Może po jakiejś aktualizacji zmieniły się nazwy encji, a te które masz w karcie są nieaktualne?
Spróbuj prostego triku - wejdź w edycję karty i w edytorze GUI spróbuj skasować ostatnie znaki nazwy encji - prawdopodobnie zobaczysz wtedy propozycję pasującej i aktualnej encji.
Można to ogarnąć też w inny sposób (o ile zgadłem, że się nazwy zmieniły) - usuwając te “martwe” encje, a nowe nazwać nazwami usuniętych (wiem zamotałem strasznie, ale jeśli się domyślisz to ogarniesz temat w kilka minut).
To poszukaj generalnie encji o tych funkcjach których encje zniknęły - czasem aktualizacje przynoszą tak radykalne zmiany nazw, że w ten sposób nie znajdziesz.
Nie używam tej integracji, więc nie jestem w stanie bardziej pomóc.
Zgodnie z ostatnim trendem (skoro trend polega na zmianie atrybutów w encje) raczej nie spodziewam się konwersji encji w atrybuty wskutek aktualizacji, natomiast dodatkowe encje bywają domyślnie wyłączone.
Edit - pogoglowałem i to nie jest żadna gotowa integracja tylko rest i encje bazują właśnie na template - przepis jak to ogarnąć jest na HEJ blogu, więc najlepiej chyba popytać u źródła - zakładam, że autor tego używa.
A tamtejszy opis zapewne bazuje na (autor raczej ten sam)
@macek dzięki. Czytałem już wcześniej ale niestety raz że nie wiele jest na temat Syngeos’a a jak coś to już je przetestowałem ni za każdym razem efekt jest ten sam. Być może jest tak jak pisze @rafkan.
No nic. Będę kopał dalej, może i się uda to się podzielę.
Przyznasz chyba, że to dziwne by zamieszczać plik *.yaml w pliku z rozszerzeniem .json
Jak rozumiem to wynika z ograniczeń forum (@artur - czy jest możliwość poprawki ustawień?), ale nie każdy może wiedzieć co z tym zrobić.
Druga sprawa jest taka, że wyszarpane dane dla sensora/stacji 7919 mogą się drastycznie różnić od tych dla 997 sam zrobiłem test (copy+paste z tych linków które podrzuciłem wyżej ) na bazie stacji 905 i też działa (choć spodziewałem się problemów, bo ten gist ma 2 lata).
Tak, ograniczenia forum: nie można zrobić upload pliku z rozszerzeniem yaml, po jakimś czasie nie można edytować postów więc dodanie dodatkowych uzupełniających informacji jest niemożliwe.
@DanN_007 witam sąsiada korzystam z tej samej stacji
kod który wkleiłeś chyba ma pozamieniane wartości pyłów - sensory czytają wszystkie ale podstawiają w encjach dane innego czujnika. odczyt różni się względem np :
Edit:
Głupi błąd z mojej strony ale może się przydać jako ostrzeżenie.
Miałem kilka sekcji ‘sensor:’ w pliku configuration.yaml i HA zaczytywał mi tylko ostatnie wystąpienie.
Po wrzuceniu wszystko w jwdną sekcję ‘sensor:’ problem rozwiązany.
Okazuje się tylko że większość stacji w pobliżu to chyba jakieś stacje wewnątrz budynków bo pokazują dziwne temperatury
Bo ludzie mają takie głupie pomysły, by udostępniać pomiary z wewnątrz mieszkań czy innych budynków w sieciach sensorów przeznaczonych do pomiaru parametrów powietrza na zewnątrz…