Witam,
to mój pierwszy wpis. Witam wszystkich. Proszę o wyrozumiałość Uparłem się, żeby zrobić swój domek bardziej inteligentnym. Z Home Assistant żyję dopiero od trzech miesięcy, wydaje mi się, że całkiem przyzwoicie ogarniam już tą kuwetę z wszystkim co proste (sonoff i inne po prostu działające integracje), ale również Zigbee2mqtt na cc2652rb, LocalTuya, wraz z dodawaniem “nowych” urządzeń Tuya z customowymi zigbee-herdsman-converters (z sukcesami) i wieloma custom’owymi sensorami na platformie template. ALE i tak nie rozumiem jak to wszystko działa, a z każdym tygodniem niestety jestem coraz głupszy - trochę jak ta małpa prowadzona ścieżką przez dżunglę za rękę przez internetowe porady i dokumentację HA. Utknąłem w jakimś dead end’zie z głupią sprawą. Mam wrażenie, że istnieją dwa formaty YAML do definiowania sensorów template. Pierwszy “rodzaj” wpisu w configuration.yaml wygląda mniej więcej tak:
(mam nadzieję, że później pokaże się tu obrazek.
Jednocześnie w dokumentacji HA forma definiowania sensorów na platformie template wygląda tak jak tutaj (z Template - Home Assistant):
# Determine when the washing machine has a load running.
template:
- binary_sensor:
- name: "Washing Machine"
delay_off:
minutes: 5
state: >
{{ states('sensor.washing_machine_power')|float > 0 }}
Już mi się zdarzało, że z tej drugiej formy robiłem tą pierwszą, bo…HA nie puszcza mi tej drugiej. Check configuration nawet przechodzi (na Server Controls) ale pojawia się notification o treści mniej więcej:
The following integrations and platforms could not be set up:* template Please check your config and logs.
A w logu też mogę przeczytać:
Invalid config for [template]: [platform] is an invalid option for [template]. Check: template->platform. (See /config/configuration.yaml, line 122).
Jak to więc jest? Podpowiedzcie chociaż, czego mam szukać? Czy to jest kwestia kopania w formatowaniu yaml, czy kompletnie mylę jakieś pojęcia >>> ale jestem w stanie zmienić jeden format na drugi. Tzn, że można korzystać albo z jednego, albo z drugiego?
Jeszcze dla tych, którzy bardzo chcą zrozumieć o co pytam załączam sformatowany kawałek mojego configuration.yaml (nie przechodzi) - na górze pierwsza forma zaczynająca się od “sensor:”, na dole druga zaczynająca się od “template”. Czy jak już zacząłem pisać w pierwszym formacie muszę się już tego trzymać i przerobić #2 na tą #1???
`sensor:
- platform: time_date
display_options:
- 'time'
- 'date'
- 'date_time'
- 'date_time_utc'
- 'date_time_iso'
- 'time_date'
- 'time_utc'
- 'beat'
- platform: template
sensors:
connected_device:
friendly_name: "Bluetooth Connected Device do mojego S9"
value_template: "{{ state_attr('sensor.sm_g960f_polaczenie_bluetooth', 'connected_paired_devices') }}"
prognoza_deszczu:
friendly_name: "Czy jutro bedzie padac"
value_template: "{{ state_attr('weather.dom','forecast')[0]['precipitation'] }}"
czy_online_zigbeesonoff:
friendly_name: "Czy gate jest online"
value_template: "{{ state_attr('switch.sonoff_zigbee_gate1','cloud') }}"
tuya_lodowka_current_consumption:
value_template: "{{ state_attr('switch.lodowka_tuylocal','current_consumption') }}"
unit_of_measurement: 'W'
czujnik_powietrza_formaldehyd1:
value_template: "{{ states('sensor.czujnik_powietrza_formaldehyd')|float / 100 }}"
unit_of_measurement: "ppm"
friendly_name: "Formaldehyd"
czujnik_powietrza_voc1:
value_template: "{{ states('sensor.czujnik_powietrza_voc')|float / 100 }}"
unit_of_measurement: "ppm"
friendly_name: "Lotne związki organiczne VOC"
template:
- binary_sensor:
- name: "Pompa On"
state: >
{% if is_state('sensor.gniazdo2tuyazigbee_current','A')|float > 0 %}
on
{% else %}
off
{% endif %}`
Tak serio, to chcę zrobić prostą rzecz >>> binary sensor, który będzie ‘on’ jeśli na gniazdku tuya z pomiarem W pobór będzie >0 i off jeśli else (lub =0), po to, żeby później zliczać ile razy mi się załączała pompa wody. I ja sobie spokojnie z tym poradzę w taki czy inny sposób. Ale nurtuje mnie to o co pytam - format tworzenia sensorów w template…niestety lektura dokumentacji HA jest w całości wg formatu #2
Z góry dziękuję wszystkim, którym chciało się czytać moje wypociny. To mój pierwszy post po pomoc z HA - do tej pory radziłem sobie czytając wszystko, co było dostępne, ale tu poległem.
Pozdrawiam