Pomocnicy/helpers a konfiguracja yaml

Cześć,

Chciałbym tak ustawić HA, żeby tworzenie pomocnika/helper (np. input_select) w GUI powodowało tworzenie takiej zmiany również w pliku yaml z konfiguracją.

Dla porównania w moim pliku configuration.yaml występują opcję:

automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml

I jeśli stworzę z poziomu GUI nową automatyzację to w pliku automations.yaml pojawiają się odpowiednie zmiany.
Próbowałem to rozwiązać poprzez:

input_select: !include input_select.yaml

ale stworzenie nowego pomocnika/helpera nie powoduje żadnych zmian w pluku input_select.yaml

Jeśli takie jest wbudowane ograniczenie w samym HA to w jaki sposób jestem w stanie zidentyfikować które opcję z configuration.yaml mają funkcjonalność tego automatycznego zapisu yaml tak jak automations.yaml

Próbujesz robić coś odwrotnego, jeżeli stworzysz w Pomocnicy input_select to będzie on tylko tam i nie będzie się znajdował w input_select.yaml w twoim katalogu HAconfig (Plik ten znajduje się w ukrytym folderze HA) . Natomiast jeżeli stworzysz plik input_select: !include input_select.yaml to po wpisaniu jakiejś konfiguracji:

home_mode:
    name: Home Mode

options:
    - Home
    - Away
    - Hold
    initial: Home
    icon: mdi:home

encje pojawią się w zakładce Pomocnicy. Należy tez zwrócić uwagę ze jeżeli dana encja ma w statusie widoczną ikonkę, nie da się jej edytować z poziomu Pomocnicy, musisz ją edytować w utworzonym pliku !include input_select.yaml

Screenshot - 09.08.2023 , 21_23_27

Jeśli dobrze zrozumiałem to zmiany z poziomu GUI są zapisywane w pliku, tylko plik ten jest w ukrytym folderze HA. Jeśli plik jest w formacie tekstowym (np. yaml) to byłoby to czego szukam. Jaka jest ścieżka tego ukrytego folderu ?

No i pozostaje druga kwestia, co w HA steruje tym jak dana sekcja konfiguracji będzie się zachowywać na poziomiu plików, tzn. które częście konfiguracji będą się zachowywać tak jak np. automations.yaml ?

Ukryty z jakiegoś powodu, grzebanie w nim może zakończyć się reinstalacją HA .
/config/.storage/

group: !include groups.yaml
automation: !include automations.yaml
sensor: !include_dir_merge_list sensors/
script: !include scripts.yaml
script yaml: !include_dir_merge_named scripts
input_select: !include input_select.yaml
#input_boolean: !include_dir_named input_boolean/
input_boolean: !include input_boolean.yaml
#input_number: !include_dir_named input_number/
input_number: !include input_number.yaml
#decluttering_templates: !include_dir_merge_named lovelace/templates/
scene: !include scenes.yaml
#button_card_templates: include lovelace/buttons/button_card_templates.yaml
template: !include_dir_merge_list templates
multiscrape: !include multiscrape.yaml
automation split: !include_dir_list ../automations
binary_sensor: !include_dir_list ../entities/binary_sensors

https://forum.arturhome.pl/t/package-w-home-assistant/707

1 polubienie

Cześć Forumowiczom,
prosiłbym o pomoc w utworzeniu pomocnika counter / licznik - z poziomu UI nie ma problemu, ale chciałbym utworzyć t w pliku .yaml - i tu mam problem:
na początek chciałem umieścić pomocników typu licznik/couter w osobnym pliku counter.yaml więc w pliku configuration.yaml wpisałem:

counter: !include counter.yaml
a w pliku counter.yaml

pompa_hydrofor3:
name: Pompa hydrofor3
icon: mdi:account
minimum: 0
step: 1
initial: 0

no i nic ! sprawdzam w ‘Narzędziach developerskich’ - brak takiej encji ! O co chodzi ? Proszę o podpowiedź.

Witaj, spróbuj umieszczać kod poprawnie wg poniższego…

Problemem są wcięcia jak sądzę, bo ze sposobu jak zamieściłeś kod tego nie widać, spróbuj jak poniżej.

pompa_hydrofor3:
  name: Pompa hydrofor3

Już rozwiązałem - trzeba było przeładować ale nie tylko konfigurację jak zazwyczaj w takich przypadkach, ale dopiero System->Uruchom ponownie Home Asistanta
Na wcięcia jestem wyczulony - zresztą formalną poprawność składni yaml można łatwo sprawdzić

Ale mam inne pytanie: gdybym chciał counter.yaml umieścić w jakimś podkatalogu packages - to jaki wpis powinien być w configuration.yaml ?
I jak powinna wyglądać składnia pliku counter.yaml - tak samo ?

Przepraszam za fatalną składnię - już czytam uwagi jak powinno być, ale to była chwila słabości/niecierpliwości po 2-godzinnych bezowocnych próbach…

Wpis w configuration.yaml

homeassistant:
  packages: !include_dir_named packages

Tworzysz folder packages

w nim możesz umieszczać swoje pliki z dowolną nazwą np. counter.yaml a w takim pliku wszystko co dotyczy np. danego projektu: liczniki, automatyzacje, pomocników i co chcesz. Składnia w takim pliku jest taka jak byłaby w głównym configuration.yaml

PS. nie pisz posta pod własnym postem ,proszę … (zawsze możesz edytować swój post …)

Korzystaj z “lupki” w prawym górnym rogu zanim zadasz pytanie… wiele tematów ma odpowiedzi … i było wielokrotnie wałkowana…

Ponownie przepraszam, i proszę o wybaczenie jako ‘nowemu/nieobytemu’ - pewno jeszcze trochę to potrwa zanim wszystko ‘pokumam’ - ale to z niecierpliwości :wink:
Generalnie, wykorzystuję packages i rozdzielenie plików configuracyjnych jak najbardziej działa, ale kiedy próbowałem wrzucić counter.yaml do folderu packages - to nie działało tzn. nie pokazywała się encja

A jaką masz składnię twojego pliku, wklej swój kod counter dla packages.

Przepraszam, już mi się wszystko myli - właśnie nie wiem jak powinien wyglądać ten plik, bo co próbuję to podczas sprawdzania poprawności (w narzędziach developerskich) wywala mnóstwo błędów, więc prosiłbym o przykład poprawnej składni dla licznika / counter
Tak tylko dla wyjaśnienia praktycznie wszystkie pozostałe pliki mam z sensorami mqtt - tu jakoś się dogrzebałem do składni i wszystko hula, ale z counter - nie mam pojęcia…

configuration.yaml

packages: !include_dir_named packages

w katalogu packages utworzyłem podkatalog ‘counter’ a w nim plik hydro4.yaml - tylko nie wiem co dalej ?
Poniżej jedna z wersji ale błędna

counter:
  pompa_hydrofor4:
  - name: "Pompa hydrofor4"
    minimum: 0

Już działa !

counter:
  pompa_hydrofor4:
    name: "Pompa hydrofor4"