Chcę wrzucić do mojej sieci #Zigbee kolejny przełącznik pełniący rolę routera. Niestety z Sonoff nie jestem zadowolony gdyż zasięg #ZBMINI jest jakąś porażką i/lub słabo dogadują się/łączą z urządzeniami które są blisko nich.
Ale do sedna…
Jaka jest różnica między zwykłym przełącznikiem a dimmerem? Co da mi zastosowanie ściemniacza zamiast przełącznika?
Które z przełączników/dimmerów polecacie? Zależy mi na takich które będą miały dobry zasięg i bez problemu dogadają się z czujnikami temperatury Sonoff.
BTW: najlepszy zasięg do tej pory u mnie ma Blitzwolf SHP13 (TS0121) ale potrzebuje coś na dwa kanały co zmieści mi się do puszki podtynkowej.
Jak to jaka? Przełącznik ma 2 stany on i off, a dimmer dodatkowo 255 poziomów jasności.
Główna różnica to element wykonawczy - przełączniki w zdecydowanej większości mają na wyjściu zwykły przekaźnik (te z przekaźnikiem mogą pracować również w przypadku prądu stałego, a z wyjściem bezpotencjałowym nadają sie do każdego zastosowania jakie wymyślimy, stąd obciążalność wyjścia nawet do kilkunastu A dla obciążeń rezystancyjnych i odpowiednio mniej dla obciążeń indukcyjnych lub pojemnościowych, natomiast te które mają SSR są TYLKO do obciążeń rezystancyjnych i prądu przemiennego), natomiast ściemniacze mają obwód w którym elementem wykonawczym jest tyrystor albo triak więc praca tylko z prądem przemiennym i wielokrotnie niższa obciążalność, nie wszystko można do nich podpiąć (w szczególności “żarówki” LED powinny być zaprojektowane do pracy ze ściemniaczem - ikona pokrętła na tabliczce znamionowej to takie, które się nadają).
Ok, a jeżeli nie planuję ściemniać lub żarówka nie jest przystosowana do ściemniacza, to jeżeli wrzucę taki do puszki to czy będzie on działał on/off?
Rozumiem że taki Dimmer z poziomu HA mogę ustawić na konkretną wartość, np 67 czy 182.
Natomiast jak fizycznie odbywa się włączenie lub wyłączenia światła?
Klikam “włącz” (czy w HA czy też za pomocą mono lub bistabilnego wyłącznika) i stan zmienia się:
A) z 0 na 255
czy
B) z 0 przechodząc przez wszystkie wartości 1,2,3,4… 253,254 do 255?
Zależy od konstrukcji i integracji, ale dimmery w sensie włączania przeważnie pracują na zasadzie przełączania między 0, a ostatnim stanem (więc nie jest powiedziane, że to będzie 255).
Czasem można regulować czas przełączenia (tak, może być niezerowy i wtedy będzie jak w przykładzie B chociaż nie sądzę, że rozjaśnienie/ściemnienie przeleci przez wszystkie wartości).