SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus - Bramka Zigbee , wersja E.
@danielszym ja mam inny sposób konfiguracji i aby dodatkowo nie namieszać kontynuuj to co zaczął @szopen.
To proste - w celach diagnostycznych, dlatego użytkownicy w każdym kliencie mają być inni, a abyś nie musiał nic pamiętać sugerowałem nazwy powiązane z tym co będziesz integrował.
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć kiedy będę kontynuował, mam 2 problemy
- z klawiatura (nie działają mi kluczowe klawisze potrzebne do pisania i każde słowo = autokorekta myszą
- z brakiem fizycznej wytrzymałości by dalej pisać, stamina mi sadła do zera
jest też trzeci
to Ty maiłeś pisać i walić skrinszotami a my mieliśmy znaleźć błąd
Słuchajcie dziękuję za cierpliwość i poświęcany mi czas, to co sugerowałeś wykonywałem i robiłem zrzuty. Nie wiedząc co dalej czekam na dalsze instrukcje, aby wykonać i zrobić kolejny zrzut. Reasumując jest zrzut w którym założyłem użytkowników w HA dla supli i z2m. W Mosquitto brokerze za sugestia @rafkan, utworzyłem w konfiguracji username i passwordy dla supli i z2m. Inne niż w HA.
W urządzeniach mam
trzeba go konfigurować ale on sam mi wstawia użytkownika homeassistant i jakieś swoje trudne hasło. Teraz już nie wiem czy użytkownicy w HA i brokerze są potrzebni, które powinny być a które skasować czy maja być w tych 2 miejscach , i czy takie same czy różne? Co z użytkownikiem i hasłem w MQTT to kolejne miejsce z danymi .
przepraszam, ale nic nie rozumiesz, a mi już ręce opadły
konfiguracja jest tu automagiczna, w tym się nie grzebie, to homeassistant
założył za Ciebie tego użytkownika w tym miejscu, i to jest OK, ta magia jest tu dostępna tylko dzięki instalacji brokera Mosquitto w formie Dodatku.
W każdym innym wypadku - broker na osobnej maszynie, w tym wirtualnej, lub zainstalowany w inny sposób niż Dodatek wymagałby konfiguracji w inny sposób.
To jest Integracja Brokera MQTT z HA (czy tam odwrotnie, nie ważne), to zawsze działa jak się w tym nie grzebie.
Na następny krok planowałem świeżą instalację (by się przekonać jak to wygląda właśnie na dzisiaj, ale nie mam czasu, jakkolwiek nie postępujesz w/g dokumentacji
Nie jestem w stanie pisać, więc nie ma mowy o niczym więcej, muszę naprawić laptopa.
Hej dla Was weteranów pewne rzeczy są oczywiste i nie zastanawiacie się . Robicie skróty myślowe. Z mojego punktu laika dotyczącego HA i powiązań raz otrzymuje informacje że użytkownik homeasistant jest nie dozwolony, następnie ze jest dozwolony i jak zrozumieć? Tego uzytkownika homeassistant miałem lub ,mogę mieć ( bo już skasowałem) w tym samym miejscu czyli jak kliknę konfiguruj MQTT w urządzeniach i integracjach. Błagam postarajcie się kierować bez skrótów myślowych tak jak prowadzisz dziecko co ma zrobić krok po kroku. Jak by taki krok który jest do zrobienia był jeszcze wzbogacony o komentarz ze tworzymy użytkowników tu i tam będą oni potrzebni do tego i tamtego to łatwiej było by zrozumieć te powiązania. Rozumiem, że HA komunikuje się poprzez MQTT np z supla czy z2m, a te z kolei z urządzeniami, ale naprawdę te zależności i powiązania , integracje co z czym i w jaki sposób, co należy z czym powiązać i gdzie naprawdę jest trudne do zrozumienia przez osobę stawiająca pierwsze kroki w świecie HA itp… Naprawdę doceniam wasz czas i dziękuję za cierpliwość. Jeśli jednak zachcecie jeszcze pomóc w dotarciu do celu i zintegrowaniu HA z Z2m będę wdzięczny a i myślę ze historia tego posta będzie dobrym materiałem dla innych stawiających pierwsze kroki, bo przypomnijcie sobie Wasze pierwsze kroki czy od razu wszystko poszło bez problemu czy od razu wszystko rozumieliście ?
Ty nie możesz mieć takiego użytkownika, ale homeassistant może (bo ma i go używa).
On jest zastrzeżony tylko dla użytkownika, czyli Ty nie możesz go używyać nigdzie, gdy to Ty konfigurujesz coś, natomiast gdy homeassistant to coś konfiguruje, to się tym nie dziw, ale nie grzeb, bo spieprzysz.
Pisałem że nie wolno, ale wiesz swoje.
Nie wiem jakie są uboczne skutki zakładania zastrzeżonego użytkownika i jego kasowania, ale potencjalnie mogą się skończyć koniecznością instalacji całego HA od zera.
Przecież pisałem co i po co, ale czytaj dokumentację nie jestem pisarzem i nie napiszę tu encyklopedii.
Obawiam się, że nie rozróżniasz czym jest Dodatek, a czym Integracja.
Czyli klikam w ustawienia>urządzenia i usługi> zakładka integracje i na MQTT klikam konfiguruj i sam się konfiguruje. A co z użytkownikami jakich utworzyłem w HA oraz w Mosquito brokerze w konfiguracji wpisałem użytkowników i hasła dla supli i z2m. Tak nie masz racje nie rozróżniam tych 2 rzeczy dodatku i integracji dlatego nie rozumiem wielu spraw. Nie jeszcze nie zainstalowałem z2m. jestem na etapie utworzonych użytkowników w HA jak również w mosquito brokerze , i muszę kliknać po raz kolejny konfiguruj MQTT
@rafkan
Nie jeszcze nie zainstalowałem z2m. jestem na etapie utworzonych użytkowników w HA jak również w mosquito brokerze , i muszę kliknać po raz kolejny konfiguruj MQTT
Wiesz jak zainstalować?
przez repozytorium dam rade bo już to robiłem, ale chciałbym aby już zakończyć sprawę z mosquito, mqtt i użytkownikami? czy mam kliknąć konfiguruj MQTT i pozwolić sobie się samemu skonfigurować ? Co w końcu z tymi użytkownikami i hasłami w HA i mosquitto brokerze ?
@rafkan , @szopen jako weterani ustalmy jak powinna wyglądac konfiguracja brokera MQTT dla potomnych .
@szopen: ja też stosuje ten sam sposob konfiguracji kont w brokerze MQTT co rafkan (od zawsze tak miałem u siebie) ponieważ oddzielam userow z HA od userów systemów korzystajacych z brokera MQTT bo wg mnie to jest bardziej logiczne. Bardziej logiczne z punktu widzenia jak to wszystko działa - wszyscy łacza sie do brokera MQTT dlatego tam trzymam wszystkich userów do niego. Dodatkowo zauważ, że teraz domyslna konfiguracja dodatków w HA jak np. wmbusmeter potrafi “automatycznie” zintegrowac się z brokerem MQTT zainstalowanym również jak add-on - nie trzeba wpisywac usera i hasła.
To zainstaluj i idziemy dalej.
Tak kliknij
@macek pomóżmy koledze chociaż uruchomić Z2M
Potem dojdziemy do użytkowników.
Zatem panowie zapraszam do opisania takiej konfiguracji.
pomysł nie jest zły, bo to będzie działać również na innych typach instalacji niż Dodatek, a przynajmniej powinno.
Zgadza się, taka konfiguracja jest bardzo uniwersalna, bedzie automatycznie działać dla wszystkich dodatków w HA a w razie konieczności również dla brokera zainstalowanego “gdzieś” osobno.
Jak dobrze pójdzie to Z2M zintegruje się “automatycznie” z Mosquitto .
Przejdź do konfiguracji w Z2M i pustym polu “mqtt” dodaj poniższy wpis:
server: mqtt://core-mosquitto:1883
user: ten założony w mosquitto brokerze
password: hasło z użytkownika założonego mosquitto brokerze
w polu “serial”
poniższy wpis:
port: >-
/dev/serial/by-id/usb-ITead_Sonoff_Zigbee_3.0_USB_Dongle_Plus_648e28b9d03aec11b1409c957a0af07f-if00-port0
adapter: ezsp
gdzie wpis:
/dev/serial/by-id/usb-ITead_Sonoff_Zigbee_3.0_USB_Dongle_Plus_648e28b9d03aec11b1409c957a0af07f-if00-port0
musisz podać Swój. Znajdziesz go w lokalizacji:
Ustawienia ➜ System ➜ Sprzęt ➜ CAŁY SPRZĘT
przesuwasz na dół i szukasz podobnego wpisu:
i kopiujesz to co jest w polu “Identyfikator”
Wracasz do konfiguracji Z2M gdzie wklejasz identyfikator Twojego koordynatora.
Zapisujesz i uruchamiasz dodatek Z2M.
Zrobione przyjeło konfiguracje
Co ma nie przyjąć. Uruchamiaj Z2M.