Chciałbym tak ustawić HA, żeby tworzenie pomocnika/helper (np. input_select) w GUI powodowało tworzenie takiej zmiany również w pliku yaml z konfiguracją.
Dla porównania w moim pliku configuration.yaml występują opcję:
I jeśli stworzę z poziomu GUI nową automatyzację to w pliku automations.yaml pojawiają się odpowiednie zmiany.
Próbowałem to rozwiązać poprzez:
input_select: !include input_select.yaml
ale stworzenie nowego pomocnika/helpera nie powoduje żadnych zmian w pluku input_select.yaml
Jeśli takie jest wbudowane ograniczenie w samym HA to w jaki sposób jestem w stanie zidentyfikować które opcję z configuration.yaml mają funkcjonalność tego automatycznego zapisu yaml tak jak automations.yaml
Próbujesz robić coś odwrotnego, jeżeli stworzysz w Pomocnicyinput_select to będzie on tylko tam i nie będzie się znajdował w input_select.yaml w twoim katalogu HAconfig (Plik ten znajduje się w ukrytym folderze HA) . Natomiast jeżeli stworzysz plik input_select: !include input_select.yaml to po wpisaniu jakiejś konfiguracji:
home_mode:
name: Home Mode
options:
- Home
- Away
- Hold
initial: Home
icon: mdi:home
encje pojawią się w zakładce Pomocnicy. Należy tez zwrócić uwagę ze jeżeli dana encja ma w statusie widoczną ikonkę, nie da się jej edytować z poziomu Pomocnicy, musisz ją edytować w utworzonym pliku !include input_select.yaml
Jeśli dobrze zrozumiałem to zmiany z poziomu GUI są zapisywane w pliku, tylko plik ten jest w ukrytym folderze HA. Jeśli plik jest w formacie tekstowym (np. yaml) to byłoby to czego szukam. Jaka jest ścieżka tego ukrytego folderu ?
No i pozostaje druga kwestia, co w HA steruje tym jak dana sekcja konfiguracji będzie się zachowywać na poziomiu plików, tzn. które częście konfiguracji będą się zachowywać tak jak np. automations.yaml ?