Po pierwsze nie tak się umawialiśmy.
Miałeś dokładnie dokumentować swoje kroki, bez tego nie znajdziemy, gdzie popełniasz błędy…
Najpierw przeczytaj do końca, bo nie mam czasu na chronologię…
Wróć też do wcześniejszych wskazówek i stwórz sobie jakiś obraz w głowie co chcesz robić.
Po drugie, na szczęście to linux i większość rzeczy jest zbudowana dla ludzi, więc nie ma np. tajemniczego rejestru w którym nie wiadomo gdzie ukrywają się istotne ustawienia, tu po prostu powstają podkatalogi w \config
lub \share
o wszystko mówiących nazwach - po wywaleniu danego Dodatku możesz śmiało skasować te podkatalogi o oczywistych nazwach - przykładowo mówię o zigbee2mqtt
, czy mosquitto
(lub po prostu skasować całą zawartość tych podkatalogów - to skutecznie usuwa konfigurację, oczywiście przed takim krokiem trzeba skutecznie zabić Dodatek, proponuję deinstalację, bo szkoda mi czasu na pierdzielenie się w eleganckie rozwiązania - usuwanie jest proste i skuteczne).
Zanim to zrobisz usuń też odpowiednie Integracje (np. MQTT)
Po trzecie
W instalacji HAOS instalacja Dodatków z domyślną konfiguracją jest banalnie prosta.
Ale najpierw musisz usunąć ewentualny śmietnik konfiguracyjny który sobie zrobiłeś - metod jest wiele, ale w przypadku większości Dodatków najprościej tak:
- ewentualnie usunąć pliki, które tworzyłeś z palca.
Dlatego zaproponowałem w “po drugie” pozbycie się wszystkiego w cholerę.
Jeśli nie grzebałeś w Mosquitto, to chyba ciężko coś w nim skopać (to tak na wstępie, bo walczymy na razie o Z2M, później będzie pod górkę, bo konfigurację będzie trzeba rozbudować, może się ktoś zlituje wcześniej, bo ja nie mam w najbliższych dniach czasu na zabawę zreplikowanie konfiguracji choć minimalnie zbliżonej do twojej i instalowania wszystkiego od zera).
Krok 4 - gdy już pousuwałeś Integracje, Dodatki i katalogi (lub ich zawartość)
Załóż sobie jakichś użytkowników o wszystkomówiących nazwach - w celu ich późniejszego stosowania dla każdej integracji czegokolwiek z MQTT.
Przykładowo
zigbe2mqttuser
z hasłem np. zbigniew6398
(żart, hasło może być zupełnie z czapki, ale ma nie być danymi wrażliwymi - nie używaj żadnych swoich prawdziwych haseł stosowanych gdziekolwiek indziej, tymi się będziesz dzielił na forum) tego dziada będziesz używał w serwerze Zigbee2MQTT by go połączyć z brokerem MQTT
supla2mqttuser
z hasłem np. stanislaw2098
(ten na przyszłość dla Supli)
sam HA w najprostszej konfiguracji nie wymaga użytkownika ani hasła (tylko dla brokera w postaci addona) - zostanie ono wygenerowane automagicznie (to jest to co chyba wcześniej podkradałeś z okienka Integracji, tak naprawdę nie chcemy go używać nigdzie - to będzie pewnie jakiś słynny homeassistant albo addon i niesłuchanie długie losowe hasło).
Tych użytkowników zakładasz standardowo w HA
Ustawienia → Osoby → (tab) Użytkownicy → (button) DODAJ UŻYTKOWNIKA
Bez doskonalej znajomości GUI daleko nie zajedziesz -musisz się najpierw “oklikać” w interfejsie, by nie błądzić.
Pewne rzeczy dostęne są tylko w trybie zaawansowanym (m.in. Użytkownicy)
by włączyć tryb zaawansowany musisz kilknąć swojego użytkownika z panelu bocznego i pstryknąć to
Krok 5 po tym całym zamieszaniu zrestartuj po bożemu system HAOS.
Krok 6 teraz możesz zacząć instalację brokera, następnie Integracji MQTT (to powinno się udać beż żadnej konfiguracji, ale dokumentuj każdy krok)
czasem są wymagane restarty serwera HA
Serwer HA to nie cały host HAOS, tylko pojedynczy serwer, jeden z wielu, które masz na tej maszynie (póki co wirtualnej).