Czy macie wgrane na swoje sonoffy 4ch oprogramowanie OpenSprinkler i zaczytuje wam pogodę ? u mnie jest z tym jakiś problem a błędne czytanie pogody powoduje błędny wchód i zachód słońca i odczyt opadu deszczu
Może jakieś konkrety (linki, repo, konfiguracja, logi), to dasz sobie szansę na pomoc przez osoby które NIE używają czegoś identycznego niż Ty.
Nie mam, nie znam… ale wszystko wskazuje na błędną lokalizację (współrzędne geo).
Tak zgadza się wyskakuje jakiś błąd geo lokalizacji i nie chce zaciągnąć danych pogodowych z Internetu
Świetnie, a pokażesz nam jak skonfigurowałeś to firmware?
Będziemy musieli ciągnąć za język czy będziesz wystarczająco wylewny?
Używasz to od 7 lat i kiedy zauważyłeś, że coś przestało działać?
…po aktualizacji?

Jest zakładka w aplikacji do ustawiania lokalizacji.
Po ZIPcode lub po nazwach miasta nie zawsze znajduje poprawnie w serwisach pogodowych. Najlepiej wpisać współrzędne ( jeśli jest taka możliwość).
Raczej się odnoszę do tego, że tego forka nikt nie rozwijał od wielu lat.
jeśli chodzi o firmwer to tylko go wgrałem na sonoffa nic w samym fimwer nie konfigurowałem. Wgrałem parę dni temu. Samą konfigurację opensprinklera robię przez www
lokalizację mam poprawnie dodaną 50.12442,19.85516 czy wpisuję ręcznie czy wybieram na mapie jest ok ale nie chce jej na samej tronie zaktualizować
Pokaż wszystkie kroki konfiguracji firmware jakie wykonałeś, a nie jeden ekranik z którego nic nie wynika.
Wykaż się nieco większą empatią - pomyśl, że projekt na który się powołujesz jest totalnie bez dokumentacji, jest to wersja sprzed 6-7 lat, więc nawet nie pasuje do dokumentacji głównego projektu z którego to sforkowano lata świetlne temu (który w dodatku się mocno skomercjalizował), dlatego pytałem kiedy to przestało działać, nikt z nas nie ma tyle czasu by ryć po kodzie szukając dziury w całym, może serwis pogodowy z którym się integrujesz już nie istnieje? (wersja komercyjna ma wydawane aktualizacje, ostatnia wyszła w marcu 2025 po wielu miesiącach od poprzeedniej, pewnie nie bez powodu).
Wygląda na problem z autoryzacją do serwisu pogodowego.
Ponieważ nie posiadam OpenSprinkler, to o szczegóły zapytałem AI:
1. Zaloguj się do interfejsu OpenSprinkler
Otwórz przeglądarkę i wejdź na adres IP OpenSprinklera (np. http://192.168.x.x) lub przez aplikację mobilną.
Zaloguj się, używając hasła administratora.
2. Przejdź do ustawień pogodowych
Kliknij ikonę trybika (Ustawienia).
Wybierz zakładkę "Pogoda i czujniki" (Weather & Sensors) lub "Ustawienia systemowe" (System Settings) – zależnie od wersji firmware.
3. Ustaw lokalizację
Wprowadź dokładną lokalizację geograficzną (miasto lub współrzędne GPS), ponieważ serwis pogodowy działa na podstawie lokalizacji.
4. Wybierz źródło pogodowe (Weather Service)
OpenSprinkler używa usługi o nazwie Weather Service (https://weather.opensprinkler.com), która łączy się z dostawcami danych pogodowych.
Od firmware 2.1.9 (i nowszych), OpenSprinkler używa domyślnie OpenWeatherMap.
Opcjonalnie: Możesz ustawić własny klucz API dla OpenWeatherMap:
Zarejestruj się na https://openweathermap.org/ i uzyskaj API key.
W OpenSprinkler wprowadź klucz API w sekcji Custom Weather API Key.
5. Wybierz metodę dostosowania podlewania (Weather Adjustment Method)
Dostępne opcje:
Zimmerman Method – najpopularniejsza metoda, która bierze pod uwagę temperaturę, wilgotność i opady.
Manual – stały współczynnik.
Wybierz preferowaną metodę i dostosuj parametry, jeśli trzeba.
6. Zapisz ustawienia i sprawdź działanie
Kliknij Zapisz (Save).
Możesz sprawdzić, czy dane pogodowe są prawidłowo pobierane – zazwyczaj w głównym widoku interfejsu widnieje ikona chmurki z informacjami.
🛠️ Rozwiązywanie problemów
Brak danych pogodowych? Sprawdź, czy urządzenie ma dostęp do internetu.
Nie aktualizuje się? Upewnij się, że masz aktualną wersję firmware i poprawny klucz API (jeśli używasz własnego).
Błąd lokalizacji? Spróbuj wprowadzić współrzędne GPS zamiast nazwy miasta.
Wykonałeś pkt 4. ?
Szczerze mówiąc AI kłamie jak najęte, ale nawet nie w tym problem, nie używałem OS 6 lat temu (chociaż się zastanawiałem nad tym) nie używam też dzisiaj i pewnie już nie będę (cła Trumpa prawdopodobnie poskutkują totalną nieopłacalnością jakichkolwiek zakupów DIY w USA, tak jak sam koszt obsługi celnej po wyjściu UK z UE załatwił kwestię nie kupowania w UK).
A tymczasem projekt się zmieniał dość radykalnie, i nie, nie zbudowałem sobie OpenSprinklera przez noc - to są takie zrzuty ekranu jakich oczekiwałem, prognoza pogody jest odświeżana ultra rzadko, więc po utracie zasilania trzeba poczekać raczej długo, ale można zmienić dostawcę pogody (UWAGA mówię o aktualnej wersji, a nie jakieś sprzed wielu lat) i to wywołuje pobranie prognoz natychmiast.
Dla naszych warunków prawdopodobnie najodpowiedniejszy dostawca to niemiecki DWD lub darmowe OpenMeteo (oprócz kilku innych wymagających kont z co najmniej darmowym abonamentem i wygenerowania tokena na koncie), Apple na 90% zmieniło warunki przez te ostatnie klika lat więc nie mam pewności czy można korzystać z niego na starym sofcie, nie jestem fanem nie śledzę, w aktualnej wersji działa (ale stawiam na to, że na starej wersji nie będzie), to samo dotyczy OWM i PirateWeather - co do OWM mam pewność że stare klienty nie działają bo się API zmieniło i w zasadzie na tym forum ciągnąłem ten temat już kilka razy, PW natomiast weszło na scenę by zastąpić nieistniejące od paru lat DarkWeather bodajże, więc nie spodziewam się obsługi w starym sofcie.
A teraz obrazki, na niektórych zaznaczyłem na czerwono to, co uważam za ważne
Kłamie
ale w tym przypadku to samo się zweryfikuje. Parę lat temu przymierzałem się do tego projektu i poległem - nie potrafiłem zrozumieć w jaki sposób skonfigurować soft do własnej płytki.
Rzeźba w g… ten projekt w wersji oficjalnej pozostał otwarto-źródłowy, ale stopień jego skomplikowania i niechęć autora do wspierania jakiejkolwiek innej konstrukcji niż te które sprzedaje załatwia sprawę.
Natomiast oficjalna konstrukcja (jest kilka totalnie różnych! ale mam na myśli ESP8266) opiera się na ekspanderze portów, więc w tym forku, o którym tutaj mowa, została wykonana dość spora rzeźba by się tego pozbyć, szkoda, że autor forka jej nie utrzymywał, bo odtworzenie jego zmian na aktualnym kodzie to będzie sporo roboty nawet dla sprawnego programisty.
Obrazy firmware oficjalnych wersji są tu (gdyby ktoś był zdecydowany zbudować sobie klona oryginalnej konstrukcji)
https://raysfiles.com/os_compiled_firmware/
świeży obraz dla ESP8266 użyłem by zobaczyć co oferuje to firmware
jakaś-tam oficjalna dokumentacja (jak przystało na projekt komercyjny)
Tak z innej beczki - Sonoff 4CH do wykorzystania z tym forkiem wymagał radykalnej przeróbki elektroniki - odłączenia części wykonawczej przekaźników od 230V~ co ja w ogóle uważam za dość dyskusyjne posunięcie (świadomie trzeba usunąć z obu stron PCB odcinki ścieżek rzędu 6mm i zaizolować tą rzeźbę skutecznie by to pozostało jako-tako bezpieczne w użyciu).
Tu akurat się nie dziwię - popełniłem wiele projektów i póki działa nie ruszam ![]()
Nawet nie upubliczniam, bo zaczynają się “roszczenia” na które czasu nie mam.
Jest wersja ze stykami bezpotencjałowymi Sonoff 4CH PRO R3.
Szczerze - to opieranie się na prognozach słabo się sprawdza. Obliczenia podlewania robię na podstawie własnej PWS, a i tak częściej podlewam manualnie. Gdy się zaczyna zabawę to wygląda bardzo atrakcyjnie
ale przy tylu zmiennych i tak trzeba później korygować ręcznie.
No jestem zaskoczony ilością opcji tego rozwiązania (łącznie z możliwością korzystania z lokalnych czujników przepływu, wilgotności i rożnymi algorytmami korekcji).
Jakkolwiek to nie jest jedyne możliwe rozwiązanie, podobny projekt jest na bazie ESPHome i ze 2 mocno rozbudowane projekty na bazie HA, jednak póki co moje pomysły na automatykę zostały storpedowane przez ludzką inteligencję na emeryturze ![]()
Tu taki przykład (hardware agnostic, więc można do tego sonoffa przygotować sobie choćby wsad na bazie ESPHome czy co kto lubi - Tasmota, ESPEasy, może i Supla?)
i kolejny
Tu ujawnia się delikatna przewaga ESPHome w tym względzie - można mieć zawsze świeże firmware zasadniczo nie ruszając projektu niemal wcale (no są czasem konieczne dostosowania do breaking changes, ale wtedy zwykle jest też okazja do ulepszeń).
@szopen … mam wrażenie, że mielimy kolejny raz “Sezonowy temat dyżurny” ![]()
Te wszystkie metody naukowe opierają się na obliczaniu parowania na podstawie warunków pogodowy - zasada “wiadra”. Tak się zastanawiam czy nie prościej byłoby zrobić takie “wiadro” jako czujnik, który uzupełniałby się (do pełna) w czasie podlewania lub deszczu. Ustawiony byłby dokładnie w miejscu, które nas interesuje. Woda parowałaby z niego i mierzyłoby się samo.
Podobnie pracuje dedykowany do centralek nawadniania czujnik deszczu.
Chyba warto w tym miejscu podlinkować informacje o tych czujnikach: