Cześć,
Z życia wzięte :
Jak przekonać drugą połówkę, że moje marnowania czasu na tematy smart home ma jakiś większy sens? Pokazać, że to Jej również ułatwi życie. W ten sposób postanowiłem, że żona będzie otrzymywała powiadomienia o zakończeniu prania (bo pralka znajduje się poziom niżej niż salon).
Co jest potrzebne, dla przypomnienia, do realizacji takiego zadania:
- pralka w wersji smart ale nasza dobrze działa więc nie ma podstaw żeby ją wymieniać na nowszy model, pozostaje zakup gniazdka smart z pomiarem mocy, gniazdko jak wiadomo musi być “o dużej mocy”, w moim przypadku to Gosund Inteligentne gniazdko WiFi SP111 (maksymalne obciążenie: 3450 W) z wgraną Tasmotą przy wykorzystaniu tuya-convert [wygląda to na skomplikowane ale wystarczy do tego laptop z bootowaniem z pendrive, na którym jest obraz linuxa]
- opracować automatyzację w HA, która wykryje stan zakonczenia prania, opierałem sie na informacjach z Making ‘dumb’ Dishwashers and Washing Machines Smart: Alerts When the Dishes and Clothes Are Cleaned
- wysłać powiadomienie na telefon żony ale jak to bywa nie ma mowy o żadnej dodatkowej, niezbędnej aplikacji do smart home dlatego postanowiłem skorzystać z WhatsAppa, który jest już używany na telefonie
Do integracji z HA wykorzystałem serwis CallMeBot, szczegóły integracji pod linkiem WhatsApp Text Messages from HomeAssistant. Po częściowej modyfikacji u mnie wygląda to tak:
shell_command:
whatsapp_wife: '/usr/bin/wget https://api.callmebot.com/whatsapp.php?phone=+48xxxxxxxxx&apikey=yyyyyy&text={{ texttosend | urlencode }}'
czyli wpisywać będę tekst powiadomienia bez konieczności kodowanie znaków i podawania za kazdym razem danych do integracji jak to opisane jest na stronie serwisu.
Wywołanie powiadomienia wygląda już standardowo:
- service: shell_command.whatsapp_wife
data_template:
texttosend: 'Czesc, tu Twoja pralka, wlasnie skonczylam pranie, pora wyjac ubrania.'
Usługa CallMeBot jest darmowa ale po podłuższym korzystaniu z niej dostałem informacje o wsparciu projektu:
I need your support to keep CallMeBot alive
As said, I need your help to keep CallMeBot alive as the ongoing cost is too high for a hobby. With only 0,40 USD per month, I can afford to mantain the infrastructure required (AWS server, Hosting, Domains, Phone lines, licenses, etc.). If you can’t afford to pay $4 per year, please contact me and we will find a solution.
Thank you for your support!