Mam moduł ESP8266 z przekaźnikiem z wgraną tasmotą. Przekaźnik podłączony jest do wejścia impulsowego w sterowniku bramy. W tasmocie ustawiłem, że przełączenie switcha wyzwala impuls o długości 500ms. W Home Assistant pojawiła się encja switch.brama i wrzuciłem ją na dashboard i w zasadzie wszystko działa.
Teraz chciałbym aby po naciśnięciu switch na dashboard-zie HA włączyło mi światło przed bramą, otworzyło bramę a po 10 minutach wyłączyło światło.
Fajnie by było aby to światło wyłączało się po 10 minutach od ostatniego kliknięcia w switch (np otwieramy brame, zatrzymujemy, zamykamy i znowu otwieramy to lampa wyłączy się dopiero po 10 minutach od ostatniej akcji).
Jeśli światło przed bramą masz sterowane z tego samego ESP, to praktycznie mam gotowe rozwiązanie dla Ciebie. Trochę mi zeszło z wymyśleniem logiki zadziałania światła w bramie jako ostrzegawczego i powrotu do poprzedniego stanu przed otwarciem/zamykaniem bramy. Mogę pomóc w wytłumaczeniu jak to działa u mnie, tu w tym temacie.
Niestety nie mam tak jak Ty. Do sterowania bramy mam jeden moduł z tasmotą a do sterowania lampą inny, oddalony o 10m. Tak więc rozwiązaniem jest jedynie konfiguracja Home Assistanta.
Nie jest jedynym rozwiązaniem. Regułę w Tasmota można zmienić tak aby wysłała konkretny komunikat MQTT i tym samym wysterowała drugie urządzenie tylko przy udziale brokera MQTT. Kolejnym jest wysłanie polecenia dla innego urządzenia z Tasmota po HTTP:
Można się posunąć dalej i pozbyć się udziału MQTT z użyciem knx do komunikacji pomiędzy modułami.
Jest to mało popularne ale możliwe, że moduły wymieniają informację p2p.
Podobnie jak koledzy, nie widzę problemu w bezpośredniej komunikacji między modułami jeżeli modułem do sterowania lampą można sterować lokalnie, niestety nie mamy żadnych informacji na jego temat więc możemy jedynie powróżyć (osobiście z wróżenia na forum już zrezygnowałem ).
A czy mozna zrobic bez HA tak jak pisałem na początku?
“Teraz chciałbym aby po naciśnięciu switch na dashboard-zie HA włączyło mi światło przed bramą, otworzyło bramę a po 10 minutach wyłączyło światło.
Fajnie by było aby to światło wyłączało się po 10 minutach od ostatniego kliknięcia w switch (np otwieramy brame, zatrzymujemy, zamykamy i znowu otwieramy to lampa wyłączy się dopiero po 10 minutach od ostatniej akcji).”
Chodzi o to, że właczenie lampy może przyjść od bramy albo z panelu HA, albo z włącznika na ścianie. Czy mozna ustawic w tasocie, że każdy komunikat włączenia zeruje timer i po upływie np. 10 minut lampa z tasmotą się wyłączy.
Ustaw sobie krótrzy czas i potestuj. Wydaje mi się, że opis wskazuje na logikę, że każde włączenie ON działa kaskadowo, czyli zaczyna odliczać czas ponownie. W Tasmota wszystko ładnie widać w konsoli.