Problem z uruchomieniem HA w przeglądarce - może ktoś pomoże

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem zupełnie świeży i zielony jeśli chodzi o HA, ale próbuję :), a nie jest łatwo. Na początek postanowiłem zainstalować HA na swoim laptopie, w tym celu idąc za instrukcjami z YT zainstalowałem wirtualną maszynę Oracle VirtualBox i ją skonfigurowałem.

Wydaje się że wszystko poszło dobrze bo HA uruchamia się. Jednak utknąłem w przeglądarce ponieważ, po wpisaniu adresu IP aplikacja HA zaczyna się uruchamiać więc próbuję się zarejestrować, wpisuję swój login i hasło i po akceptacji wyskakuje komunikat “Something went wrong loading onboarding, try refreshing”. Próbowałem uruchamiać aplikację w różnych przeglądarkach, jednak z tym samym skutkiem. Może ktoś jest mi w stanie pomóc bo nie mam pomysłu jak to rozwiązać.

A poczekałeś zanim się ten HAOS w maszynie wirtualnej zainstaluje?
bo to tak “pachnie” jakby instalacja nadal trwała

VM ma w ogóle dostęp do internetu?
Pokaż chociaż skrinszoty z terminala VM oraz z przeglądarki, bo właściwie to nie wiadomo co tam widzisz…

Z innej beczki

A masz już jakiś sprzęt docelowy? Przecież instalacja na laptopie, którego używasz w normalny sposób jest całkiem bez sensu (HA to jest serwer który potrzebuje pracować 24/7, no chyba że ten laptop jest de facto stacjonarny i dokładnie pracuje 24/7 bez żadnego usypiania czy restartów).

Można tu dodać jakoś zdjęcia (zrzuty)?

Można, a nawet chyba trzeba…

Jeśli umiesz skopiować z terminala VM tekst możesz go wkleić jako kod.

A masz już jakiś sprzęt docelowy? Przecież instalacja na laptopie, którego używasz w normalny sposób jest całkiem bez sensu

Tak wiem, zamówiłem sobie małego laptopa jako serwer, ale że jest weekend chcę się pobawić a przy okazji trochę wdrożyć

Czemu akurat laptopa, możesz się pochwalić co to za sprzęt będzie?

W tym terminalu (z 1 zdjęcia - rób skrinszoty, będzie łatwiej https://flameshot.org/)
net info
(albo net info | more gdyby się nie dało go przewijać)

Da się z tego co wysłałem coś wywnioskować?

Nic sensownego.
Wydaje się, że instalacja jeszcze trwa (nie wiem co to za sprzęt, ani jaki masz dostęp do internetu, ale nie powinna trwać dłużej niż kilkadziesiąt minut), albo masz problem z przeglądarką (mogą to być paranoiczne ustawienia prywatności, co wiele przeglądarek ma skonfigurowane domyślnie), próbuj w firefoxie i/lub w trybie incognito.

przykładowe ustawienie dla FF

w innym oknie/tabie otwórz
http://192.168.55.17:4357/
i pokaż co tam widzisz, a powinno być tak (+ mnóstwo “nieba”)

Instalację zrobiłem wczoraj. Zaraz sprawdzę tą zaporę

no właśnie to jest terminal VM, w tym oknie wykonaj to polecenie
net info

i komputer był cały czas absolutnie bez przerwy włączony ?

Jest tak samo

Home Assistant observer

Supervisor: Connected
Support: Supported
Health: Healthy

czyli OK

zatem stawiam na ustawienia przeglądarki, ale w terminalu zrób cokolwiek

edit OK tu też to wygląda dobrze

co to znaczy zrób cokolwiek?

No ja bym np. wykonał testowo restart OSa komendą
host reboot

trzeba cierpliwie poczekać aż VM się zamknie i zabootuje ponownie

Jeśli dotąd nie wykonałeś onboardingu (czyli założenia użytkownika-właściciela i przejścia przez kreator ustawień, to HA na to będzie znowu gotowy po ponownym starcie).

Ok. powalczę na spokojnie z tym co mi zasugerowałeś i się odezwę.

Założyłem optymistycznie, że pod 192.168.55.1 masz swój router dostarczający internet

Trochę dziwne, że masz zmostkowaną kartę WiFi z emulowaną enp0s3 (po staremu eth0, zanim się przyjrzałem skrinszotowi myślałem, że jesteś z routerem spięty kablem), ale załóżmy, że tak ma być; oczywiście w związku z tym trzeba się pozbyć ograniczeń firewalla na karcie WiFi (oraz być może sprawdzić ustawienia routera).

Alternatywnie (skoro VM jest uruchomiona na tym samym hoście, co przeglądarka) możesz w przeglądarce próbować otworzyć
http://127.0.0.1:8123/

jednak w ten sposób nie - sprawdzone organoleptycznie (virtualbox nie daje takiej możliwości)

tak jeszcze z 1 posta

bo nie dorozumiałem czy onboarding skończył się szczęśliwie, czy wręcz przeciwnie (szczerze nie pamiętam co się tam wpisuje, ale podeprę się dokumentacją)

jak widać sam login i hasło (wpisane identycznie 2x) nie wystarcza - użytkownik musi mieć jeszcze nazwę

Czy dotarłeś kiedykolwiek do kolejnego kroku onboardingu (rejestracji), gdzie podajesz lokalizację itd.?

A tak w ramach dmuchania na zimne - jeśli masz otwarte GUI HA w więcej niż jednym oknie/tabie/przeglądarce to pozamykaj wszystkie oprócz jednego.

No OK zobaczymy czy odtworzę problem (testowa instalacja w 7.2.6 r172322 na Windows 11 Pro

krok zerowy - odwiedzenie właściwego adresu zanim HA zbuduje sobie środowisko

na tym etapie można robić onboarding

Jednak nie da się przejść dalej jeśli się nie wpisze nazwy użytkownika w polskiej wersji to Imię (oprócz loginu i całej reszty)

określam lokalizację

uruchamiam analitykę (by pomóc autorom w pracy, no na wirtualizacji w ten sposób to raczej bez sensu, ale na realnej instalacji jak najbardziej wskazane)

coś mi nawet powykrywało w sieci

Też zmostkowałem kartę WiFi i to działa.

edit chyba widzę coś istotnego

Ale z tego co widzę VirtualBox tworzy wirtualną kartę sieciową u mnie pod adresem 192.168.56.1 i jakoś ten adres jest łudząco podobny do 192.168.55.1 ??

Czy Twój router faktycznie rozdaje adresy w podsieci 192.168.55.0/24?
Czy to jakiś błąd w konfiguracji VirtualBox?
Bo to mi tu źle pachnie. Jednak nie udało mi się znaleźć żadnych powiązań.

W sumie nikt nikomu nie zabrania mieć sieci 192.168.55.0/24 w domu (tylko zdziwiło mnie tak nietypowe ustawienie - podobny adres podsieci do wewnętrznej podsieci wirtualboxa jest jednak dla mnie dziwny).

Więc ostatnie pytanie - czy wykonałeś wszystkie kroki oficjalnego tutoriala?

(akurat domyślna zakładka w instrukcji jest dla virtualbox, ale UWAGA inne zakładki są dla innych hipervisorów)

Wczoraj jako świeżak wyczerpałem limit dodawania postów więc nie miałem możliwości odpowiedzi, poszło. Okazało się że blokował antywirus. Dziękuję.

Odnośnie tego dlaczego wybrałem laptopa a nie serwer HA nad który się zastanawiałem mocno. Laptop ma monitor i klawiaturę więc założyłem że będzie łatwiej pracować. Jeśli to nie najlepszy pomysł to daj mi tylko info. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

13 postów zostało podzielonych na nowy temat: Sprzęt na hosta HAOS w 2026 roku