Z moich doświadczeń w kilku lokalizacjach - kilka serwisów pogodowych do łatwego użycia w HA
1. https://www.weatherbit.io/ jedyna wada - stosunkowo mało lokalizacji w PL (ale spróbować warto, bo tam gdzie działa w miarę przyzwoita sprawdzalność) zawiera w dodatku dość długoterminową prognozę - nieco ponad 2 tygodnie, od groma sensorów ogarniających chyba każdy aspekt pogody, podstawowe sensory tekstowe zawierają jeżyk polski
Integracja dostępna w HACS
DWD Wetter und Klima - Deutscher Wetterdienst - Homepage integracja oficjalna, wada - jeszcze mniej lokalizacji w PL (praktycznie tylko okolice lotnisk) wręcz wzorcowa zgodność z bieżącymi warunkami i dość przyzwoita sprawdzalność i 7+ dni prognozy
Gismeteo https://www.gismeteo.ru/ (proszę nie popadać w rusofobię, maja tez polską wersję serwisu www nie wiem jak się sprawy mają z dostępnością lokalizacji, ja nie miałem problemów)
Nieco nietypowo podawane ciśnienie - jest to wartość rzeczywista, a nie standaryzowana, czyli przeliczona do 0 m n.p.m. jak jest w przypadku większości serwisów, sporo dodatkowych sensorów w tym kilka dość nietypowych (np. szacowana temperatura wody czy pole geomagnetyczne)
Integracja dostępna w HACS
A Wy jakie używacie serwisy pogodowe i jakie macie z nimi doświadczenia?
Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jak wyciągnąć row i col?
Próbuję coś odszukać przy pomocy narzędzi deweloperskich przeglądarki lecz nie znajduję tej części kodu.
@anarion
Na meteo.pl linki w postaci jaką podałeś są udostępniane tylko dla niektórych miast. Korzystając z wyszukiwarki uzyskujesz coś takiego: Meteorogramy - meteorograms @angler
Żeby uzyskać wymagane parametry wiersza i kolumny na siatce mapy wystarczy spojrzeć na wykres z meteo:
Udało mi się skonfigurować kartę z meteo tylko mam taki problem ze na komputerze działa bez problemu a na telefonie i tablecie mam coś takiego jak poniżej:
Cześć
Widzę, że wszyscy sobie świetnie poradzili tylko mi nie wychodzi
Mam pytanie:
gdzie powinienem twoją konfigurację wkleić. Próbuje w configuration.yaml
platform: template
nie miała wpływu bo powyższe wpisy w moim pliku sensors.yaml również ją zawierały (ale żeby był porządek usunąłem za twoją sugestią w całym pliku)
zwróciłem uwagę na na spację i pomogło usunięcie jednej spacji przed meteo_url: