Natomiast tak mi przyszło do głowy, że chyba masz TV-boxa w postaci bramki AIS - to może być ciekawa metoda zagospodarowania tego sprzętu (nie wiem co się da na nim uruchomić, ale Armbiana raczej na 100%), być może będzie to nieco większe wyzwanie niż użycie maliny, ale ekran dotykowy (digitajzer) byłby ciekawym rozszerzeniem dając możliwość sterowania dotykowego (czego raczej nie masz w tym ekranie z Ali) i tu od razu ostrzeżenie ekran wybieraj w/g tego czy istnieje dla niego sterownik digitajzera dla systemu na którym będziesz miał hosta tej przeglądarki.
AIS miałem ale to jakieś 1.5 roku temu też mi to przyszło na myśl czy by nie ożenić z ekranem TV boxa ale to by nie rozwiązywało problemu że musiałbym zostawiać esp do wybudzania i do asystenta
Ćwiczyłem to już i nie widzę sensu. Obsługa dotyku na tych pudełkach działała mi dobrze i w sumie jedynie z OS w postaci CoreELEC ale to Linux z KODI + Docker i nie znalazłem tu możliwości odpalenia webUI z HA ponieważ brakuje przeglądarki. Może coś się zmieniło, bo od dłuższego czasu nie śledzę projektu. Natomiast co do Armbiana, to pod TV BOX’y jest ten projekt amlogic-s9xxx-armbian ale jego wydania to systemy serwerowe bez pulpitów i przeglądarek. Więc wymagają sporej wiedzy linuxoej aby to ogarnąć wraz ze sterownikami dla wyświetlacza z dotykiem.
Chyba z tym to nie ma problemu…
No dobra czyli odpuszczam ten temat i zostaje przy dotychczasowym rozwiązaniu.
Wyzwań i pomysłów więcej niż wolnego czasu póki co to tylko nowy projekt tej podstawki pod tablet bo zrezygnuję z głośnika w esp a do powiadomień wykorzystuje głośnik tabletu
@angler
A widzisz nie miałem świadomości, że Armbian dla tych tv-boxów nie występuje w wersji desktop - na platformy, które miałem w rękach dostępne są wersje desktopowe z XFCE (i to nawet dla armhf czy dla płytki Bigtreetech CB1 dedykowanej do drukarek 3D, chociaż szczerze mówiąc nawet nie próbowałem odpalić takiej kombinacji, ale jest to jakiś plan na przyszłe lata), ewentualnie Cinnamon lub nawet z Gnome (i jak się okazuje nie wszystkie wydania Armbiana bazują na Debianie - niektóre na Ubuntu).