Mam przycisk IKEA E2001/E2002. Mam podpięte pod to sterowanie oświetleniem, i to działa ok. Mam to przy łóżku. Chciałbym dodać opcję wyłączenia wszystkiego w mieszkaniu. Powiedzmy przejście w tryb nocny. Samo wysterowanie tego, to do zrobienia. Tylko sposób wyzwolenia nie wiem, jak zrobić. Wymyśliłem sobie, że podwójny klik w off mógłby wygenerować coś takiego. Naturalnie przycisk nie ma takiej funkcjonalności, wiec myślę, że coś takiego można by zrobić w NR. Tylko nie wiem, jak zarejestrować takie podwójne kliknięcie. Macie pomysł?
@szopen to nie tak. Tam jest akcja dla przycisku WXKG01LM który sam w sobie generuje stan double, triple itp. W tym, co ja mam nie ma czegoś takiego. Ta funkcja musiałaby być symulowana w samym NR. Czyli rejestracja pierwszego kliku i oczekiwanie czy będzie drugi klik, czy nie. Od tego by zależała wybrana funkcja. Tak to trochę w głowie widzę.
O, to sporo mnie ominęło do dziś żyłem w przekonaniu, że tego nie obsługuje.
Całkiem sporo tego ma wg. zigbee2mqtt:
The possible values are:
single
,double
,triple
,quadruple
,hold
,release
,many
.
No ale ja tego nie mam.
Sprawdzałeś w NR jakie stany pojawiają się w msg.payload gdy wciskasz lub przytrzymujesz poszczególne przyciski pilota? W/g dokumentacji powinny to być stany `on` , `off` , `brightness_move_up` , `brightness_move_down` , `brightness_stop` , `arrow_left_click` , `arrow_right_click` , `arrow_left_hold` , `arrow_right_hold` , `arrow_left_release` , `arrow_right_release
Ja mam ten starszy (okrągły) pilot IKEA E1524/E1810 i dodatkowe funkcje mam zrobione przez dłuższe przytrzymanie przycisków (_hold). Wszystko co wysyła pilot rozdzielam nodem switch.
@Marek ja wiem, jakie są w standardzie. Włączam tym światło, reguluję jasność a na boki mam do zmiany sceny (kilka żarówek podłączonych pod jeden włącznik. Ale chciałem dodać funkcje podwójnego kliknięcia off, by wyłączyć wszystko, co trzeba w mieszkaniu. Taki tryb nocny.
Chodziło mi o to, żeby zamiast podwójnego kliknięcia, skorzystać z hold. Wtedy np. prawy przycisk
arrow_right_click
, arrow_right_hold
może robić dwie różne rzeczy.
Tylko że wtedy cała obsługa pilota musi być zrobiona w NR.
Jeśli koniecznie muszą być obsługiwane podwójne kliknięcia, to można to zrobić przez automatyzacje w HA. Poniżej jest szablon - blueprint.
The blueprint also adds support for virtual double button press events, which are not exposed by the controller itself.
Tak