Projekt GoHeishaMon Pompa Ciepła Panasonic

Ktoś mi pomoże ogarnąć temat?

Cześć, masz nadal dostepne płytki?

Parę mi zostało, napisz na pompadom@wp.pl

1 Like

napisałem maila z prośbą o płytke :slight_smile:

widzę, kontynuujmy korespondencję na pompadom@wp.pl

Dostępna jest nowa wersja v3.8 interfejsu i oprogramowania HeishaMonBoth do pomp ciepła Panasonic Aquarea .
Nowe firmware jest wstecznie kompatybilne z poprzednią wersją PCB i można starą wersję płytki zaktualizować o nowe funkcjonalności.
Tu znajdziesz wykaz obsługiwanych modeli pomp.
Nowa wersja pokrywa funkcjonalności HeishaMon v 3.8.
Dodane są nowe parametry do monitorowania, nowe modele pomp, przerzutnik schmitta na wejściach zliczających impulsy, możliwość podłączenia do sieci Ethernet po kablu, wyprowadzono dodatkowe piny GPIO do wykorzystania .
Jak ktoś nie chce inwestować w CZ-TAW1 to płytka umożliwi samodzielnie lokalne sterowanie pompą ciepła z poziomu MQTT i HA
Integracja z Home Assistance dostępna jest pod adresem Integracja HeisaMonBoth
Kod źródłowy i pliki do produkcji płytki dostępne są na zasobie github

Hej, @salakrzy a podpowiesz gdzie kupić tą płytkę? Mam onlinowa integracje ale mocno zawodna jest.

Chętnie zapłacę i ogarnę to Twoim sposobem, ale przydałby się jakiś tutorial co z czym jak i po co :stuck_out_tongue:

Jezeli kierujesz pytanie do konkretnej osoby zacznij pisanie od znaku @, wtedy forum podpowie użytkowników.

Na zdjeciu plytki jest email (na czerwono) w celu ewentualnych zamówień.

1 Like

tak tak, ale brakuje mi tu sporo informacji dla tego czekam aż odpisze autor, ale dzięki za podpowiedź z @

Napisz na ten mail ze zdjęcia jeśli chcesz zamówić lub dopytać o szczegóły. Cały techniczny opis zamieściłem na zasobie GitHub - salakrzy/HeishaMonBoth: This is a HeishaMon modification allowing parallel work of Panasonic Web, local reading via MQTT and integration with HomeAssistant.
ale chętnie odpowiem na ewentualne pytania lub pomysły na rozwój funkcjonalności.

Nie wiem czy w dobrym miejscu ale chcę podziękować @salakrzy za dostawę i pomoc przy podłączeniu.
Szybka realizacja a płytka działa bez problemu.

Strasznie ubolewam że nie da się tego podłączyć do starszego modelu
WH-SXC09F3E8
WH-UX09FE8

Byłoby fajnie gdyby był dostępny sterownik do Tasmoty

Witam wszystkich, piszę w sprawie połączenia pompy Panasonic WH-SXC12H9E8 + WH-UX12HE8 poprzez intersis PAW-AW-MBS-H do panelu operatorskiego Kinco GL070E, okazało się ze z intersis’a nie da się wyciągnąć informacji o sprzęzarce, t. tłoczenia i paru innych danych. Zastanawiam się nad podłączeniem panelu Kinco bespośrednio do hydroboxu tak jak ma to miejsce w przypadku smartCloud’a ,który ma dostęp do wszystkich danych pompy nawet tych których nie widać w sevice cloud’zie z poziomu instalatora. Niestety nie mam pojęcia ,jak komunikuje się pompa z claud’em oraz jakie rejestry odpowiadają za jakie dane. z góry dzięki za zainteresowanie :slight_smile:

Cześć,
walcze już 2 dni z tą integracją, udało mi się załadować alternatywne oprogramowanie do modulu internetowego panasonica. Ale utknąłem na mqtt.
Encje nie pokazują się w rejestrze, ale widać moduł jest połączony. Skopiowałem twój plik do katalogu z yaml’ami ale jedyne co zmienilo sie to pokazala sie jedna encja Aquarea COP, i to jeszcze nie aktywna. Prosze nakieruj mnie bo jestem względnie początkujący a każda integracja to dla mnie przeprawa.

Nie wiem czy przeczytałeś cały wątek. To bardzo istotne z kilku powodów. Wszystko w czasie ewoluuje i troche mogło się pozmieniać. Ja cały czas korzystam z projektu i działa super dobrze. Jednak czytaj dokładnie - nie każdy moduł nadaje się do wgrania projektu o którym pisze wyżej. W nowszych wersjach modułu to nie działa trzeba użyć alternatywy, która jest tutaj wspierana przez innych użytkowników. Jeżeli masz jednak starszy moduł to przy użyciu mojego pliku to nie będzie działać ze względu na zmiany HA core w kolejnych wersjach. Aktualny plik po zmianach załączam mam nadzieje, że pomoże. Weź pod uwagę, że moje sensory mogą się troszkę różnić od Twoich ze względu na liczbę obiegów - wszystko opisane w projekcie.

hej, nie widze tego nowego pliku,
edit: heishamon…yaml to jest to? (z dwoma kropkami miedzy nazwa a rozszerzeniem?

Nie, chyba coś mi nie pykło . Będę w domu wieczorem postaram się podpiac
heishamon…yaml (21,0 KB)

Problem jest taki, że cz-taw1 nie publikuje niczego po mqtt. Soft załadował sie ładnie na sterownik, raczej zczytał pliki z konfiguracją, bo tam bylo specyficzne ip serwera i po logach widać żę zestawiał połączenie z homeassistantem. Jaki może być problem z tym openwrt w cz-taw1 ??? Że nie publikuje

na home assistant stworzyłe, usera
moskito i haslo moskito1, bez praw administracyjnych, w ustawieniach brokera wpisałem tego uzytkownika. W pliku konfiguracyjnym na usb tez umiescilem te dane, ale ani drgnie, encji ani jednej nie ma.

Jeżeli wszystko zrobiłeś z instrukcją (załadowałeś 3 pliki w tym jeden ze zmienioną nazwą na pena) i soft się faktycznie załadował to raczej powinno hulać. Rozumiem, że heishamon.yaml zamieściłeś w odpowiednim miejscu (bez żadnych dodatkowych kropek w nazwie). Możesz sprawdzić jeszcze np. MQTT Explorer -em czy coś jest publikowane.