encje w locie po zmianie apps.yaml. Jutro przysiade i zrobie to jak nalezy.

Jeszcze raz DZIEKI WSZYSTKIM!

To NIE jest Dodatek, tylko aplikacja uruchamiana w AppDaemon.

Dodatkami są (czy właściwie mogą być, bo istnieją też inne metody ich instalacji) AppDaemon i broker Mosquitto.

Sam się chyba nie zainstalował, a to że konfiguracja/katalog roboczy od przynajmniej paru miesięcy jest w innym miejscu masz nawet na czerwono w dokumentacji, którą sam właśnie podlinkowałeś.

Jeśli chcę u siebie wdrożyć coś nowego to zawszę zaczynam od oficjalnej dokumentacji danego projektu. Zawsze staram się aby informacja była aktualna, ma to szczególnie znaczenie przy HA, bo jego rozwój pędzi.

1 polubienie

Proszę podziel sie informacjami do czego wykorzystałeś NSPanel u siebie.

Sorry, ze dopiero teraz odpisuje ale nie widzialem Twojego posta.

Nic specjalnego, planuje zalozyc oswietlenie punktowe w kilku pokojach i chce miec tam sterowanie barwa i kolorem swiatla. Wybralem standardowy NSPanel bo ma przyciski fizyczne i w razie braku polaczenia zawsze mozna wylaczyc swiatla fizycznie - w odroznieniu od wersji PRO przy ktorej i tak musialbym miec wlacznik fizyczny.

Do tego proste sterowanie roletami, termostaty itd.
Narazie kupilem tylko jeden na testy, pierwszy raz wgrywalem tasmote i oczywiscie na kazdym kroku byly problemy.
A to kabelek microUSB byl zly, dopiero trzeci znaleziony w szufladzie zadzialal (bo musi byc do przesylu a nie tylko do ladowania), a to webowe flashowanie nie chcialo dzialac, musialem sciagac ESP-flasher. No a na koncu problemy z HA i cala konfiguracja komunikacji.

Teraz wiem, ze dokupie jeszcze kilka paneli i docelowo bede mial taki w kazdym pokoju. Mam juz troche urzadzen wifi/zigbee wiec bedzie jak znalazl :slight_smile:

1 polubienie