Ruszyło to w końcu, i przez chwile działało, do restartu home assistanta.
są dwa problemy, jeden że openwrt/goheishamon na module po zerwaniu polaczenia mqtt nie robi reconnecta. Musze odpinać cały modul od pompy żeby wystartował na nowo, przycisk reset który ponoć jest przypisany do resetu procesu heishamon nie działa. Rozlaczylo mqtt Np. jak restartowałem serwer. I potem juz nic. Po restarcie zasilania ruszyło to i leca do moskito na homeassistansie ale w brokerze ich nie ma, za to jak podlacze sie pod brokera mqtt explorerem to są.
Coś źle opisałeś sytuację, albo nie rozumiesz jak działa broker MQTT.
Jeśli czegoś “nie ma w brokerze” to nie ma nigdzie, a zatem nic byś nie zobaczył MQTT Explorerem.
Dokładnie takie encje jak pokazujesz na zrzucie powinny Ci się pojawić w HA. Tak się zastanawiam ten broker nie ma żadnych urządzeń ani encji rozumiem, że postawiłeś go specjalnie dla heishamona. Nie skrzaczyłeś tam czegoś? Zakładam, że wersje HA Core masz stosunkowo nową. Co do zrywania połączenia z modułem cz-taw1 to też miałem z tym problem. Zauważyłem, że moduł potrzebuje silny i stabilny sygnał WiFi. Przypisalem też stały IP dla modułu. Teraz problem nie występuje.
Wersja najnowsza, coś tam skrzaczyłem rzeczywiście, nie wiedziałem gdzie umieścić ten plik heishamon.yaml, wrzucilem go w packages ale dopiero jak przekopiowałem na żywca sekcje “sensors” do głównego pliku configuration.yaml to ruszylo.
To jedna sprawa, ale z tym zrywaniem połączenia z cz-taw1 nie moge sobie poradzić, to jest podłączone skrętką, wifi to zło…, zwłaszcza ze w kotłowni prawie nie mam sygnału, wiec tym bardziej dziwi mnie że są z tym jaja, max jaki udało mi się uzyskać to do godziny, potem się wykrzacza i cisza w eterze
EDIT:
ciągle musze otwierać obudowe cz-taw1 i wypinać kabel żeby go zrebootować. Bezsens.
Zastanawiam się nad esp32 s3 + w5500 za 67zł z aliexpress bo juz nie mam powoli do tego cierpliwości, tylko szkoda mi tego cz-taw1 bo rzeczywiście to kosztowało 500zł, kasa wyrzucona w błoto. No chyba ze ten projekt heishamonboth, ale nie odpisał nikt, nie wiem ile to kosztuje i jakie ma parametry.