Pamięć sieciowa - Dysk usb na routerze Tplink - problem

Problem polega na tym , że nie mogę dodać folderów z dysku sieciowego na usb podpiętego do routera Tplink AX3000. Cały czas wywala mi błąd bez znaczenia jakiego protokołu użyję czy to 1.0, 2.0 cz też Automatyczny 2.1+.
Udziały które mam w sieci lan udostępnione na Nvidia Shild dodaję bez problemu jako pamięć masową w HA, czy też w Music Assistant. Również udziały które są na dysku podpiętym do routera bez problemu mogę dodać do windows czy wlaśnie Nvidia Shield lub w apce na telefonie z android. Problem jest tylko z połączeniem pomiędzy dysk usb na routerza a Pamięć Masowa HA lub w Music Assistant.
Poradźcie coś proszę.

1. Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum (może powiem czemu to ważne - ludzie w przeciwieństwie do AI nie są w stanie przekształcić obrazka w tekst całkiem bezwysiłkowo, a wręcz wymaga to stosunkowo dużo roboty)

2. Tam masz opis jak sprawdzić jaką wersję samby używa twój router
    What versions of SMB (file sharing) does Archer AX3000 support? - Home Network Community

Takie podpowiedzi uniwersalne:

1. Wersje protokołu samba nie są nawzajem kompatybilne, a nie każdy klient obsługuje wiele wersji równocześnie 1.0 oznacza wszelkie wersje 1.x; 2.0 to każda 2.0.x, natomiast 2.1+ oznacza każdą >= 2.1.0 (ale NIE 1.x ani 2.0.x).

2. Czy próbowałeś ścieżek bez używania znaku podkreślnik/“podłoga” ( _ )?

@szopen

• Masz rację tak pownienem zrobić. Następnym razem powinienem już pamiętać.
    • Okazuje się, że kilka modeli jest oznaczone jako AX3000 / AX55 i nie ma tam jasnej odpowiedzi jaki protokół.
    • tak, wiem. Dlatego też próbowałem każdej. Niestety bez rezultatu.
    • używałem bez podkreślnika. Wszelkie nawet “abc” . Do konkretnych folderów, czy też całego dysku. Tak jak pisałem wszędzie współgra czy to pc windows czy nvidia z android tv, czy aplikacje (sprawdzałem na kilku) w telefonie na androidzie. Nie chce się porozumieć tylko i wyłącznie HA na Raspberry Pi 4.

Ad. 1 w wątku który podlinkowałem jest informacja jak sprawdzić wersję samby/cifs (ale, tak - szukałem “na lenia” i ta podpowiedź AKURAT jest w wątku związanym właśnie z tym modelem)

Ad. 4 mimo wszystko smbios/cifs/samba czy jakkolwiek tego nie nazwać jest w miarę zunifikowana (po to jest wybór wersji, by móc ominąć niekompatybilności), we współczesnym routerze spodziewam się samby 3.x

Niekompatybilność może wynikać z systemu plików na urządzeniu podpiętym do routera (sformatuj pendrajwa na ext4 ewentualnie spod windowsa na ntfs i wtedy zobacz, unikaj exfat).

Może to średnio dotyczy konkretnego wątku ale: czemu unikać exfat?

Bo jest opatentowany przez Microsoft i nie można go za darmo używać w komercyjnych rozwiązaniach, więc często w ramach cięcia kosztów jest niezaimplementowany.

1 polubienie

@szopen
system plików jest ntfs.
Wg mnie problem jest gdzieś po stronie samego HA.
Bo ,wszyscy" bez znaczenia jaki system i jakie urządzenie mają dostęp bezproblemowy do dysku, czy folderów. Tylko HA nie chce współgrać.

Możliwe, jednak nie udało mi się odtworzyć problemu, ale nie dysponuję takim samym/podobnym routerem.

Jeśli masz jakiś luźny pendrive sformatuj go jako ext4 i na nim wypróbuj sambę wbudowaną w router.

Bo akurat ten format działa całkiem dobrze z samba nas beta, ale czy to sprawka formatu, samby czy aktualnego HA to już nie wnikam :wink: jak działa to lepiej nie ruszać :smile:

W samba-nas dołożono obsługę w miarę niedawno, gdy pierwszy raz poruszaliśmy ten temat obsługi nie było.

Jakiś czas temu Microsoft (właściciel Githuba tak swoją drogą) dołożył wsparcie exfat do linuxowego jądra na zasadach GPLv2

jak widać z linka to było w 2019, ale musiało minąć kilka lat by implementacje weszły w życie w różnych projektach (a wiele wciąż bazuje na wcześniejszych kernelach niż z 2019).

Ponadto ja bym się tak nie zachwycał, bo udziały exfat nie działają jak należy z macos i wynika to w prostej linii z dość biednych własności samego exfatu brak obsługi rozszerzonych atrybutów pliku, bodajże brak wsparcia dla garbage collection = trim nie działa)

Sprawdzę w wolnej chwili i dam znać. Natomiast formatu dyskówm podpiętch pod router nie będę zmieniał bo teraz nie lubią się tylko z HA cała reszta moich urządzeń w sieci współpracuje. A po zmianie mooże się okazać, że będzie więcej z tego problemów niź korzyści. Poczekam spokojnie może jakaś nowa wersja HA da to czego oczekuję.
Dzięki za podjęcie tematu.

A w ogóle sprawdziłeś wersję samby na tym routerze?

Wersja samby na routerze to: 2
Ale z takim ustawieniem w konfiguracji na HA nie działa.
Wszędzie gdzie ustawiałem, a kilka tych urządzeń mam poza HA działa właśnie z takim ustawieniem. Napewnoo nie działa z 3.

No niestety jak mówiłem nie jestem w stanie zreplikować problemu, u mnie działa, ze starym routerem i pendrive w ext4, właśnie z protokołem samba2

Oczywiście po wybraniu takiego sposobu mapowania mam ten udział jako podkatalog samba22 w \share

windowsowa ścieżka do tego udziału na routerze to \\192.168.20.1\share_2
a udostępniona dalej już na poziomie HA
\\mojHAhost\share\samba22

Mój router umożliwia też udostępnianie NFS i też działa (zrobiłem literówkę przy pierwszym dodawaniu)

PS Odświeżyłem sobie pamięć przy okazji - podłoga jest dopuszczalnym znakiem w sambie (i to jednym z niewielu jeśli nie jedynym poza znakami alfanumerycznymi) natomiast w nazwach hostów nie zaleca się używania podłogi, a zamiast tego należy używać myślnika (a najlepiej w ogóle unikać tego rodzaju znaków). No i ostatni obrazek motywuje mnie do posprzątania w udziałach HA, które robią mi za bezgłośną namiastkę NASa.

,Podłoga’ działa u mnie bez jakichkolwiek problemów od wielu lat.
W odpowiedzi też dodam screena, gdzie widać, że z innych urządzeń normalnie dodaje pamięć masową właśnie z ,podłogą" w nazwie w 2 sekundy.
Niestety mój HA (tylko on w całej sieci) i dysk na routerze nawet bez tego znaku nie są w stanie współpracować.

Zgłoś issue do HAOS lub podłącz się do jakiegoś pasującego

może jest jakiś oczywisty problem (dla mnie nie jest oczywisty, bo “u mnie działa”), którego nie jestem w stanie zasymulować (ale sam nadziałem się na własną literówkę podczas tych symulacji).

Pokazałeś co działa, a nie co nie działa, w issue też nikogo nie będzie interesowało co działa, tylko to co nie.

W pierwszym poście pokazałem co nie działa. A w ostatnim chodziło mi tylko o to , żeby pokazać , że z innych urządzeń HA czyta a z routera nie czyta.

Świetnie, przygotuj do issue te logi tylko nie jako obrazki, a normalnie
Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum

Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie

Wszedłem w link który podałeś i znalazłem:
https://github.com/home-assistant/operating-system/issues/3950
wygląda to całlkiem podobnie jak u mnie patrząc na logi.
Ten router mam od około miesiąca i to też by się pokrywało z tym co tam zgłaszają użytkownicy, że problem zaczął występować właśnie od kilku tygodni.

Tam sugerują powiązanie z wersją HAOS, osobiście myślę, że to może być ewentualnie powiązane z jakąś aktualizacją Supervisora, ale niestety bez faktycznej wiedzy z czym to jest powiązane zostaje droga eksperymentu.
Więc możesz zrobić sobie pełny backup instalacji i jechać w dół z wersjami HAOS (radzę nie schodzić poniżej 13.0, bo w wybranych 12.x były zmiany w bootloaderze), jeśli nie pomoże to zgłoś też issue do Supervisora.

z terminala

ha os update --version 14.2

i tak dalej ewentualnie zmieniając wersję na niższą (ale jakąś istniejącą i stabilną, bo akurat w 14.2 ktoś tam pisze, że u niego nadal nie działa), w CLI komenda jest bez początkowego ha niżej od 14.0 było 13.2

Błąd nie zgłoszony przez większość użytkowników, u których występuje to taki jakby go nie było.

A niestety niektórzy już zrobili syf w tym issue zgłaszając usterki inne niż OP.