@artur czy mógłbyś pokazać i opisać jak działa i czym steruje panel dotykowy o którym mówisz w kilku filmach. Ciekawi mnie też na czym to postawiłeś, czy jest to jakiś tablet na Androidzie czy coś innego wykorzystujesz w tym celu?
Ja używam rpi4 i 10 calowego ekranu dotykowego.
Ale rpi4 masz postawione wyłącznie dla tego ekranu czy na nim masz home assistanta?
Jakiego konkretnie ekranu używasz?
Myślę że wystarczy postawić na rpi, jakim kolwiek zwykłego Linuxa i korzystać z przeglądarki internetowej. Bo zauważyłem że to najpłynniej działa w przypadku home assistant. Bo na starszych urządzeniach np tabletach lubi przyciąć. Ale podpinam się pod chęć prezentacji takie rozwiązania u ciebie Artur
Wiem, że rpi nie jest duża, ale zasilacz, kabel HDMI, itp. pytanie jak to estetycznie zamontować na ścianie, żeby kable nie wisiały i malinka była schowana… itp.
Dokładnie mam tak jak @Barzal_210 pisze. RPI4 + Linux + Chrome
wygląda to tak
Wydrukowałem taką “puszkę” dużą w której wszystko mi sie zmieściło osadziłem to w ścianie. Wydrukowałem ramkę (ramka ma dziury po bokach na dźwięk z głośnika i na wietrzenie) przykręciłem ramkę do osadzonej puszki i jest.
Działa polecam i nie ma problemu że producent tabletu zrezygnuje z aktualizacji i mi wszystko przestanie działać
@Zbyszek ja kupowałem tutaj https://magedok-shop.myshopify.com/ (tego modelu co mam już nie ma). Natomiast to było dawno temu i teraz bym zalecał poszukać innych też opcji. Jak kupowałem kilka lat temu to nie było do wyboru 10 cali FullHD w IPS, a teraz to wygląda chyba lepiej.
Natomiast ja z mojego jestem bardzo zadowolony.
To jeszcze w tej puszcze trzeba dodatkowo zewnętrzny głośnik umieścić?
@AdamG trochę testowałem WallPanel z wątku Home Assistant na tablecie i bez problemu daje rade na starym sprzęcie (np. telefon Samsung A3), dodatkowo taki sprzęt także jest encją w HA, którą można sterować i pobierać dane, np. wykrywanie ruchu.
aaa czyli to bardziej panel/monitor (ekran z wbudowanym głośnikiem) niż taki typowy ekran LCD do RPi, kwestia nazewnictwa, dzięki za wytłumaczenie .
A może takie rozwiazanie: ARCHOS Hello
ARCHOS Hello, Tablety - Przegląd. Cena na Allegro aktracyjna, osobiście podoba mi się Hello 7 i ma możliwość fizycznego zasłonięcia kamery oraz wyłączenia mikrofonu.
U mnie jest postawiony Raspberry 4 i do niego podłączony ekran dotykowy (15").
Działa kapitalnie - tylko ostatnio chciałem jednak zrobić wygaszanie ekranu po chwili i … niestety.
W trybie KIOSK nie idzie, po wyłączeniu KIOSKU działa jak ta lala.
Ekran kosztował ok 250 i do tego malinka i wydruk ramki z drukarki.
Hej możesz podesłać jakieś linki do wyświetlacza ? Dzięki.
Wysłałem na maila bo nie wiem czy tu mogę umieścić takowy link.
Jeśli powstrzymasz się od reflinków to z całą pewnością można.
Waveshare są dość drogie
https://www.waveshare.com/product/displays/lcd-oled/lcd-oled-1.htm
więc jeśli znalazłeś coś radykalnie tańszego, to z pewnością pomoże to komuś.
Jako alternatywne rozwiązanie można potraktować niedrogi chiński tablet (przy wyborze rozmiaru 8 cali można się zmieścić poniżej 300zł, a przy 10 calach <500zł)
Ja mam od tego przyjaciela.
Przyszło w tydzień i naprawdę jestem zadowolony - Kupiłem wersję 15 cali - tak wiem, że spory.
Teraz do tych celów pewnie kupiłbym mniejszy. Ale nie żałuję.
Jeśli ktoś wie tylko jak zrobić wygaszanie na malince w trybie kiosk będę wdzięczny.
Dziękuję Ta wersja jest nie dostępna.