Procesy z życia wzięte - Powiadomienia, typy powiadomień

Ręcznie trzeba. Akurat person robi się po staremu w pliku, nie w pomocnikach.
Można też zrobić grupę bezpośrednio w configuration.yaml jeśli nie używasz odnośników.
Na końcu dokumentacji jest stara metoda Group - Home Assistant

Plik groups.yaml tworzysz z ręki. Niestety jak dotąd nie da się utworzyć grupy osób za pomocą pomocnika.
Do pliku dodajesz np. taki wpis:

rodzice:
  name: Rodzice
  entities:
    - person.jan
    - person.jadwiga

Działa, dzięki:)
Dodałem w configuration. O co chodzi z tymi odnośnikami bo nie do końca rozumiem?

1 polubienie

configuration.yaml:

Load packages

packages: !include_dir_named packages/

Katalog packages

utility_meter.yaml

utility_meter:
  # DOM #
  house_electricity_daily:
    source: sensor.house_total_energy_usage
    cycle: daily

No nie może być zbyt łatwo:(
Wpisałem do configuration jak poniżej i powstała nowa encja. Pokazuje co prawda lokalizację obu osób ale status grupy pochodzi chyba ode mnie bo w source jest mój tracker chociaż niczego nie dodawałem nigdzie i nie wiem jak się tego pozbyć.
Pytanie jeszcze jedno: Jeśli jedna osobA jest w domu a druga poza to jaki status powinien być dla grupy?
Można nadać im priorytety?

group:
    entities:
      - person.iza
      - person.michal

Nie rozumiem dlaczego nie skorzystasz z linka, który został poddany wcześniej, który kieruje Cię do oficjalnej dokumentacji. Tam jest wszystko wyjaśnione.
Domyślnie stan encji grupy jest 1 jeśli jakikolwiek z elementów grupy jest 1. Można to zmienić za pomocą parametru “all” ustawiając jego wartość na true. Wtedy stan encji grupy będzie 1 jeśli wszystkie elementy grupy osiągną stan 1.

1 polubienie

Czytałem to ale z moim poziomem wiedzy nie bardzo wiem jak wpisać ten parametr “all” do kodu.
Tworząc grupę z poziomu pomocnika jest suwak.
Jak można podejrzeć kod takiej grupy utworzonej z pomocnika by tym się kierować?

group:
    entities:
      - person.iza
      - person.michal
    all: true
1 polubienie