Czy ktoś pomoże w konfiguracji dla licznika GAMA 150 TYP G15.
esp32:
board: esp-wrover-kit
i CC1101 oraz posiadam klucz z PGE.
Czy ktoś pomoże w konfiguracji dla licznika GAMA 150 TYP G15.
esp32:
board: esp-wrover-kit
i CC1101 oraz posiadam klucz z PGE.
A na czym utknąłeś? Jaki YAML, jakie logi masz?
OFF TOPIC
Potwierdzam, wodomierze z nakładkami Apator-08 wymieniono u mnie niemal dokładnie po 4 latach od instalacji (mimo 5 letniej legalizacji, która uprawnia do używania przez 5.0 do 5.997 roku od dnia legalizacji → do końca roku kalendarzowego w którym wypada 5-letnia “data ważności”.).
Wracając do tematu, myślę, że tamten wątek jest warty przeczytania w całości (są przykładowe konfiguracje sprzętu użytkowników i ich przykładowe YAMLe)
Choć forum przeglądam i czerpie wiedzę od dłuższego czasu to jest to mój pierwszy post. Witam!
Utknąłem przy dekodowaniu danych z mojego licznika PGE GAMA 350. Otrzymałem od PGE klucz deszyfrujący, wszystko elegancko odbieram, ale pojawia się kłopot przy imporcie danych do HA. Poprawnie importowane są jedynie dane dotyczące “current_power_consumption”, pozostałe kończą się błędem:
[11:57:42][W][wmbus:156]: Can't get requested field 'total_energy_consumption_kwh' with unit 'kwh'
[11:57:42][W][wmbus:156]: Can't get requested field 'voltage_at_phase_1_v' with unit 'v'
[11:57:42][W][wmbus:156]: Can't get requested field 'voltage_at_phase_2_v' with unit 'v'
[11:57:42][W][wmbus:156]: Can't get requested field 'voltage_at_phase_3_v' with unit 'v'
[11:57:42][W][component:239]: Component wmbus took a long time for an operation (1557 ms).
Próbowałem też w pkiku YAML zmieniać jednostki na v - dla voltage_at_phase oraz na kwh dla total_energy_consumption_kwh…
Mój YAML to:
esphome:
name: meter
friendly_name: meter
esp32:
board: esp32dev
framework:
type: arduino
# Enable logging
logger:
level: VERBOSE
# Enable Home Assistant API
api:
encryption:
key: !secret enc_key
ota:
- platform: esphome
password: !secret ota_pass
wifi:
ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_password
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: "Meter Fallback Hotspot"
password: !secret wifi_rcvr
captive_portal:
time:
- platform: sntp
id: time_sntp
external_components:
- source: github://SzczepanLeon/esphome-components@main
refresh: 0d
components: [ wmbus ]
wmbus:
mosi_pin: GPIO13
miso_pin: GPIO12
clk_pin: GPIO14
cs_pin: GPIO2
gdo0_pin: GPIO5
gdo2_pin: GPIO4
led_pin: GPIO0
led_blink_time: "1s"
all_drivers: True
log_all: True
sensor:
- platform: wmbus
meter_id: 0x02124524
type: apator162
key: "00000000000000000000000000000000"
sensors:
- name: "my cold water RSSi"
field: "rssi"
accuracy_decimals: 0
unit_of_measurement: "dBm"
device_class: "signal_strength"
state_class: "measurement"
entity_category: "diagnostic"
filters:
- offset: 139.096
- name: "my cold water"
field: "total"
accuracy_decimals: 3
unit_of_measurement: "m³"
device_class: "water"
state_class: "total_increasing"
icon: "mdi:water"
filters:
- offset: 139.096
- platform: wmbus
meter_id: 0x30346107
type: amiplus
key: "6c8542ce2cd58eae0d6a565c412ff6e5"
sensors:
- name: "current power consumption in kw"
field: "current_power_consumption"
unit_of_measurement: "kw"
device_class: "power"
icon: "mdi:transmission-tower-import"
- name: "total energy"
field: "total_energy_consumption_kwh"
unit_of_measurement: "kwh"
device_class: "energy"
state_class: "total_increasing"
icon: "mdi:transmission-tower-import"
- name: "voltage_at_phase_1_v"
unit_of_measurement: "v"
device_class: "voltage"
icon: "mdi:sine-wave"
- name: "voltage_at_phase_2_v"
- name: "voltage_at_phase_3_v"
Udało mi się także zdekodować otrzymaną ramkę na stronie WMBUSMETERS: link
Bardzo proszę o pomoc, zwykle staram się sam znajdować odpowiedzi (dotarłem od zera aż do tego momentu ;-)).
Znalazłem błąd, który polegał na tym, że jesli parametr w wmbusmeters nazywa się:
“total_energy_consumption_tariff_1_kwh” to w YAML podajemy “total_energy_consumption_tariff_1” gdzie usunięta końcówka “_kwh” mówi nam to trzeba wpisać w parametrze unit:
unit_of_measurement: "kwh"
No trochę tak, ale nie, to nie jest prawidłowa jednostka, będziesz miał problemy później, prawidłowo jest tak (wielkość liter w jednostkach jest ważna)
unit_of_measurement: "kWh"
druga sprawa, to w tym YAMLu wcześniej w ogóle nie miałeś zdefiniowanego pola do dekodowania w kilku dalszych sensorach, a już w drugim było nieprawidłowe (i tu właśnie chodzi o obcięcie tego przyrostka jak _kwh
, to samo z napięciem obcinasz _v
, ale jednostka to "V"
)
Jestem przekonany że szczegóły techniczne odnośnie komponentu Szczepana w wersji 4 są w innym wątku (i byś tam znalazł wszystko)
W każdym razie skoro tutaj jest dedykowany wątek, to wrzuć potem swojego kompletnego działającego YAMLa, bo z powodu niekompletnych informacji na konkretne tematy związane z konkretnym sprzętem ludzie mają właśnie takie problemy jak Ty teraz.
Możesz nawet stworzyć osobny wątek jasno określający konkretny model licznika i to, że jest tam gotowy YAML, a w środku posta wrzuć kompletnego gotowego YAMLa i jakiś przykładowy telegram rozkodowany w wmbusmeters.org i inne informacje które mogą być użyteczne dla posiadaczy tego samego modelu licznika.
@giecko, would you mind to review your comment, and remove sensitive data from your ESPHome YAML? It contains your Wifi’s SSID and the password as well, which includs your daughter’s or wife’s name and her birth year or the year when you set up the wifi network.
Before you post any code, make sure to sanitise it, and not post any sensitive data, like usernames and passwods, as it have other things as well related to ESPHome.
Yes, you are right. I will change it. It’s my daughter’s birth year.
Jasne, wrzucę pełny plik yaml. Jaki negatywny skutek może mieć kwh, zamiast kWh? HA radzi sobie OK.
kwh
nie będzie działać w statystykach, a bardziej po polsku - z sensora z wadliwą jednostką w ogóle nie powstaną statystyki, nie będziesz mógł tego wrzucić do panelu energii itd.
Generalnie encja sensora może mieć dowolnie wymyśloną jednostkę na wypadek, gdyby ktoś chciał mierzyć jakąś klasę wartości, której dotąd nie przewidziano, ale dla takiej encji nie działają wtedy mechanizmy ułatwiające jej stosowanie.