Założyłem optymistycznie, że pod 192.168.55.1 masz swój router dostarczający internet
Trochę dziwne, że masz zmostkowaną kartę WiFi z emulowaną enp0s3 (po staremu eth0, zanim się przyjrzałem skrinszotowi myślałem, że jesteś z routerem spięty kablem), ale załóżmy, że tak ma być; oczywiście w związku z tym trzeba się pozbyć ograniczeń firewalla na karcie WiFi (oraz być może sprawdzić ustawienia routera).
Alternatywnie (skoro VM jest uruchomiona na tym samym hoście, co przeglądarka) możesz w przeglądarce próbować otworzyć
http://127.0.0.1:8123/
jednak w ten sposób nie - sprawdzone organoleptycznie (virtualbox nie daje takiej możliwości)
tak jeszcze z 1 posta
bo nie dorozumiałem czy onboarding skończył się szczęśliwie, czy wręcz przeciwnie (szczerze nie pamiętam co się tam wpisuje, ale podeprę się dokumentacją)
jak widać sam login i hasło (wpisane identycznie 2x) nie wystarcza - użytkownik musi mieć jeszcze nazwę
Czy dotarłeś kiedykolwiek do kolejnego kroku onboardingu (rejestracji), gdzie podajesz lokalizację itd.?
A tak w ramach dmuchania na zimne - jeśli masz otwarte GUI HA w więcej niż jednym oknie/tabie/przeglądarce to pozamykaj wszystkie oprócz jednego.
No OK zobaczymy czy odtworzę problem (testowa instalacja w 7.2.6 r172322 na Windows 11 Pro
krok zerowy - odwiedzenie właściwego adresu zanim HA zbuduje sobie środowisko
na tym etapie można robić onboarding
Jednak nie da się przejść dalej jeśli się nie wpisze nazwy użytkownika w polskiej wersji to Imię (oprócz loginu i całej reszty)
określam lokalizację
uruchamiam analitykę (by pomóc autorom w pracy, no na wirtualizacji w ten sposób to raczej bez sensu, ale na realnej instalacji jak najbardziej wskazane)
coś mi nawet powykrywało w sieci
Też zmostkowałem kartę WiFi i to działa.
edit chyba widzę coś istotnego
Ale z tego co widzę VirtualBox tworzy wirtualną kartę sieciową u mnie pod adresem 192.168.56.1 i jakoś ten adres jest łudząco podobny do 192.168.55.1 ??
Czy Twój router faktycznie rozdaje adresy w podsieci 192.168.55.0/24?
Czy to jakiś błąd w konfiguracji VirtualBox?
Bo to mi tu źle pachnie. Jednak nie udało mi się znaleźć żadnych powiązań.
W sumie nikt nikomu nie zabrania mieć sieci 192.168.55.0/24 w domu (tylko zdziwiło mnie tak nietypowe ustawienie - podobny adres podsieci do wewnętrznej podsieci wirtualboxa jest jednak dla mnie dziwny).
Więc ostatnie pytanie - czy wykonałeś wszystkie kroki oficjalnego tutoriala?
(akurat domyślna zakładka w instrukcji jest dla virtualbox, ale UWAGA inne zakładki są dla innych hipervisorów)