Witam wszystkich bardzo serdecznie,
W najbliższym czasie planuję przeprowadzkę i na obecnym etapie myślę o zrobieniu domu maksymalnie smart, jednak przy niedużych nakładach finansowych. Aktualnie w mieszkaniu mam po prostu: oświetlenie sterowane za pomocą dotykowych włączników wraz z bramką BroadLink Pro + głośnik Alexa. W efekcie mogę sterować oświetleniem i TV, dekoderem, kinem domowym. To czego mi brakuje - to w aplikacji nie widzę czy światło jest włączone czy nie, więc jak np. zdalnie kliknę ON, a będzie wyłączone - to efekt jest taki, że włączę i nie będę o tym wiedział. Ale mniejsza z tym, co jest teraz
Przechodząc do nowego lokum - będzie tam montowany system Satel Integra, który ma moduł ETHM-1 Plus, który jak się orientowałem, to można zintegrować z Home Assistant, więc już połowa sukcesu. W związku z tym, myślałem o dodaniu pozostałych elementów opartych na Tuya i spięciu wszystkiego pod Home Assistant właśnie.
To, o czym myślałem to:
- Do ogrzewania podłogowego - sterownik, czujniki temperatury, siłowniki termoelektryczne (widziałem gotowe zestawy) - tutaj pytanie, gdyż będę miał ogrzewanie na całym parterze (4 strefy i 4 regulatory) i na piętrze w korytarzu i w łazience jeden (1 strefa łączna), czy nie będzie potrzeby drugi sterownik wifi do obsługi piętra? W zestawach zazwyczaj są takie elementy: 1 sterownik Wifi, 6 regulatorów, 6 czujników. Mam jeszcze piec IsoTwin Condens T31-CS/1 i tu będzie możliwość sterowania telefonem, ale czy jest sens (czy da się?) spiąć to w Home Assistant?
- W kilku pomieszczeniach na piętrze będą normalne grzejniki (4 sztuki), więc tutaj przydałyby się termostaty smart;
- Oświetlenie - tutaj z uwagi na kwestie wizualne, chciałbym ponownie zamontować włączniki dotykowe, które również obecnie posiadam (na pewno inny model) - tutaj pytanie czy w aplikacji będę widział obecny stan włącznika, tj. czy jest włączony lub wyłączony, to jest dla mnie must have;
- Sterowanie TV, amplitunerem (audio), dekoderem itd. - tutaj po prostu wdziałem czujkę IR, która działa podobnie jak obecna centrala Broadlink (podczerwień i fale radiowe);
- Coś do automatyki nawadniania ogrodu - tutaj widziałem po prostu inteligentne zawory;
- Bramka do obsługi wszystkich w/w elementów na Tuya - wydaje mi się, że bez tego to nawet nie zepnę później wszystkiego po Home Assistant;
- Ewentualnie panel sterowania z termometrem, żeby w razie czego sobie sterować wszystkim powyżej (głównie światłem), czyli coś w stylu SONOFF NSPANEL SMART SCENE.
Wszystko oczywiście z wykorzystaniem sterowania asystentem głosowym Alexa (pewnie kilka głośników rozmieszczonych w domu). Chciałbym to spiąć z Satel Integra, gdyż tam mam przede wszystkim czujniki ruchu, co przyda się do scenariuszy dotyczących światła. Poza tym czujniki dymu, czadu, zalania itd.
I tutaj pytanie od początkującego - czy w ogóle kombinuję w dobrą stronę? Założyłem wszystkie w/w czujniki, elementy na Tuya z uwagi na ich uniwersalność i możliwość spięcia z Home Assistant, do którego zintegrowałbym Satel Integra.