Ostatnio zauważyłem na stronie rozklad-pkp.pl że można wyświetlić sobie na żywo odjazdy z wybranej stacji kolejowej, wystarczy wyszukać staję i kliknąć TICKER DLA TABLICY STACYJNEJ wychodzi coś takiego:
Chciałbym jakoś te dane wyciągnąć do HA i zrobić kartę coś jak w tym temacie:
Próbowałem wyciągnąć dane w NR jak w ww przykładzie, ale dostaję błędy, przed debugowaniu strony też nie rzuciły mi się w oczy właściwe dane do wyciągnięcia. Proszę o pomoc.
Postępy były, dane wyciągnąłem ale niestety PKP po kilku godzinach blokuje adres IP ze względu na duży ruch, zrobiłem nawet przycisk aby odpytywało serwer jak potrzebuję danych ale i tak po 2-3 użyciach dziennie blokowali IP. Z tego powodu dalsze prace zarzuciłem.
Dzieki, literówka mi się wkradła i przejrzałem gdzie co nie tak a poza tym wczytał się nie kompletny układ na spokojnie człowiek usiadł i sprawdził gdzie był problem.
Tak, faktycznie wreszcie znalazłem. Za pierwszym podejściem nie znalazło mi tego noda w repozytorium, stąd moja wątpliwość…
Dokładnie na bazie Twojego kodu próbuję zbudować także bliźniaczą tebelę PRZYJAZDów. Zauważyłem bowiem, że w adresie URL wystarczy zmienić parametr przyjazd na TRUE i mamy przyjazdy. Voilla!
Tak przyjazdy też można i działa. A do tego możesz zrobić więcej przyjazdów czy odjazdów, ja obecnie na większe stacje mam po 30.
Jeden problem to taki że z jakiegoś powodu nie zawsze zaczytują się opóźnienia, po protu nie ma ich w źródle - na stronie też czasami się nie wczytują, muszę się zastanowić jak to ogarnąć ale powiem szczerze że nie mam pomysłu na to.
A może wystarczy dopisać kod warunkowy pełniący rolę semafora, żeby w przypadku braku danych z automatu podstawiało się zero? Nie będzie to przecież dalekie od prawdy… Druga opcja dla takiego przypadku to podstawianie liczby ujemnej (np. -1) a potem walidacja wartości: jeśli dodatnia to normalnie wyświetl, jeśli ujemna to napisz “brak danych”… to tylko sugestia, jeszcze nie sprawdzona, tylko pomysł “na gorąco”.
…I jeszcze SPOSTRZEŻENIE:
Z pełnego adresu URL https://bilkom.pl/stacje/tablica?nazwa=...&stacja=...&data=${date}&time=${time}&przyjazd=... można śmiało i bezstratnie usunąć jego fragment wskazujący na datę/czas: &data=${date}&time=${time}, ponieważ rozkład jazdy i tak będzie podawał ostatnie najbardziej aktualne (najbliższe w danej chwili) dane.
Tutaj widać że nie ma dla Kaliskiej, więc to nie jest problem jak się wyświetla, tylko że nie zawsze ładuje te opóźnienia. Szkoda że nie ma jakiegoś API do rozkładów jazdy pociągów.
To nie jest problem, tylko tego nie rozumiesz.
Dla relacji które startują ze stacji trudno określić przyszłe opóźnienie - skoro ruszy dopiero w przyszłości.
Dla relacji przelotowych pociąg jest już dawno w ruch i jego aktualne opóźnienie jest znane.
Chcę jeszcze do tabeli odjazdów dodać kolumnę z numerem peronu odczytywanym z bilkomu.
Ponieważ nod html-pro jest pozbawiony instrukcji i na dodatek nie jestem biegły w css, mam do Ciebie wielką prośbę: czy możesz udostępnić przykładowy kod ścieżki css dla peronu, który odwoływałby się do właściwej pozycji źródła?
Super! Dziękuję!
PS: masz może jakiś link, gdzie można się tego nauczyć? Ja na razie pytam o wszystko AI (no i Ciebie) ale wolę najpierw coś poczytać, żeby nie być takim lamusem…
PS. Wyszło!!! Oto odjazdy z peronami, przyjazdy już bez: