Na początku chciałbym przywitać wszystkich na forum.
Witam ,
Chciałbym się zapytać czy ktoś z was używa pieca dietrich mcr home 20/26 w HA. Chciałbym zrobić ogrzewanie w domu abym mógł sterować z każdym pokoju osobna temperatura. Dom 80 m2 dwa rozdzielacze bez żadnych dodatków czyli (pomp na rozdzielaczu oraz żadnych zaworów itp) na dole 6 pętli(Łazienka,hol,4 pętlę salon) góra 6 pętli( łazienka,hol, pokoj-2 pętlę, 2 pokoje ) Mam podłączone 2 listwy zigbee 8 kanałów, termostat zigbee dół łazienka i salon góra w pokojach i łazience. Piec uruchamiany sterownikiem beznapieciowym zigbee. Próbowałem to zrobić w Smart life ale to nie wypal. Zamówiłem już mini PC pod HA i dongle , teraz moje pytanie. Co najlepiej dokupić pod taki piec żeby można było nim lepiej sterować zastawiałem się nad opentherm( żeby można było modulować) tylko jaki polecacie do takiego pieca i reszty gratów.
Witaj na forum. Dedietrich nie produkuje pieców i nigdy nie produkował.
Twój kocioł ma logikę sterowania opartą na stałej temperaturze termostatu lub krzywej grzania łącznie ze sterowaniem modulacją pracy palnika, rozumiem , że potrafisz to zrobić lepiej niż fabryka. Jeśli interesuje Ciebie opentherm to jest kilka “gotowych” projektów, nawet na tym forum do odszukania. Sterowanie układem podłogowym bez rozdzielonych hydraulicznie układów (własne pompy, zawory trójdrogowe - mieszające) to poroniony pomysł, ze względu na dużą bezwładność takiego układu. Obecnie nie posiadając sprzęgła hydraulicznego musisz ograniczać temperaturę max układu c.o. ,ustawiając na termostacie max temp, co prowadzi do taktowania kotła i uniemożliwia wykorzystanie pełnej logiki sterowania. To tyle w skrócie w temacie. https://diyless.com/blog/opentherm-thermostat?srsltid=AfmBOophpOYTDxuSOI9OIByHpS-X9uOcvnMDj69fRV7bV8N6mOfzF_2d
Ale może ktoś inny ma lepsze doświadczenia w temacie i nie będzie tak krytyczny jak ja.
Dzięki za podpowiedź każda krytyka jest dobra, chyba że ktoś jest bezkrytyczny to wtedy jest problem raczej nie zrobię lepiej niż fabryka, ale napewno(mogę się mylić) lepiej jak deweloper
Jeśli to nie jest ogrzewanie mieszane (podłogówka/grzejniki) to nie bardzo wiem po co ci modulacja palnika? Jak by było mieszane i chciałbyś w przypadku włączenia kotła przez obieg grzejnikowy zwiększyć bardzo temperaturę CO, a w przypadku zapotrzebowania na grzanie z podłogówki zmniejszyć no to miało by to sens, ale tak to jakoś nie widzę. A ogólne sterowanie krzywą grzewczą “pogodowe” to najlepiej zrobić za pomocą dedykowanego do pieca zewnętrznego czujnika temperatury.
Rozumiem że chodzi o sterowniki siłowników termoelektrycznych? Te z Automat-ON? One mają dedykowane wyjście NO/NC do sterowania palnikiem i dedykowane wyjście do sterowania pompą obiegową, jedyne co ci potrzebne to siłowniki termoelektryczne na każdą pętlę. Dla każdego pomieszczenia możesz w HA zrobić wtedy osobny Generic Thermostat, brać temperaturę z czujnika w pomieszczeniu i włączać wyjścia sterownika dla tego pomieszczenia.
Nie wierzę że nie masz przynajmniej jednej pompy i zaworu mieszającego
Mam coś podobnego jak Automat-on, no niestety nie ma żadnej dodatkowej pompy, nawet myślałem żeby dołożyć ale nie ma nawet miejsca za bardzo na to. Poczytałem trochę i jakiś plan już mam założony żeby to w miarę działało. Bo teraz jest problem np. ogrzaniem jednego pokoju(sąsiedzi nawet piecyki kupili żeby dogrzać pokój). No niestety tacy deweloperzy budują w Polsce, oczywiście nie wszyscy bo np. u kolegi to deweloper zrobil nawet nadprogramowe rzeczy albo po prostu tak jak powinno się robić.
Jak ja dobrze znam ten problem… u mnie na dole podłogówka, na piętrze grzejniki, jeden obieg z mieszaczem i sterownik zamontowany na dole
Najbardziej to wydaje mi się dziwny ten brak jakiejkolwiek pompy, ja mam podłogówki pewnie połowę mniej niż ty a moja Thelia Condens bez wspomagania pompą obiegową nie ma szans jej nagrzać…
Jak masz czujnik pogodowy to kocioł modulacją się palnika się sam zajmie, może wystarczy poprawić przepływy na rotametrach żeby wyrównać temperatury, skoro masz wszędzie ogrzewanie podłogowe i problem z jednym pokojem?
Tak był już serwisant coś tam poprawił zobaczymy co to będzie.
Z jednym pokojem że w ogóle praktycznie nie grzeje, reszta jest że na dole sauna to u góry dopiero ciepło. Dlatego chcę to zrobić jakiś żeby normalnie grzało. Problem jest też że góra szybciej się wychładza np. podczas wiatru
To możesz sam sprawdzić, nie trzeba serwisanta aby przejrzeć ustawienia. Warto to sprawdzić, bo to nie on płaci rachunki za gaz a Ty.
U mnie w sterownik iSense akurat jest: menu -> nastawy -> instalator - nastawy kotła -> PIN 0012 -> parametry
Domyślne wartości dla MCR3:
p28: Minimalna prędkość pompy (ogrzewanie) – 3 (30% z zakresu 2-10, gdzie 10=100%).
p29: Maksymalna prędkość pompy (ogrzewanie) – 3 (30%; zakres 2-10).
Pompa moduluje między tymi wartościami w zależności od obciążenia; dla podłogówki instalatorzy często podnoszą p29 do 7-10, ale sprawdź ciśnienie/opór instalacji.
Możesz zamontować głowice termoelektryczne i termometry w każdym pomieszczeniu i sterować nimi osobno przez HA. Ale to, co opisujesz, to klasyczny brak równowagi hydraulicznej. Rozwiązywanie tego za pomocą zaworów odcinających to moim zdaniem błąd, szczególnie przy samej podłogówce, która reaguje z opóźnieniem kilku godzin. Zamiast stałego komfortu, zrobisz sobie “huśtawkę”: przez kilka godzin beton będzie mocno ciepły, a potem przez kilka godzin będzie lodowaty.
Zacznij od rotametrów w rozdzielaczach, one pokazują przepływ w l/min. Jeśli znasz długości pętli, to możesz przyjąć że 2x dłuższa pętla potrzebuje ok. 2x większego przepływu, żeby oddać tyle samo ciepła. Jeśli pokój na dole to “sauna”, a na górze jest zimno, to prawdopodobnie dół “kradnie” całe ciśnienie
I teraz albo jak pisze @angler masz małą prędkość pompy i nie daje rady, masz dużą prędkość pompy ale (piszesz że nie masz żadnej dodatkowej) i tak nie daje rady, albo źle ustawione przepływy
Możesz zrobić test i zmniejszyć przepływ w “saunach” o 0.5-1.0 l/min, a na górze zwiększyć (po samym zmniejszeniu w “saunach” i tak wzrośnie na pozostałych) i zobaczyć jaka będzie na to reakcja po 24h.
Dopiero gdy wyregulujesz przepływy tak, że temperatury w domu się w miarę wyrównają, Home Assistant może wejść jako “szlif” do harmonogramów, albo cała ta automatyka okaże się zbędna (co w sumie było by najlepszym efektem końcowym).
We wszystkim co opisał @Marcin4 zgadzam się w 100%. Obstawiam za słabe przepływy, pompa ustawiona pewnie na domyślne 30% zamiast 70-100%.
Kocioł działający 0/1 to kolejny punk to poprawy. Ja swoje doświadczenia i decyzje gdzieś już tu opisywałem i nadal mam tak samo ustawione przepływy po pierwszych dwóch sezonach i już od 8 lat nie ruszałem rotametrów w rozdzielaczach, stała temperatura 24h na sterowniku centralnym od producenta.