Witajcie, walczę z dodawaniem encji do PC Kaisai po Modbus. Brakuje mi jeszcze tych czterech ustawień ze screena dla krzywej grzewczej nr. 9, dałem taki wpis jak poniżej i niby pojawia się termostat ale nie można zmienić parametru
Witaj chce podłączyć pompe kaisai do home assistant mogłbyś podać jakiego adaptera modbus używasz i z jakiego poradnika konfiguracji korzystasz do ustawiania pompy ciepła ?
Tak samo dla pozostałych wartości . Następnie klikam +/- i w tło i działa ale następuje wyłączenie pompy (tak samo jak w sterowniku przewodowym) Trzeba ręcznie ponownie włączyć.
Skonfigurowałem usr_w610 jak w załączonych screenach ale mam brak komunikacji z pompą kaisai. Brak jakiejkolwiek reakcji lampek transmisji. Wpiąłem modbus pod sterownik. Coś jeszcze trzeba ustawić?
Chcemy sprawdzić, czy konwerter w ogóle wysyła dane.
Odłącz przewody A i B od pompy.
W konwerterze USR-W610 zmostkuj (połącz kawałkiem drutu) pin A z pinem B.
Wyślij dowolną komendę z Home Assistant (np. zmień temperaturę w stworzonej encji).
Patrz na diody: Jeśli teraz diody TX i RX mrugną jednocześnie oznacza to że konwerter jest sprawny, a problem leży w parametrach transmisji (Baudrate/Parity) lub adresie slave pompy. Jeśli nadal nie mrugają – problemem jest komunikacja HA → USR-W610.
Ale tak po przemyśleniu może to chyba tylko więcej namieszać.
Ale nie jestem dokońca pewien że to zadziała czy mógłby się odnieść do tego ktoś z lepszym doświadczeniem niż ja @RobinI30 (za radą @szopen) bo widzę że się zna na takich tematach.
Test echa nie będzie dział przy zwarciu AB.
To jest magistrala jednokierunkowa przełączana tx/rx - automatycznie lub “ręcznie”. @adefilon jeśli masz jak na screenach to jaki rodzaj modbusa masz w yaml rtuovertcp?
Ważna jest zgodność Data Transfer mode 4 fotka. W tym konwerterze jest jakaś zakładka “status”?
Koledze chodziło o Data Transfer Mode Modbus TCP<=>Modbus RTU . - czy jest w konwerterze prawidłowo ustawione . A w pompie nic nie zmieniasz powinno działać . W katalogu /homeassistant/modbus.yaml czasem trzeba uważać na wcięcia mnie działa :
W konewrterze jak napisał @lajosz , w yaml tcp. Skoro nawet led TxD nie mruga to jest problem z siecią. Jak pozostałe ledy? Konwerter odpowiada na ping?
W konwerterze mam modbus tcp - modbus rtu
Power i link świecą, work mruga, brak reakcji rx/tx.
Jest z nim normalnie połączenie - mogę się zalogować przez http, pingi są.
Odpaliłem testowo modscan i zlicza valid slave responses - wtedy miga tx.
Encje się dodały do HA, ale wszystkie mają status nieznany.
Encje się dodały, bo napisałeś jakiegoś YAMLa, ale nie dostają wartości bo nie ma komunikacji.
skoro nic nie nadaje (TX) to konwerter nie wysyła zapytań, a więc nie dostaje odpowiedzi (dlatego RX też ciemny) musi być gdzieś błąd konfiguracji.
Proponuję abyś wrzucił komplet informacji o swojej aktualnej konfiguracji do jednego posta, to może ktoś w tym znajdzie błąd.
Komplet = wszystko aktualne. (YAMLe, skrinszoty itd.)