Cześć, szykuję się do wymiany instalacji elektrycznej w mieszkaniu (69m2) i chciałbym przy okazji przygotować ją pod potencjalne przyszłe smart urządzenia. Poza elektryką planuję też sieć lan i miejsce na szafkę rack, więc mam zaplanowane gniazdka lan (cat6a) pod 2 pcty, telewizor i ap. Nie mam za dużo doświadczenia z elektryką i elektroniką ale ogarniam wszystkie softwarowo/sieciowe rzeczy. Dlatego proszę o pomoc i ocenę planu na tą instalację
Kilka rzeczy na które zwracam większą uwagę:
- chciałbym żeby urządzenia nie musiałby być podłączone do chmury, a wystarczył HA, dlatego do komunikacji chyba najsensowniej wygląda zigbee
- jak najmniej baterii, co można najlepiej żeby miało stałe zasilanie
- chciałbym aby funkcje “smart” były dodatkiem, np. jeżeli wysypie się ha to żeby w miarę prosto dało się ręcznie używać najważniejszych rzeczy
Wypisałem sobie listę urządzeń:
- gniazdka - tu planuję narazie tylko głębsze puszki tak żeby w przyszłości zmieścił się podtynkowy moduł,?
- gniazdka lan - cat6a, po 2 kable do każdego gniazdka
- światło:
- podobnie jak z gniazdkami, głębsze puszki pod włączniki; zastanawiam się tylko czy lepiej żeby włączniki były standardowe czy może wszędzie dawać dotykowe/dzwonkowe?
- w przedpokoju planuję kilka pasków led przy podłodze, z tego co czytałem to polecane rozwiązanie to wled + ws2182, myślałem o tym żeby przewody do wszystkich pasków poprowadzić do szafki rack i tam na raz do nich zasilanie i sterowanie, ma to sens?
- głowice do grzejników, grzejniki też będę wymieniał w tym roku, więc może jest coś na co zwrócić uwagę tak żeby nie utrudnić sobie dodawania sterowania? Czy są jakieś modele które mają stałe zasilanie a nie baterie? Jeżeli nie to czy taka bateria starczy na jeden sezon grzewczy?
- czujniki
- otwarcia okna(8 sztuk) - myślałem kontaktronach i wszystkie przewody zbiegające się w racku, i jakieś esp do odczytu?
- temperatura/wilgotność/jakoś powietrza - szukam najlepiej jednego urządzenia które załatwi te 3 rzeczy, zasilanego z sieci i bez wyświetlacza
- fotokomórki/czujniki obecności - tutaj jest trochę utrudniona sprawa bo mam w mieszkaniu 2 koty więc myślałem o “zwykłych” czujnikach obecności w każdym pokoju + coś w rodzaju lasera, fotokomórki w każdych drzwiach na wysokości ok. 1m i ogarniać automatyzacje na podstawie kombinacji tych 2
- czujnik metanu w kuchni
- silniczki do rolet wewnętrznych, czytałem dużo dobrych opinii o aqara e1, czy jest coś podobnego nie na baterię? Plus dodatkowe pytanie czy przy tego rodzaju urządzeniach można “ręcznie” fizycznie koralikami sterować roletami? Czy może jak już są te silniczki to trzeba tylko i używać?
- dzwonek do drzwi - szukam czegoś co wyśle zmianę stanu kiedy ktoś będzie naciskał dzwonek tak żeby móc to obsłużyć w ha
- domofon - tu pewnie za bardzo poleciałem, bo mogę ingerować tylko w część która jest u mnie w mieszkaniu, ale może są jakieś fajne rozwiązania które pozwolą na coś w stylu nagrywania, powiadamiania lub zdalnego odbierania
Jak to wypisałem to widzę że nie mam zbyt dużo konkretów, ani prawie żadnych wybranych modeli urządzeń, ale na chwilę obecną skupiam się nad instalacją pod to wszystko więc chętnie przeczytam każdą opinię czy to ma sens, czy coś zmienić, może warto coś jeszcze całkowicie innego robić