Pomoc z doborze sprzętu - sterowanie żarówkami RGB

Potrzebuję sterować żarówkami RGB Wi-Fi z włącznika ściennego, tzn wł/wył poprzez podanie napięcia (niestety musi tak być) oraz ściemnianie i/lub zmiana koloru za pomocą konfigurowanych klawiszy (2 lub 4) na wspomnianym włączniku. Najlepiej jakby wszystko mieściło się do standardowej puszki (instalacja w bloku z przewodem N).
Przeszukałem wiele ofert ale nie znalazłem pasującego urządzenia. Najczęściej nie pasowały do istniejącej puszki podtynkowej.
Może Ktoś z forumowiczów też miał taki problem i podzieli się rozwiązaniem.
Pozdrawiam Jacek

Witamy na forum. Czytam trzeci raz i nie rozumiem jak to masz obecnie wykonane w instalacji. Załączasz zasilanie tym żarówkom, które generalnie jako, że są po WiFi, powinny mieć je na stałe? Jak odbywa się zmiana jasności tych żarówek WiFi? Jakieś modele? Jakiś schemat?

W chwili obecnej jest zwykły włącznik (żarówki nawet po długim czasie wyłączenia pamiętają ustawienia). Sterowanie żarówkami (kolory, jasność) jest z telefonu (Tuya). Chciałbym te sterowania przenieść na włącznik naścienny. Często używane jest ściemnianie/rozjaśnianie i grzebanie w telefonie jest kłopotliwe. Zainstalowałem Home Assistanta (jako docelowe oprogramowanie dla smart domu) i wymyśliłem, że w jednym urządzeniu będzie załącz/wyłącz żarówek i, za pomocą dodatkowych klawiszy na tym urządzeniu, będzie sterowanie jasnością i ewentualnie kolorami żarówek. Tylko nie mogę znaleźć urządzenia, które będzie sterować wł/wł żarówkami i będzie miało dodatkowo przyciski, które będę mógł przypisać do innych funkcji żarówek.
Fizyczne podawanie napięcia przez włącznik ma zapobiegać niemożności włączenia światła przy awarii routera/internetu.
Pozdrawiam Jacek

Np. Seria SONOFF TX T5 4C WIFI,.

Niestety trzeba go sobie przeprogramować na ESPHome.

https://forum.arturhome.pl/t/przygotowanie-instalacji-w-nowym-domu-oswietlenie-i-rolety/14778/2?u=artpc

Wielkie dzięki.
Pod względem działania o coś takiego chodzi. Jeden klawisz wykorzystam na wł/wył żarówki, a pozostałe dwa będą sterować np. jasnością.
Niestety w tym wypadku urządzenie nie zmieści się do standardowej puszki.
Pozdrawiam Jacek

Pasuje do standardowej puszki 60, czasami podawane rozmiary przez sprzedawców nie dotyczą rozmiaru puszki tylko np. Rozmiaru ramki metalowej :smiley:

Wielkie dzięki.
Mam nadzieję, że jest to zdjęcie archiwalne i nie wykręcałeś, dla dowodu, urządzenia ze ściany.
Pozdrawiam Jacek

:rofl:
oryginalna nazwa pliku sugeruje świeżynkę
data-2025-04-11_19-01

:rofl::stuck_out_tongue_winking_eye: Wykręcałem bo podłączałem nowo założone oświetlenie podsufitowe.
Tu testy rozmieszczenia LED.

1 polubienie