Początki ze smart dom - dobór urządzeń

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

W najbliższym czasie planuję przeprowadzkę i na obecnym etapie myślę o zrobieniu domu maksymalnie smart, jednak przy niedużych nakładach finansowych. Aktualnie w mieszkaniu mam po prostu: oświetlenie sterowane za pomocą dotykowych włączników wraz z bramką BroadLink Pro + głośnik Alexa. W efekcie mogę sterować oświetleniem i TV, dekoderem, kinem domowym. To czego mi brakuje - to w aplikacji nie widzę czy światło jest włączone czy nie, więc jak np. zdalnie kliknę ON, a będzie wyłączone - to efekt jest taki, że włączę i nie będę o tym wiedział. Ale mniejsza z tym, co jest teraz :slight_smile:

Przechodząc do nowego lokum - będzie tam montowany system Satel Integra, który ma moduł ETHM-1 Plus, który jak się orientowałem, to można zintegrować z Home Assistant, więc już połowa sukcesu. W związku z tym, myślałem o dodaniu pozostałych elementów opartych na Tuya i spięciu wszystkiego pod Home Assistant właśnie.

To, o czym myślałem to:

1. Do ogrzewania podłogowego - sterownik, czujniki temperatury, siłowniki termoelektryczne (widziałem gotowe zestawy) - tutaj pytanie, gdyż będę miał ogrzewanie na całym parterze (4 strefy i 4 regulatory) i na piętrze w korytarzu i w łazience jeden (1 strefa łączna), czy nie będzie potrzeby drugi sterownik wifi do obsługi piętra? W zestawach zazwyczaj są takie elementy: 1 sterownik Wifi, 6 regulatorów, 6 czujników. Mam jeszcze piec IsoTwin Condens T31-CS/1 i tu będzie możliwość sterowania telefonem, ale czy jest sens (czy da się?) spiąć to w Home Assistant?
  2. W kilku pomieszczeniach na piętrze będą normalne grzejniki (4 sztuki), więc tutaj przydałyby się termostaty smart;
  3. Oświetlenie - tutaj z uwagi na kwestie wizualne, chciałbym ponownie zamontować włączniki dotykowe, które również obecnie posiadam (na pewno inny model) - tutaj pytanie czy w aplikacji będę widział obecny stan włącznika, tj. czy jest włączony lub wyłączony, to jest dla mnie must have;
  4. Sterowanie TV, amplitunerem (audio), dekoderem itd. - tutaj po prostu wdziałem czujkę IR, która działa podobnie jak obecna centrala Broadlink (podczerwień i fale radiowe);
  5. Coś do automatyki nawadniania ogrodu - tutaj widziałem po prostu inteligentne zawory;
  6. Bramka do obsługi wszystkich w/w elementów na Tuya - wydaje mi się, że bez tego to nawet nie zepnę później wszystkiego po Home Assistant;
  7. Ewentualnie panel sterowania z termometrem, żeby w razie czego sobie sterować wszystkim powyżej (głównie światłem), czyli coś w stylu SONOFF NSPANEL SMART SCENE.

Wszystko oczywiście z wykorzystaniem sterowania asystentem głosowym Alexa (pewnie kilka głośników rozmieszczonych w domu). Chciałbym to spiąć z Satel Integra, gdyż tam mam przede wszystkim czujniki ruchu, co przyda się do scenariuszy dotyczących światła. Poza tym czujniki dymu, czadu, zalania itd.

I tutaj pytanie od początkującego - czy w ogóle kombinuję w dobrą stronę? Założyłem wszystkie w/w czujniki, elementy na Tuya z uwagi na ich uniwersalność i możliwość spięcia z Home Assistant, do którego zintegrowałbym Satel Integra.

Bramkę Tuya sobie odpuść, chyba że chodzi ci o chmurę która działa koślawo i wolno.

Jeżeli mówimy o aplikacji HA to TAK. Co do gniazdek dotykowych (Używam na mikroświatach) nie jestem ich zwolennikiem, miałem kilka z nich i nie mam dobrych doświadczeń, blisko siebie położone punkty dotykowe co związane jest z małą czułością, trzeba idealnie klikać i nie zawsze to działa za pierwszym razem, piszę o urządzeniach które posiadałem, nie wiem jak to dzisiaj działa.

NSPANEL jest OK obowiązkowo Tasmota + AppDaemon, konfiguracja w yaml

nspanel-1:
  module: nspanel-lovelace-ui
  class: NsPanelLovelaceUIManager
  config:
    panelRecvTopic: "tele/nspanel/RESULT"
    panelSendTopic: "cmnd/nspanel/CustomSend"
    model: eu
    locale: "pl_PL"
    updateMode: "auto-notify"
    sleepTimeout: 20
    sleepBrightness:
      - time: "7:00:00"
        value: 10
      - time: "23:00:00"
        value: 1      
    screensaver: 
        entity: weather.dom
        theme:
            autoWeather: true
    cards:
      - type: cardGrid
        title: Przyciski
        entities:
          - entity: sensor.nspanell_analog_temperature1
          - entity: sensor.ikea_air_sensor_vindriktning_pm2_5
            name: PM2,5
          - entity: script.spotify_ladypank
            icon: mdi:spotify
            color: [0, 255, 0]
          - entity: switch.swiatloprzytelewizorze
            name: Swiatlo Telewizor

Wyniki zmiany konfiguracji odświeżane na bieżąco w Panelu .

Na chmurze mi nie zależy, po prostu myślałem, że bramka jest potrzebna do tego, żeby to wszystko działało w aplikacji do zarządzania różnymi elementami systemu. Jak rozumiem - pod HA wystarczy, żeby dany element/urządzenie/czujnik obsługiwało Tuya lub Zigbee?

Tutaj właśnie mam obecnie w mieszkaniu dotykowe i chciałbym je ponownie, ale tym razem właśnie z widocznym stanem, tj. ON czy OFF, a nie na czuja. Ale rozumiem, że w HA to jest widoczne? W sumie mógłbym przetestować to w obecnym mieszkaniu jak się sprawuje. Ewentualnie, na co zwracać uwagę przy zakupie? Obsługa Tuya/Zigbee na pewno?

Dziękuję za przydatną informację, na pewno skorzystam po zakupie. Ta instalacja alternatywnego firmware jest jakaś skomplikowana czy tylko kwestia podłączenia jakoś urządzenia do komputera? Jak rozumiem, z tego panelu będę mógł sterować oświetleniem w całym domu, podobnie jak z ogrzewaniem (o ile to zepnę razem w HA)?

Z pozostałych kwestii - masz doświadczenie ze sterowaniem ogrzewaniem? Jak wspominałem w pkt 1 i 2 - chciałbym sterować ogrzewaniem podłogowym tam gdzie jest oraz zwykłymi grzejnikami w pozostałych miejscach. I tutaj pytanie - czy w takich sytuacjach mogę ustawić różną temperaturę w różnych pomieszczeniach z poziomu HA lub aplikacji Tuya/Zigbee (np. kuchnia 20 stopni, sypialnia 18, łazienka 22)? Bo tak poczytałem opisy do tych zestawów, to jak dobrze rozumiem - to działa bardziej w stylu włącz/wyłącz, czyli np. przekroczy 20 stopni w kuchni to wyłącza ogrzewanie, spadnie poniżej - to podgrzewa. I tutaj - czy ja po prostu nie chcę przekombinować i to po prostu musi działać włącz/wyłącz, a w pomieszczeniach ustawiam tylko różne temperatury. Jak to wygląda z trzymaniem tego poziomu ciepła?

Z racji tego, że jestem początkujący w temacie - przepraszam za banalne dla niektórych pytania :slight_smile:

Nie, musisz wybrać Koordynator i dodatek który będzie go obsługiwał Z2M Zigbee2MQTT LUB ZHA

DODATKI
Screenshot - 04.08.2023 , 11_15_32

Lub

ZHA
Screenshot - 04.08.2023 , 11_15_44

KOORDYNATORY wyszukaj na forum jaki koordynator
Ja osobiście używam Conbee II

Tak stany są widoczne w HA, podświetlanie stanu jeżeli tym mówisz ma praktycznie każdy switch.

Trzeba dolutować kabelki i wgrać oprogramowanie przez Konwerter USB - UART. https://youtu.be/BeThMRpK3uA

TAK, sterowanie możesz zrobić ręcznie, automatycznie.

NIE, mam Smart/zawory na grzejnikach

1 polubienie

Dziękuję Ci bardzo za rzeczowe odpowiedzi. Na pewno rozjaśniłeś mi kilka kwestii. Zaraz wrzucę swoją listę urządzeń, które po różnych opiniach zebrałem w całość.

Edit:

Przez kilka tygodni byłem na urlopie, ale po powrocie trochę przysiadłem i zrobiłem listę urządzeń, które chciałbym zakupić do Smart Home i spiąć to razem pod Home Assistant (w ostatnim punkcie dodałem dwa serwery - na którymś chciałbym to oprzeć). Jak wspominałem - to co jest dla mnie podstawą to integracja z Satel Integra, więc tutaj HA sobie daje dobrze radę z tego co sprawdzałem.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, doświadczenia, komentarze - czy ta lista poniżej ma sens, co ewentualnie może nie grać lub coś można czymś zastąpić.

Przepraszam za linki do konkretnych produktów, jednak tak będzie najprościej (nie chcę tutaj nikogo reklamować ani oferować czegokolwiek do sprzedaży - to ma na celu wyłącznie łatwiejsze przeglądanie wybranych przeze mnie produktów):

1. Ogrzewanie podłogowe + termostaty

Parter:

Piętro:

lub

Sterownik 4CH DC 5-32V beznapięciowy ZigBee + RF houseiq - Wszystko dla inteligentnego domu + obudowa + ewentualnie termostat oddzielnie.

1. Ogrzewanie klasyczne

Piętro:

lub

x4 (dla czterech pomieszczeń z klasycznymi grzejnikami)

1. Oświetlenie - tu koniecznie musi być podgląd na obecny status, tj. czy jest ON czy OFF

1 kanał:

2 kanały:

3 kanały:

1. Obsługa TV i urządzeń na pilot w salonie

lub po prostu bez tego i w oparciu tylko o HA.

1. Nawadnianie

Sterownik na zawór:

lub

Czujnik wilgoci:

1. Panel sterujący

Sonoff NSPanel Pro Termostat Biały WiFi ZigBee BT houseiq - Wszystko dla inteligentnego domu x2 (parter i piętro)

Pytanie - czy tym panelem można tym zastąpić dwa termostaty z ogrzewania podłogowego lub po prostu dodać to na piętro zamiast termostatu (tam jest jedna strefa)?

1. Serwer do Home Assistant

lub

1. Bramka Zigbee lub koordynator

lub

Centralka Bramka ZigBee 3.0 USB WiFi TUYA houseiq - Wszystko dla inteligentnego domu albo Centralka Bramka ZIGBEE 3.0 Ethernet TUYA houseiq - Wszystko dla inteligentnego domu

Fajny temat. Ja mam podobny etap ale na razie tylko podłogówka. Poczytam pomyślę i się odezwę. Wątek umarł?

Wygląda na reklamę 2 konkretnych sklepów, więc czego się spodziewałeś?
Czy te urządzenia nie mają producentów, że znalazły się tylko linki do sklepów?
Drugi problem to podlinkowana w większości chińszczyzna, więc integracja z HA jest loterią, moja porada - odpalić HA (nie na tych tzw. serwerach tylko na czymś normalnym) następnie kupić dongla Zigbee (ja bym kupił coś innego niż Conbee2, ale na pewno nie zintegrowaną bramkę z chińskiego ekosystemu, jest od groma koordynatorów Zigbee na USB które są Zigbee3 np. cc2652p czy efr32mg21 skyconnect ) i odpalić Z2M lub ZHA (po wcześniejszym dogłębnym zaznajomieniu się z tematem) i kupić cały pożądany sprzęt Zigbee i zintegrować go w dniu odbioru przesyłki, wszystko co nie zadziała “od strzału” zwrócić sprzedawcy.

Temat rzeka i poruszany kilkukrotnie na tym, i nie tylko, forum. Sterowanie ogrzewaniem podłogowym jest co najmniej dyskusyjne i jest tyle opinii jak należy to robić co użytkowników. Osobiście regulację dokonałem raz na rotametrach (przepływomierzach) w listwach rozdzielczych pętli grzewczych i od 6 lat tego nie dotykam. Ale jak wspomniałem, temat rzeka…

30sek. po napisaniu posta, się zorientowałem że to reklama na bezczela.
Dzięki za informację, coś tam wiem coś już czytałem, mam bardzo dobrego hydraulika a i tak nie wiem co wybrać, a robi się coraz zimniej i trzeba by siłowniki zakładać

W skrócie sterowanie zewn. żaluzjami będę miał analog (zaluzjowy przycisk berkera bez podtrzymania) i shutterBox od wiadomej firmy. Przetestowane na jednej sztuce, działa nieźle.
Ta ich aplikacja w zasadzie może być, i pomy słałem że dopóki HA nie skonfiguruje to będę tego używać. Idąc tym tropem uparłem się na thermoBoxa do podlogowki ale brak jest współpracującego z tym sterownika natynkowe go, bo oczywiście chce w imię zasady 1sze Analogowo 2.smart .

Poczytam to co jest na forum i napiszę po poradę.

Nie wiem Panowie skąd pomysł na reklamę, skoro jestem zielony w temacie. Generalnie jeżeli chodzi o obsługę i odpowiedź na pytania - to faktycznie mogę polecić te dwa sklepy w pełni (pomimo tego, że prawie nic tam jeszcze nie kupiłem z uwagi na status wykończenia).

Obecnie mi się przesunęło jak to na budowie wszystko, okazało się, że obecne rozdzielacze nie zadziałają z żadnym sterownikiem od podłogówki, poza tym części części nie było itd.

Także dopiero mi weszła ekipa i zaczyna pracę a ja jestem w kropce, w sumie jak wcześniej. Także czasami lepiej dopytać niż zarzucać komuś reklamę. Sklepów jest mało w tym zakresie, a nie lubię się bawić w zakupy typu: jedna cześć w sklepie X, dwie w Y, jedna w Z, a trzy kolejne w A. Ale mniejsza z tym.

Z powyższej listy zakupów aktualnie mam zakupione:

1. Sterownik do podłogówki Zigbee na 5 obwodów (parter - gdyż się okazało, że jeszcze doszedł garaż), co z kolei wiązało się z mojej strony z całkowitą wymianą rozdzielacza (to już typowo zakup w sklepie specjalistycznym) + siłowniki termoelektryczne pod wszystkie obwody;
  2. Piętro - tutaj 1 obwód i został mi polecony po prostu przekaźnik beznapięciowy - mały taki, który po podłączeniu odpowiednim będzie obsługiwać jeden siłownik termoelektryczny od podłogówki na piętrze;
  3. Bramka Zigbee;
  4. Jako terminal/serwer pod HA kupiłem Dell Wyse 5070 na Allegro (od razu system HA, 8GB RAM, 128 GB SSD, procesor quad itd.);
  5. Koordynator Conbee 2 - polecany tutaj i na innych grupach;

Poza tym zostały mi jak widać:
a) włączniki dotykowe - tutaj dopiero sprawdziłem, że mam linię N, ale czekam na ogarnięcie elektryki już w całości, także temat na koniec;
b) głowice termostatyczne - tutaj zostały mi polecone GTZ10 lub bodajżę GTZ08, ale chyba skłaniam się ku GTZ10 lub POPP - oba modele na Zigbee + można zrobić automatykę z termostatem;
c) termostaty na ściany - tutaj szukałem czegoś co ogarnie i głowice i ogrzewanie podłogowe, więc polecany model inny niż powyżej - Termostat Zigbee 16A Biały - TRZ053";
d) dwa sterowniki na zawory wody - jeden ogród, a drugi główny;
e) przy okazji okazało się, że sklep nie wgrywa już Tasmoty do ten NSPnael Pro;
f) sterownik do bramy garażowej - ale to mi robi ekipa od alarmów (system Satel);

Poza tym jeszcze dochodzi audio i okablowanie brakujących kwestii itd. Także poza tymi kwestiami “smart” jest od metra innej roboty.

Aktualnie palący dla mnie temat to z powyższych - dobór Termostatu (który ogarnie smart głowice i podłogówkę) + głowice termostatyczne, które z kolei będą ogarniane z tych termostatów. Co istotne - zależy mi na jednakowych. Tutaj już na wielu grupach i z obsługi sklepów dowiedziałem się, że to działa na zasadzie automatyzacji z apki i funkcji grzeje/nie grzeje w termostacie, co z kolei wiąże się z otwarciem głowicy lub jej zamknięciem (po osiągnięciu temperatury ustalonej).

Także jeżeli ktoś coś może polecić z tych kwestii to będę bardzo wdzięczny.

I teraz się dobrze zastanów jaki to będzie miało wpływ na sterowaniem ogrzewaniem podłogowym? Jest gorąco, robisz zamkniecie głowicy, po jakim czasie faktycznie temperatura zacznie spadać przy bezwładności ogrzewania podłogowego? Potem robi się “za zimno” i znów głowica zostaje otwarta i znów masz bezwładność ogrzewania podłogowego. W końcu dojdziesz do wniosku, ze sterowanie tym ogrzewaniem podłogowym jest bez sensu, ustawisz odpowiedni przepływ i zapomnisz o temacie. Ogrzewanie podłogowe (ogromna ogrzewana “płyta betonowa”) to nie tradycyjny grzejnik (szybko reagujący kawałek stali), inaczej rusza i hamuje załadowany do pełna TIR od małego Fiata 500 :wink:.
Oczywiście zawsze można sobie przygotować “system” aby w przyszłości mógł bezproblemu stać się smart - np. doprowadzić odpowiednie przewody do skrzynki rozdzielacza ogrzewania podłogowego.

1 polubienie

To się da zrobić, jak masz opomiarowaną płytę. Wtedy nie reagujesz zbytnio na zmianę temperatury w pomieszczeniu, bo i tak bezwładność termiczna płyty nie zadziała, ale można reagować na zmiany temperaturowe samej płyty :wink:

U mnie robi to sterownik od kotła gazowego, który mierzy temperaturę na powrocie i dobiera (moduluje) pracą pompy oraz płomienia.

Tylko ta kwestia z otwarciem głowicy itd. dotyczy zwykłych grzejników.

Do podłogówki generalnie są te zestawy czyli: sterownik zigbee, siłowniki termoelektryczne (na rozdzielaczu) i właśnie termostat, który ma czujnik temperatury. I w tym przypadku rozumiem, że to działa tak, że sterownik z siłownikiem trzymają temperaturę ustawioną dla danej strefy. W zestawach do termostatów są od razu czujniki temperatury zewnętrzne, czyli do podłogi.

Rozumiem twój punkt widzenia, tylko to otwieranie/zamykanie głowicy bardziej pasuje mi do grzejników i głowic termostatycznych? Oczywiście pytam, bo chcę się doszkolić w temacie.