Hejka, ostatnio miąłem problem z połączniem urządzenia TS004F (Przełącznik 4 przyciskowy Tuya) przez Zigbee2MQTT. Poradzono mi go zaktualizować do nowszej wersji, tyle że kompletnie się zamotałem i zainstalowałem dwie wersje na raz, potem na nowej wersji nie miałem żadnych urządzeń, na starej również, i teraz borykam się z głównym problemem…
Nie jestem w stanie sparować żadnego urządzenia z Zigbee2mqtt.
Wyłapuje tylko przycisk xiaomi ale w formie unsupported bo nie przeszło “Interview”, wyświetlane jest kompletnie bez nazwy i danych.
Dodam tylko że wcześniej wszystko śmigało bez problemu, każdorazowe klikniecie parowania na urządzeniu, permit_join, kilka sekund i było sparowane, teraz za przeproszeniem - dupa.
Z desperacji wykonałem czystą instalację Home Assistanta, bo uważałem, że może gdzieś się nałożyły sparowane urządzenia, dopiero potem się dowiedziałem, że w konfiguracji Z2M wystarczyło zmienić network_key żeby się wszystkie rozparowały, to też uczyniłem na świeżej kopii, tyle że bez rezultatu.
Próbowałem też przepiąć bramkę do innego portu na RPi4, nic…
Wiem, że CC2531 jest ogólnie mocno hejtowane, ale mnie na początek przygody wystarcza(ło) przy małej liczbie urządzeń, dodam że wszystko działało do momentu aż chciałem zmienić wersję Z2M.
Czy ktoś jest w stanie poradzić co w tej sytuacji zrobić?
Jeśli chodzi o logi, nic szczególnego się nie dzieję.
Proszę o pomoc, już nie wiem co mam robić, a kurczę mocno daje się we znaki brak smarthome po długim czasie jego użytkowania.