Prośba o opisanie konfiguracji Zigbee2MQTT w/g stanu na połowę 2023

Po pierwsze nie tak się umawialiśmy.

Miałeś dokładnie dokumentować swoje kroki, bez tego nie znajdziemy, gdzie popełniasz błędy…

Najpierw przeczytaj do końca, bo nie mam czasu na chronologię…
Wróć też do wcześniejszych wskazówek i stwórz sobie jakiś obraz w głowie co chcesz robić.

Po drugie, na szczęście to linux i większość rzeczy jest zbudowana dla ludzi, więc nie ma np. tajemniczego rejestru w którym nie wiadomo gdzie ukrywają się istotne ustawienia, tu po prostu powstają podkatalogi w \config lub \share o wszystko mówiących nazwach - po wywaleniu danego Dodatku możesz śmiało skasować te podkatalogi o oczywistych nazwach - przykładowo mówię o zigbee2mqtt, czy mosquitto (lub po prostu skasować całą zawartość tych podkatalogów - to skutecznie usuwa konfigurację, oczywiście przed takim krokiem trzeba skutecznie zabić Dodatek, proponuję deinstalację, bo szkoda mi czasu na pierdzielenie się w eleganckie rozwiązania - usuwanie jest proste i skuteczne).

Zanim to zrobisz usuń też odpowiednie Integracje (np. MQTT)

Po trzecie

W instalacji HAOS instalacja Dodatków z domyślną konfiguracją jest banalnie prosta.

Ale najpierw musisz usunąć ewentualny śmietnik konfiguracyjny który sobie zrobiłeś - metod jest wiele, ale w przypadku większości Dodatków najprościej tak:

• ewentualnie usunąć pliki, które tworzyłeś z palca.

Dlatego zaproponowałem w “po drugie” pozbycie się wszystkiego w cholerę.

Jeśli nie grzebałeś w Mosquitto, to chyba ciężko coś w nim skopać (to tak na wstępie, bo walczymy na razie o Z2M, później będzie pod górkę, bo konfigurację będzie trzeba rozbudować, może się ktoś zlituje wcześniej, bo ja nie mam w najbliższych dniach czasu na zabawę zreplikowanie konfiguracji choć minimalnie zbliżonej do twojej i instalowania wszystkiego od zera).

Krok 4 - gdy już pousuwałeś Integracje, Dodatki i katalogi (lub ich zawartość)

Załóż sobie jakichś użytkowników o wszystkomówiących nazwach - w celu ich późniejszego stosowania dla każdej integracji czegokolwiek z MQTT.

Przykładowo
zigbe2mqttuser z hasłem np. zbigniew6398 (żart, hasło może być zupełnie z czapki, ale ma nie być danymi wrażliwymi - nie używaj żadnych swoich prawdziwych haseł stosowanych gdziekolwiek indziej, tymi się będziesz dzielił na forum) tego dziada będziesz używał w serwerze Zigbee2MQTT by go połączyć z brokerem MQTT
supla2mqttuser z hasłem np. stanislaw2098 (ten na przyszłość dla Supli)
sam HA w najprostszej konfiguracji nie wymaga użytkownika ani hasła (tylko dla brokera w postaci addona) - zostanie ono wygenerowane automagicznie (to jest to co chyba wcześniej podkradałeś z okienka Integracji, tak naprawdę nie chcemy go używać nigdzie - to będzie pewnie jakiś słynny homeassistant albo addon i niesłuchanie długie losowe hasło).

Tych użytkowników zakładasz standardowo w HA
Ustawienia → Osoby → (tab) Użytkownicy → (button) DODAJ UŻYTKOWNIKA

Bez doskonalej znajomości GUI daleko nie zajedziesz -musisz się najpierw “oklikać” w interfejsie, by nie błądzić.

Pewne rzeczy dostęne są tylko w trybie zaawansowanym (m.in. Użytkownicy)
by włączyć tryb zaawansowany musisz kilknąć swojego użytkownika z panelu bocznego i pstryknąć to

Krok 5 po tym całym zamieszaniu zrestartuj po bożemu system HAOS.

Krok 6 teraz możesz zacząć instalację brokera, następnie Integracji MQTT (to powinno się udać beż żadnej konfiguracji, ale dokumentuj każdy krok)
czasem są wymagane restarty serwera HA
Serwer HA to nie cały host HAOS, tylko pojedynczy serwer, jeden z wielu, które masz na tej maszynie (póki co wirtualnej).

usunąłem wszystko co było związane z Z2M
czy coś jeszcze mam usunąć ?
tryb zaawansowany wlączylem

taki widok w dodatkach mam

uztkownicy zalozeni

File Editor’em? (trzeba go przełączyć w tryb dla hardkorów, by się dostać do każdego istotnego katalogu, w jego trybie standardowym można z jego poziomu dostać się tylko do /config)
Nie masz udziału samby by to robić łatwo i prosto?

Zapominasz ze jestem laikiem i nie rozumiem co piszesz mam zainstalować sambę do edycji plików ?

zainstalowana samba ale jak tego narzędzia używać nie mam pojęcia

Do edycji plików tekstowych jest File Editor i on wystarcza,
ale jeśli chcesz wygodnie ogarniać sobie strukturę katalogów (również innych niż główny konfiguracyjny) to Samba się naprawdę przydaje (i daje dostęp w zasadzie tylko do tych miejsc gdzie warto czasem zajrzeć).

Tym razem aby zadziałała hasło musi być naprawdę skomplikowane (ona sprawdza czy hasło jest łatwe do złamania).

aby używać musisz skonfigurować, naprawdę nie mam tyle czasu, by ciągnąć za rękę…

1, 2 i 3 to są opcje które MUSISZ już znać z windowsowego otoczenia sieciowego, nie mogę tłumaczyć totalnych podstaw, to przykładowy konfig kompatybilny bodajże nawet z win2k i xp
jedna uwaga - pod 2 musi być jakieś naprawdę_zajebiście_trudne_hasło

prawidłowo działającą sambę w win11 znajdziesz pod
//adres_IP_twojego_HA
czyli przykładowo (to jakiś adres z tyłka, musisz użyć swój prawdziwy)
//192.168.123.321
to oczywiście wpisujesz w pasku adresu eksploratora
wyskakuje wtedy okno logowania, podajesz dane uwierzytelniające, które skonfigurowałeś w okienku z obrazka powyżej

Jakkolwiek zastępczo możesz włączyć sobie tryb dla hardkorów w File Editor’ze (pozwala on również wejść do katalogów w których nie należy grzebać, więc zawsze najpierw upewnij się gdzie jesteś)

tak mam ustawione

W czerwonej ramce pokazałem opcję dla hardkorów, a jeśli zajrzysz do posta wyżej, to uzupełniłem też sambę, ale nie pytaj mnie jak korzystać z otoczenia sieciowego w Windowsie…
Spadam spać jutro też mam urwanie tyłka.

dostałem się do samby

dzięki za dzisiaj dużo się dzisiaj nauczyłem, może jutro będziesz mógł dalej pomoc
spokojnej nocki i spokojnej pracy jutro.

Cześć SZOPEN czy damy rade pociągnąć dalej temat choć kilka kroków aby uruchomić MQTT a potem Z2M. Coś tam sobie działam poprzez sonoff lan ze sklepu hacs. Ale czekam na urządzenie termostat tuya i do tego będzie mi potrzebne Z2M. Nasuwa mi się pytanie jak integrujesz z HA jakąś aplikacje czy e-welink, sonoff-lan, tuya local, tuya cloud to tam są zdefiniowane urządzenia z którymi współpracuje i są konfiguracje przygotowane dla tych urządzeń. Ale jak masz jakieś urządzenie mniej popularne jak na przykład termostat zigbee tuya AVATTO i chcesz go zintegrować przez Z2M to skąd HA wie co to za urządzenie i skąd bierze jakiś szkic /template konfiguracji dla tego urządzenia?

Dzisiaj padam na twarz, ale zainstaluj Dodatek Mosquitto i następnie Integrację MQTT na domyślnych ustawieniach, zrób screenshoty, tu nie powinno być problemów.

Zauważ, że tego urządzenia nie łączysz, ani nie integrujesz z HA, tylko z Z2M.

HA nic nie wie w tym wypadku, generalnie z przypadku Zigbee2MQTT HA nie ma nic do rzeczy, bo to Z2M ogarnia temat.

Podczas parowania urządzenie musi zgłosić pewną pulę informacji na swój temat (ale jedynie tyle ile wymaga certyfikacja - nadanie logo Zigbee, czyli tyle co nic, bo certyfikacja wymaga tylko poprawnego parowania, ale nie wymaga poprawnej obsługi), robi to w trakcie wywiadu będącego częścią parowania, niestety dla bardziej rozbudowanych urządzeń to za mało.

I to właśnie Z2M ma zaimplementowaną bazę wszystkich urządzeń, ona się nie bierze “z powietrza” tylko użytkownicy ją tworzą po kawałku (i rożnymi metodami, od wykorzystania jakiejś oficjalnej dokumentacji po reverse engineering), bo niestety większość skomplikowanych urządzań Zigbee nie mieści się w ramach tego co precyzuje standard (a dodatkowo m.in. Tuya tworzy swoje konstrukcje wbrew podstawowym zasadom określonym kiedyś przez parę kluczowych firm, które uzgodniły ten (pseudo)standard).

Z2M publikuje też na podstawie tej własnej bazy urządzeń informacje potrzebne do autodiscovery w HA, ale de facto Z2M wysyła te informacje tylko do brokera MQTT, a z nim mogą się integrować dowolne inne systemy, w tym np. HA.

TA baza w Z2M to tzw. konwertery (w ZHA odpowiednik konwerterów to quirks) tu pewnie znajdziesz definicję swojego urządzania, a jak pokopiesz po tym repozytorium to zobaczysz jak jest zbudowana ta baza

To przy założeniu, że istnieją dane dla autodiscovery, jeśli ich nie ma to trzeba sobie napisać konfigurację “z palca”.

Popatrz co pisał @macek nieco wyżej.

Czyli jak w podanym linku nie znajduje mojego urządzenia to trzeba będzie pisać coś ręcznie?
AVATTO Tuya WiFi termostat, Zigbee inteligentny elektryczny/temperatura podgrzewania wody kontroler współpracuje z Alexa,Google home Yandex Alice

Podobno współpracuje z aplikacja Tuya, i Smart Life.

Mam tez problem ze standardowym przyciskiem sonoffa wireless SNZB-01 zwykły przycisk, nie mam możliwości ustawienia akcji do ilości kliknięć 1, 2 czy przytrzymanie. Jedynie mogę ustawić automatyzacje dotyczącą baterii przycisku. A w scenach w ogóle nie widzę tego przycisku.

Jeśli chodzi o MQTT to mam zainstalowane i uruchomione.

W urządzeniach i usługach tak to wygląda, nie ruszam narazie konfiguracji czekam na wskazówki.

Wklej co masz w konfiguracji mosquitto broker-a.

Czy o to chodziło ?

Nie, o dodatek Mosquitto broker.
Jeśli chodzi o to co wkleiłeś to napisał Ci powyżej @szopen, użytkownik “homeassistant” jest zastrzeżony dla systemu i nie powinieneś z tej nazwy korzystać.

Ale on sam to konfiguruje na takie ustawienia. Ja nic nie wpisuje.

o to pewnie chodziło ?

Mniejsza o to.

Tak.
Zmień linijkę:

logins: []

na

logins:
  - username: z2m
    password: haslo1
  - username: tasmota
    password: haslo2
  - username: openbk
    password: haslo3
  - username: inne
    password: dhaslo4

gdzie powyżsi użytkownicy i hasła to dane logowania do różnego typu oprogramowania korzystającego z mqtt.
P.S. Oczywiście nazewnictwo możesz dostosować pod Siebie.
Mając skonfigurowany mqtt oraz mosquitto broker-a możesz zacząć instalować i konfigurować Zigbee2MQTT.

W HA tworzyłem nowych użytkowników dla SUPLI i Z2m, to nie chodzi o te dostępy, mam stworzyć loginy i hasła dla serwisów supli i z2m w mqtt ?

w mosquitto brokerze ustawiłem sobie username i password, dla supli i z2m. W urządzeniach usunąłem konfiguracje mqtt i mogę ja konfigurować od nowa ale jak skoro on sam mi ustawiał i podstawiał dane?

Jeśli nie wczytasz się w dokumentację elementów (dodaków) home assistanta (chociaż tych z których chcesz korzystać) i jej nie zrozumiesz to będzie Ci trudno z tym ruszyć.

Napisz po co wykonałeś powyższe?

Szopen sugerował aby tak zrobić wiec założyłem konta w HA, i czekałem na dalsze instrukcje co robić. Nie bardzo mogę zakumać po co tyle różnych użytkowników to tu to tam , w różnych miejscach. jak to potem spamiętać co do czego ?

1 polubienie

Tytuł tematu sugeruje, że miałeś problemy z uruchomieniem Zigbee2MQTT. Skupmy się na tym.
Z jakiego koordynatora będziesz/chcesz korzystać w sieci zigbee?

W tym akurat miejscu można to jest autowygenerowana konfiguracja Integracji MQTT i jest OK.

To ja sugerowałem, bo obecnie działanie automagiczne tych Dodatków to umożliwia - wystarczy mieć użytkowników w HA by ich użyć w konfiguracjach każdego klienta MQTT.

To jest zgodne z aktualną dokumentacją tych Dodatków i wystarczy ją przeczytać.
Swoją drogą takie rozwiązanie u mnie działa bezproblemowo.
Choć na dziś jak widzę można jeszcze prościej…
ale nie mam czasu na instalację wszystkiego od zera i napisanie tutoriala z najprostszą ścieżka na dziś.