Cześć od jakiegoś czasu mam jakiś problem z HA, zmieniłem cc2531 na cc2652p, zgodnie z instrukcjami na forum, wszystko działało do czasu zaniku prądu / wyłączenia maszyny/
Od tego czasu nie działa mi np wyzwalanie przykładowo wentylatora na sonoff basic które włączałem wyłączem sobie bezprzewowodym zigbee sonoff przyciskiem. po usunięciu i dodaniu prez zigbee2mqtt działa do ponownego wyłączenia maszyny. Wychodzi na to że najlepiej zrobic konfigurację od nowa?
Jeżeli advancd: nie ma wcięć to jest traktowany jako nowa integracja a taka nie istnieje. Jak rozumiem advanced jest sekcją innej integracji wiec powinna być “wcięta” odpowiednio względem niej. Wcięcia/spacje w yaml mają znaczenie
Dzięki za pomoc, przesunąłem to pod default config dodałem spację przed advanced i błędu nie wyrzuca. Widzę że czeka mnie trochę nauki żeby skonfigurować sobie HA tak jak bym chciał to zrobić
Nie możesz sobie przesuwać zawartości pliku konfiguracyjnego “byle gdzie”, ten twój “advanced” zapewne należy do jakiejś integracji i ma w niej być (z tego co piszesz może chodzi o konfigurację addona zigbee2mqtt ?).
szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia teraz gdzie ma to być, jakiś czas temu jak zmieniać cc2531 na cc2562p to w instrukcji było żeby dodać tylko to advanced z tym parametrem i nie raczej nie pisało pod jaką integracją (albo było to zbyt oczywiste dla zaawansowanych)
Link do wpisu na forum gdzie tez przewija się ta instrukcja: Alternatywa dla CC2531 - #78 przez macek
Mam Z2M w wersji [1.18.1], oczywiscie zainstalowany jako Add-on, zrobiłem szybki test: zmieniłem ustawienie Disable led, zapisałem, zrobiłem z tego samego miejsca Restart i niestety żadne zmiany nie zaszły. Wg mnie wprowadzone tam zmiany nie mają wpływu na plik konfiguracyjny w dodatku więc po restarcie Add-ona i tak wczytywana jest zawartość z okna Konfiguracja. Od zawsze tylko przez Konfiguracja dokonuje zmian w Z2M:
Faktycznie ten plik, który wspomniałem wyżej wygląda na jakąś pozostałość być może ze starszej wersji? Jakkolwiek szukałem pliku configuration.yaml który mógłby podpasować do zadanego pytania