ważne jest wypełnienie pwm w zakresie 0.96 - 1 (id(ledc_pump1).set_level(0.96) lub id(ledc_pump1).set_level(1))
W przykładzie gdy włączam pompę ustawiam na około 50%, oczywiście gdy off można sobie zachować poziom i przywrócić podczas włączenia.
ja odczytuję jeszcze dane z pompy i dla poboru w tym przypadku pokazuje mi 96W (pewnie związek z wypełnieniem pwm) trzeba by jeszcze to uwzględnić żeby do HA wysyłało ładnie 0W ew po stronie HA
Wczoraj już to przetestowałem robiąc podobnie switch, mi też pokazywało 96W więc poprawiłem
else if (id(pump1_power).state > 94 && id(pump1_power).state < 96) {
id(pump1_status).publish_state("Tryb gotowości przez sygnał PWM (STOP)");
id(pump1_power).publish_state(0);
Dodałem od razu przyciski do pozostałych trybów, natomiast muszę jeszcze doczytać co dokładniej robi tryb “obszar histerezy”.
Ustawiałem sygnał po środku przedziału czyli dla off 0.97.
Rozumiem że
float out_max = 0.10;
to wartość najmniejszych obrotów pompy, ale u mnie czy jest 0.10 czy 0.40, pompa pracuje podobnie. Jak więc najlepiej ustawić tą wartość?
Jak poprawić ten fragment, aby zwracany był tylko realny pobór prądu, czyli aby nie pokazywało wartości > 70. Obecnie jak pompkę przełączę w tryb gotowości to pokazuje mi pobór 96W.
thanks a lot for the helpful information. I got my IBO pump (same as yours) working with your configuration. However, there is one serious problem: the speed of the pump is not constant, it is always fluctuating and even stops for a few seconds frequently. I tried with 4,7kOhm resistor on the converter, with 10kOhm resistor and even without resistor, but I cannot get it working constantly. Has anybody experienced that as well? Any ideas what the problem could be?
a powiedz z jakiego transoptora korzystałeś i czy na powrocie sygnału PWM też coś montowałeś czy bezpośrednio pod pin w esp podłączyłeś?. Możesz podesłać link???