///mod-edit - zmieniono tytuł wątku z oryginalnego Problem po wgraniu Home Assistant Core 2025.2.0
ze względu na ustaloną inną przyczynę problemu.
Witam
Mam tego typu problem wgrałem aktualizację Home Assistant Core 2025.2.0 i po restracie system się nie podniósł ostatnie zmiany jakie robiłem wcześniej to dodałem dodatek DuckDNS aby mieć dostęp do HA z zewnątrz wszystko działało HA był też restartowany i nic się nie działo do dzisiaj.
HA w konsoli odpala się poprawnie nie ma żadnych błędów, a po wpisaniu adresu https://mojanazwa.duckdns.org wywala błąd, że nie można nawiązać połączenia po IP lokalnym też nie da się wbić - proszę o pomoc
lub o podpowiedź jak mogę odtworzyć archiwum, które robi się automatycznie teraz w HA jeśli nie mam dostępu do menu.
z góry dziękuje za podpowiedzi
Po restarcie czego?
Mówisz że OS się nie podniósł? To jakim cudem masz dostęp w terminalu? na moje oko to tylko HA core nie wstał (a może nawet i wstał, tylko nie masz z nim połączenia)
Jeśli 2025.1.4 działało w 100% stabilnie i jesteś w 100% pewien, że konfiguracja nie miała błędów to…
będę powtarzał jak katarynka - nie korzystaj z przywracania backupu jeśli nie musisz, tylko cofnij wersję HA core (jeśli masz pewność, że to aktualizacja HA core rozwaliła Ci instalację).
Z terminala ssh
ha core update --version 2025.1.4
albo z CLI (bo pewnie to co nazywasz konsolą daje dostęp to CLI - czy chodzi o zestaw: klawka + monitor?)
core update --version 2025.1.4
Backupem, a raczej jego przywróceniem będziemy się martwili jeśli powiesz czy masz po sieci lokalnej dostęp do plików np. za pomocą samby albo ftp (i jeśli masz, to zanim cofniesz wersję zgraj sobie wszystko z katalogu backupów na dysk w komputerze z którego do nas klikasz).
Tam usiłowałem komuś wytłumaczyć jak poznać czy backup jest szyfrowany czy nie… może z tego skorzystasz, bo tamten wątek umarł, a było już blisko finału (może OP tamtego wątku po prostu z radości zapomniał się pochwalić, że wszystko mu się udało i podziękować za naprowadzanie?)
Ad. 1.
Nie używam, ale tak letsencrypt do tego służy, więc certy powinny się odnawiać.
Skoro eksperymentowałeś z cloudflared, to istnieje takie rozwiązanie dla kogoś, kto nie posiada własnej domeny: AIS-clouflared (nie wiem jak długo to będzie działać i ma pewne ograniczenia, ale nie wymaga otwierania HA na świat tak jak duckdns i jest do uruchomienia w 5 minut)
A na przyszłość trzymaj się zasady 1 problem = 1 wątek Spróbuję podzielić na 2wątki, więc zluzuj na godzinkę z dalszą dyskusją
zrobione, jeszcze jedna uwaga nie piszemy kolejnego posta od własnym postem (tj. jeśli nie ma jeszcze żadnej odpowiedzi) tu akurat wyjątkowo pomogło mi to w podziale na 2 wątki (normalnie bym nie podzielił)
jeśli coś dopisujesz do swojego istniejącego posta zaznacz w tekście, że to była edycja/edit (natomiast usuwanie czegokolwiek zwykle jest niewskazane, bo zwykle zaburza tok wątku, więc nieaktualny tekst można skreślić stosując podwójne tyldy zacytuj sobie skreślony kawałek, to zobaczysz jak).