Procesy z życia wzięte - Ogrzewanie

PRZEŁĄCZNIK MA PRZEŁĄCZAĆ TRYB WYJAZD/WAKACJE w tryb ON LUB OFF i dzięki temu proces ma iść dobrą ścieżką jak wyjadę. Jak będę wracał to tylko w HA przełączam tryb wyjazd na off i mam ciepełko :smiley:

Nie wiem czy to na tym nodzie się robi, ale chciałem pokazać o co mi chodzi.

Ja też na tym robię i Artur z tego co na filmach widzę też ma na takim. Dodaj w pomocnikach nowego pomocnika:

potem użyj go w tym nodzie, tylko zresetuj NODRED wcześniej żeby widział nową encję.

Dodaję pomocnika, restartuję, ale nie widzę tej encji “input_boolean.tryb_wyjazd” w nodzie w polu “Entity ID” :frowning:

Też tego jeszcze nie sprawdziłem bo mi się powolne RPI3B restartuje już 5 min ;/

Dobra działa, tą encję trzeba wpisać ręcznie, ona nie wyskoczy w propozycjach :slight_smile: Działa - dzięki!!!

Pokazuje :wink:

Mi nie pokazuje, ale wpisałem ręcznie i działa przełączanie :smiley:

Sprawdź teraz bo mnie zaraz po restarcie NODREDA też nie pokazywało :wink:

pytanie - czy przy dobrze skonfigurowanym node-red w oknie entity ID po wpisaniu litery s powinny wszystkie sensory się pojawić?

Tak powinny, jeśli dodawałeś jakieś encje, to po dodaniu nowych encji proponowałbym zrobić restart NodeRed. Druga kwestia to zobacz czy Ci się nie stworzył drugi server Home Assistanta w NR.

sa dwa bo desperacko próbowałem wszystkiego jak to usunąć

Prawy górny róg trzy kreski → configuration nodes i usuń ten co ma mniej nodów. Nody, które Ci się zapalą na czerwono porostu otwórz i zamknij.

usunąłem obydwa w jednym bylo 0 a w drugim 2 i co mam teraz wybrac : 1 use HA Add-on. 2 wpisac adres HA moje lokalne ip z 8123 ?

U nie jest tak:
Zrzut ekranu 2021-02-6 o 23.50.41

Chociaż wydaje mi się, że powinien Ci się sam utworzyć - dla pewności później zrób restart NodeReda

ok wydaje mi sie że wcześniej miałem te nody domyślnie dobra add-on robie i reset

sukcessss

dzięki

jak to zrobić w NR od czego zacząć:
pokoje mają elektro-głowice salus on/off, czujniki w pomieszczeniach otwierają głowicę jeśli temp jest za niska, piec gazowy co godzinę się uruchamia i sprawdza czy trzeba dogrzać tam gdzie głowica otwarta to grzeje do zadanej temperatury, mam to w automatyzacji HA i działa, zauroczony możliwościami NR chce to przenieść do NR

@dagad na początku tego postu @artur załączył swoje flow ogrzewania w NR, proponowałbym zrobić import i pozmieniać pod siebie. Te założenia powinieneś spokojnie ogarnąć.

witam - potrzebna mała pomoc, piec się włącza i głowice się otwierają co godzinę na 15 min, nie wiem jaką funkcję wpisać żeby czujnik temperatury wyłączył głowice wcześniej jeśli przekroczy zadaną temperaturę np 22

grzanie_test.json (3,4 KB)

Dodaj sobie nod switch i z deco dwa wyjścia 1 wartości poniżej 22 stopni kierujesz do otwarcia głowicy, drugi powyżej lub równe 22 stopnie kierujesz na zamknięcie głowicy.