W załączeniu proces opisany w poniższym materiale:
status poranny.json (6,9 KB)
Zrobiłem i działa ale nie byłbym sobą gdybym nie chciał czegoś zmodyfikować. A mianowicie chodzi mi czy można zmienić sposób odczytu numeru dnia miesiąca. Trzynaście dzień lipca zmienić na trzynasty dzień lipca, tak jak są dni tygodnia i miesiące ładnie odmienione i elegancko to brzmi. Drugi temat, który mnie nurtuje, to czy można zrobić przycisk w karcie, który by uruchamiał proces, po naciśnięciu o dowolnej godzinie.
Można zrobić
Przycisk prosta sprawa. Pomocnik input_boolean i uruchamiasz proces na on. Na koniec procesu wracasz do off.
Odmiana też możliwa ale musisz zrobić słowną wersję numerów dni tak jak mam z miesiącami
Tak to ma wyglądać?
const dzien_miesiaca = [“pierwszy”, “drugi”, “trzeci”,…itd.
a wiadomość tak?
msg.dzien_miesiaca = ${ dzien_miesiaca[ teraz.getDate()] }
;
Coś w ten deseń. Tylko pamiętaj że tablica ma indeksy od 0 więc dzień pierwszy to w powyższym przykładzie będzie drugi.
Jakiej pogody używacie, bo za nic nie mogę znaleźć encji odpowiadającym polskim stanom pogody.
Ja używam Open weather
Tez mam openweather, ale encja jakie mi sie wyświetlają to sensor.owu…, i ciągnie mi po angielsku
Tam trzeba dodać parametr w jakim języku chcesz.
language: pl
Rozumiem, ze w konfiguracje openweather?
Przykład poniżej:
- platform: openweathermap
name: Pogoda
forecast: true
language: pl
api_key: xxxxxxxxxxxxxxxxxx
monitored_conditions:
- weather
- temperature
- wind_speed
Dzięki bardzo, co my byśmy bez Ciebie zrobili😀
Jeszcze mam trzy pytania do statusu porannego, bardziej chodzi o rozbudowanie go:
ad 3. przypuszczam że z Distance Matrix API
Ad. 1 nie jest to takie łatwe ponieważ integracja z kalendarzem w HA w encji trzyma tylko najbliższe zdarzenia. Nie ma czegoś takiego jak lista
Ad. 2 nie do końca rozumiem
Ad. 3 integracja z waze
W drugim punkcie wyjaśniam: jak nie ma zadań na dzisiaj to mówi jakie jest najbliższe, ale jeśli nie ma nic na jutro to mówi na kolejne inne dni. Wiec w Twoim przykładzie było, że dzisiaj nie ma zadań, najbliższe zadanie to “jakieś tam” ale to dopiero jutro. Chciałbym żeby mówił: np "ale to dopiero 10 października.
Co do pierwszego punktu, szkoda, ale spróbuje poszukać jeszcze w necie może coś uda się znaleźć.
Integracje z Waze rozumiem że z HACSa wziąłeś.
Integracja z waze jest normalnie w ha
Co do 2 to chyba da się tak zrobić. Musiałbym sprawdzić.
To nie wiem jak to szukałem, ale nie widziałem integracji w HA, poszukam.
Jeśli coś Ci się rzuci w oczy to będę wdzięczny.
Status poranny zaczął gadać po angielsku pomimo wpisu w configuration.yaml. Integracja OWM ma w rozwijanym menu cztery języki, niestety bez polskiego. Porobiło się tak po aktualizacji do 0.115. można jakoś wymusić język pl?
U mnie też coś się porobiło po aktualizacji, mi niestety wcale nie gada. Nie wiem co jest grane, ale chyba przywrócę wersje 114 do czasu aż problem zniknie.