Potrzebuję sterować żarówkami RGB Wi-Fi z włącznika ściennego, tzn wł/wył poprzez podanie napięcia (niestety musi tak być) oraz ściemnianie i/lub zmiana koloru za pomocą konfigurowanych klawiszy (2 lub 4) na wspomnianym włączniku. Najlepiej jakby wszystko mieściło się do standardowej puszki (instalacja w bloku z przewodem N).
Przeszukałem wiele ofert ale nie znalazłem pasującego urządzenia. Najczęściej nie pasowały do istniejącej puszki podtynkowej.
Może Ktoś z forumowiczów też miał taki problem i podzieli się rozwiązaniem.
Pozdrawiam Jacek
Witamy na forum. Czytam trzeci raz i nie rozumiem jak to masz obecnie wykonane w instalacji. Załączasz zasilanie tym żarówkom, które generalnie jako, że są po WiFi, powinny mieć je na stałe? Jak odbywa się zmiana jasności tych żarówek WiFi? Jakieś modele? Jakiś schemat?
W chwili obecnej jest zwykły włącznik (żarówki nawet po długim czasie wyłączenia pamiętają ustawienia). Sterowanie żarówkami (kolory, jasność) jest z telefonu (Tuya). Chciałbym te sterowania przenieść na włącznik naścienny. Często używane jest ściemnianie/rozjaśnianie i grzebanie w telefonie jest kłopotliwe. Zainstalowałem Home Assistanta (jako docelowe oprogramowanie dla smart domu) i wymyśliłem, że w jednym urządzeniu będzie załącz/wyłącz żarówek i, za pomocą dodatkowych klawiszy na tym urządzeniu, będzie sterowanie jasnością i ewentualnie kolorami żarówek. Tylko nie mogę znaleźć urządzenia, które będzie sterować wł/wł żarówkami i będzie miało dodatkowo przyciski, które będę mógł przypisać do innych funkcji żarówek.
Fizyczne podawanie napięcia przez włącznik ma zapobiegać niemożności włączenia światła przy awarii routera/internetu.
Pozdrawiam Jacek
Np. Seria SONOFF TX T5 4C WIFI,.
Niestety trzeba go sobie przeprogramować na ESPHome.
Wielkie dzięki.
Pod względem działania o coś takiego chodzi. Jeden klawisz wykorzystam na wł/wył żarówki, a pozostałe dwa będą sterować np. jasnością.
Niestety w tym wypadku urządzenie nie zmieści się do standardowej puszki.
Pozdrawiam Jacek
Pasuje do standardowej puszki 60, czasami podawane rozmiary przez sprzedawców nie dotyczą rozmiaru puszki tylko np. Rozmiaru ramki metalowej
Wielkie dzięki.
Mam nadzieję, że jest to zdjęcie archiwalne i nie wykręcałeś, dla dowodu, urządzenia ze ściany.
Pozdrawiam Jacek
oryginalna nazwa pliku sugeruje świeżynkę