Dołączę się do tematu.
Mam pompę Sprsun Select CGK-040V3L
Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić co mam zmienić w konfiguracji, żeby encje co chwilę nie stawały się niedostępne co kilkadziesiąt sekund i po kilku/nastu sekundach wracały?
Dodałem integrację po modbus z pompą ciepła. Powodem są switches bo jak je wywalę to wszystko działa poprawnie oprócz kilku encji, które cały czas mają status niedostępny:
Sprawdź Hosta czy nie gubi połączenia host: 192.168.254.18
W konsoli windows wpisz ping -t 192.168.254.18 zostaw na kilka minut, zatrzymaj ping CTRL+C i sprawdź czy połączenie nie gubi pakietów.
Jeżeli masz Lost większe od 0 to masz problem z połączeniem.
Bo jak włączę te dwa switche czyli bez # na początku każdej linii to wtedy one są cały czas niedostępne a reszta staje się niedostępna, za chwilę znowu pokazuje stan, znowu niedostępna i tak na przemian
Podejrzewam, że się da, tylko nie przez zdublowanie wpisu (to pewnie nawet nie przejdzie przez linter), a zastosowanie jakieś bardziej wyrafinowanej figury.
No właśnie te encje nie są już z domeny modbusa i wydaje się, że są elementem jakiejś figury do wywoływania kilku różnych stanów na tym samym adresie, ale być może jeszcze czegoś brakuje @AndroidGamesManiaq_T możesz podlinkować rozwiązanie z którego skopiowałeś tego YAMLa, tam pewnie jest jakaś informacja jak to użyć…
Użycie tego rejestru jako encji trybu wentylatora - pamiętającego liczbę 0…3 jako lista trybów
lub pomocników (buttonów), których naciśnięcie spowoduje właściwe ustawienie encji trybu.
No i fajnie, ale raczej nie będę kopał po całym wątku, bo Ty masz problem, no są jakieś granice brawury…
W tamtym poście masz przykłady automatyzacji
a jeszcze gdzieś widziałem jakieś YAMLe w starej składni, ale tam rozwiązanie opierało się na współdziałaniu kodu znajdującego się też w osobnych plikach (i dodatkowo był wykorzystany rest, czyli część informacji pochodziła spoza modbus)
@AndroidGamesManiaq_T W tym wątku odpowiadam jako najzwyklejszy moderator ogólny, który usiłuje tak pokierować dyskusję, abyś miał niezerową szansę na pomoc.
Właściwie to od tego co jest w poście wyżej powinieneś zacząć… no i dodać jaki masz komunikat czy logi błędów lub z czym jest problem (sądzę, że jest ich więcej niż jeden).
Właściwie na twoim miejscu zacząłbym od wywołania autora rozwiązania @eWuPi bo on je zna od podszewki (a może kogoś innego? bo teraz już zupełnie nie wiem z czyjego rozwiązania naprawdę korzystasz, ale to w moim poście powyżej to jest właśnie post 51 z tamtego wątku).
Świetnie, czyli to co usiłowałem Ci przekazać zadziałało - czytałem ten wątek jako prosty czytelnik (a nie specjalista od pomp ciepła tego producenta, bo o nich to mam blade pojęcie, by nie powiedzieć, że zerowe, bo nie mam czasu na wgłębianie się w jakąkolwiek dokumentacją, co Ty pewnie znasz już na wylot, bo musisz)
i jak widzisz skierowałeś mnie na niewłaściwy tor → usiłowałem szukać podobieństwa do czegoś, co w ogóle nie ma u Ciebie zastosowania.