Dzisiaj zostałem poinformowany, że: CallMeBot Monthly subscription is cancelled I have just cancelled the PayPal Monthly Subscription ($0,40) that you have in order to use the WhatsApp API with the +48xxxxxxxxx phone number. I realized that PayPal is charging $0,32 as fees leaving only $0.08 net revenue to support my project I encourage you to subscribe to the Yearly Subscription using this link
Od uruchomienia płatnej subskrypcji nie miałem problemów z powiadomieniemi więc wykupię roczną supskrypcję.
Wyślę przez whatspp komendę wykonania czegoś ? Np wysyłam treść “włącz światło w salonie” i robię na podstawie tego triger w node red ? Czy tylko powiadomienia w kierunku HA >>> Whatsapp ?
Taka funkcjonalność jest planowana - Free API to Send Signal Messaging - CallMeBot API Cooming soon Very soon, the Bot will allow users to create their own commands and buttons to send GET/POST requestes to your devices based on customizable commands. For example, to turn on a light or arm the alarm.
Dziś zrobiłem sobie powiadomienia i komendy w Telegramie (działa świetnie dla pojedynczego czatu jak i grupy)… i oczywiście jak skończyłem to trafiłem na info o whatappie Dzięki @macek.
Skonfigurowałem dzisiaj bramkę właśnie dla Signala. Dla mnie to jedyny słuszny komunikator. Żałuję, że więcej osób z niego nie korzysta. Powiadomienie przychodzi bardzo szybko. Polecam.
W najbliższym czasie testy z HA.
zainstalowałem dodatek whatsapp_addon https://github.com/giuseppecastaldo/ha-addons/tree/main/whatsapp_addon
Wszystko ładnie działa ale nie wiem w jakim formacie wstawić linka do zdjęcia. Jeśli wstawiam link do obrazu jak w przykładzie z zewnętrznego źródła to wszystko jest OK. Jeśli chcę wstawić obraz z HA tak jak ze standardowych powiadomień np. /media/local/foto.jpg to niestety nie otrzymuję wiadomości.
A jak wpisujesz numer?
Próbowałem już:
48505xxxxxx
0048505xxxxxx
ale cały czas dostaję:
“[2024-09-24T09:54:59.535] [ERROR] default - Error in sending message. Please specify client ID.”
A sparowałeś Dodatek ze swoim kontem Whatsapp dedykowanym dla HA?
Po pierwszym uruchomieniu wystawia on powiadomienie, w którym masz QR do zeskanowania smartfonem z konta na którym będzie pracował Dodatek (ale to musi być inne konto niż to, na którym chcesz odbierać wiadomości).
W pierwszej opcji moge wysłać do dowolnej osoby podając tylko jej numer telefonu ale nie mogę sam do siebie. Druga opcja daje możliwość wysłania do siebie powiadomienia ale chcąc wysłać do kogoś to ten ktoś musi się “zarejestrować” w CallMeBoot. Zależy co kto potrzebuje.
Ja bawiłem się w powiadomienia na whatsapp, i albo były płatne i działały super, albo darmowe i przesyłały spam z powiadomieniem lub działały z dużym opóźnieniem. Finalnie zdecydowałem się na telegram Telegram - Home Assistant i w porównaniu do whatsapp działa dużo lepiej (jak nie masz telegrama to fakt musisz doinstalować następną apkę na tel itp.) ale proponuje spróbować bo przez bot’a działa to naprawdę super - największe zaskoczenie wśród znajomych jest jak ktoś dzwoni do drzwi dzwonkiem a ja dostaję wiadomości na telegramie ze zdjęciami z kamerki przed drzwiami