Podłączenie czujnika Tuya zigbee do Zigbee2mqtt

Dzień dobry,
Czy jest możliwość podłączenia urządzenia przeznaczonego do bramki tuya zigbee
podłączyć do Zigbee2mqtt. Jeśli nie czy można np.Przylutować jakiś moduł do urządzenia np.Czujnika temperatury aby to działało
Z góry dziękuje za pomoc
Jestem nowy w temacie.

Oficjalna list obsługiwanych urządzeń przez Zigbee2MQTT

Tak w skrócie:
Jeśli urządzenie jest na tej liście to powinno działać poprawnie.
Jeśli nie ma urządzenia na liście to może działać, jak jest popularne to będzie działać w przyszłości.

2 polubienia

Zasadniczo jeśli jesteś hardkorowym elektronikiem hobbystą z umiejętnościami elementów programowania, który ponadprzeciętnie ogarnia bardzo niszowy temat to tak, może to zrobisz.

W przeciwnym razie ciesz się tym co już istnieje.

1 polubienie

dziendobry
podłącze sie to tematu bo w podobnym tonie
ale do rzeczy
na poczaku “zabawy” HA miałem kilka urzadzeń TUYA i brame tez TUYA ,razem z parowanych kilka urządzeń
Brama TUYA swietna ,bo z obsługa bluetooh , a mam kilka czujniow tempetatury własnie po BT
Moje pytanie jest o siec zigbee
rozumiem ze koordynator jest nadrzedny ,rotery wspomagaja(np. zarówka IKEA okazała sie routerem :wink: )
tylko od jakiegos czasu korzystam z zigbee2mqtt z donglem ZB-GW04 i działa swietnie
Tylko teraz oba urzdzenia sa koorynatorami ,ta brama TUYA i ZB-GW04 czyli tworza oba siec
Czy to nie koliduje w sieci zigbee ?

Łap odpowiedź na tożsame pytanie:

Nie koliduje, tylko taki układ ma niewielki sens. Komunikacja urządzeń sparowanych z bramką tuya idzie przez chińskie serwery, dodtakowo nie tworzy się routing między urządzeniami w dwóch sieciach (chodzi mi o przedłużenie zasięgu, bo ruterem programowym jest sam HA).
Jedynym sensem takiego połączenia może być sytuacja że masz tak dużo urządzeń że bramka zb-gw04 ich wszystkich nie obsłuży, albo coś jest niewspierane przez Z2M.

Ale przecież nie ma problemu aby bramka tuya nadal obsługiwała Ci urządzenia BT, a urządzenia zigbee bramka oparta na donglu ZB.

1 polubienie

dziekuje za info
własnie tak zrobiłem BT tylko tuya,reszta (zigbee)przez ZB
tylko zastanawiałem sie nad tym ze nadawanie sygnału zigbee, tuya ciągle realizuje
…choc jak jescze nabęde skilla to przejde z BT tuii na lokalne cos ;))

Jeżeli masz popularne czujniki “Termometr Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2 BLE” ( LYWSD03MMC) to można:

• wgrać alternatywne opgrogramowanie z alternatywnym protokołem, ja używam BTHome z bezpośrednią integracją z HA po Bluetooth
  • wgrać alternatywne opgrogramowanie i przekształcić w czujniki Zigbee.

Poszukaj na forum po “LYWSD03MMC”.

1 polubienie

Nie tylko ten model, dobrym punktem startu jest repozytorium @pvvx (są tam linki też do innych projektów, tylko czytanie ich dokumentacji JEST BEZWZGLĘDNIE OBOWIĄZKOWE!)

Zigbee to jest komunikacja dwukierunkowa, jeśli koordynator (ten wbudowany w bramkę Tuya) nie inicjalizuje komunikacji (bo np. usunąłeś z niego wszystkie urządzenia), to się “nie ma do kogo odzywać”, więc jeśli nie uruchamiasz w nim parowania nowych urządzeń, to milczy, a właściwie to nasłuchuje i ewentualnie odpowiada, ale skoro masz urządzenia wpięte w inną sieć nawet na tym samym kanale, to z nimi nie prowadzi konwersacji, bo się nie zgadzają klucze sieci, ani adresy urządzeń; (to jest wprawdzie Tuya = można przyjąć teorię spiskową, że teoretycznie może to być jakiś wektor ataku, ale jak na razie nikt nie wykrył tego rodzaju działań).

1 polubienie

wow !!
dziekuje
robi sie ciekawie
dzieki szopen ! :slight_smile: w linku od Ciebie znalazłem czujniki ktore posiadam

Wracając do tematu pracy 2 sieci Zigbee na tym samym kanale.
edit - to był inny wątek podlinkowany wyżej - dyskusja na ten sam temat poszła równolegle w 2 rożnych wątkach…

To o czym pisałem gdzieś wyżej dotyczy równoległej pracy kilku sieci - wystarczy uruchomić wyobraźnię - nowe blokowisko i fani rozwiązań Zigbee w co drugim mieszkaniu, 4 kanały do użytku, oraz większość użytkowników korzystających z ustawień domyślnych, więc prawdopodobieństwo pracy wzajemnie słyszących i zakłócających się sieci jest spore.
No może przesadzam, ale rozwiązania smart są jeszcze bardziej popularne w nowych osiedlach domków, które i tak stoją jeden przy drugim, więc posiadanie sąsiadów z pracującymi sieciami które mogą wpływać negatywnie na naszą sieć nie jest takie nieprawdopodobne (gdy projektowano założenia sieci WiFi popełniono sporo większych błędów nie przewidując przyszłości, a kompatybilność wsteczna trzyma je przy życiu…).

ALE w grę wchodzi jeszcze interferencja z WiFi i Zigbee, których kanały się pokrywają mniej lub bardziej - dlatego wybrano właśnie te 4 kanały z całej puli (szesnastu 11-26) kanałów Zigbee z pasma 2.4GHZ, aaa i jeszcze jedno - kanały 1-10 są w innym pasmie i ostateczna specyfikacja Zigbee wykluczyła je z użytku, numeracja nie ma nic wspólnego z numeracją kanałów WiFi, gdzie jest jeszcze większy burdel, bo 14 dostępnych kanałów nachodzi na siebie w dużym stopniu, zostawiając tak naprawdę do użytku tylko 3 niezakłócające się kanały 1, 6 i 11 i to pod warunkiem ustawiania ich szerokości na 20MHz - no i właśnie Zigbee ze swoimi zalecanymi czterema kanałami próbuje się mieścić w dziury gdzie jest stosunkowo największy spokój w tym pasmie… (i zakładając że WiFi będzie właśnie tak skonfigurowane - 1, 6 lub 11 i 20MHz)

1 polubienie