Haha, też to odczułem - niektórzy autorzy “wiedzą lepiej”…
Zamykanie issue tylko po to, by nie były otwarte (z wyjaśnieniem not planned - czyli w mojej interpretacji “naprawa problemu nie planowana”).
Dokładnie takiego zjawiska doświadczyłem ostatnio kiedy zgłosiłem problem z wadliwą obsługą Volumio przez Music Assistanta. I to w momencie kiedy uzyskał status integracji wewnętrznej.
Po prostu ręce mi opadły, kiedy po przedstawieniu problemu i krótkiej wymianie zdań z developerem, moje zgłoszenie zostało przez niego usunięte.
Może osoby z zespołu HA jeszcze do tego niedorosły i może to nie nastąpić z uwagi na brak wyobraźni jakie mogą być konsekwencje pewnych zmian. Z doświadczenia, deweloper pisze kod zakładając, że zawsze wszystko wykonana się zgodnie z tym co napisał, potem dopiero otwierają sie oczy, jak wydarzyło się coś, czego w ogole nie planował .
Ja ciągle się miotam pomiędzy różnymi sposobami instalacji HA i bez przerwy testuję coś nowego (może dlatego, że to polubiłem). Sporym doświadczeniem było obserwowanie jak wygasa projekt AI-Speaker i dało mi to sporo do myślenia. Tym bardziej, że zafascynowany możliwościami jakie odkryłem nie przyjmowałem do wiadomości co wówczas pisał mi proroczo @szopen. Przewidział dość dokładnie finał tego projektu. Obecnie obserwuję jak powolnie HA, we władaniu Nabu Casa, jak słusznie zauważa @szopen, nieuchronnie dryfuje w stronę komercjalizacji. Nie będzie od tego odwrotu i będziemy małymi krokami ciągnięci w stronę ich chmury oraz subskrypcji. Tego chce większość użytkowników i ambicje opiekunów. O ile mogliśmy mieć jeszcze zaufanie do konkretnych osób z grona deweloperów, to niesłuchanie uwag zaawansowanych użytkowników i zamykanie zgłoszeń świadczy o zmianie priorytetów w tym projekcie. Pojawiają się coraz większe pieniądze i kwestią czasu będzie akwizycja Nabu Casa. Przykładem jest OpenAI, gdzie z wielkich ideii pozostało nawet nie wiemy co, po za wielkimi pieniędzmi.
Moim wnioskiem jest, tak zaplanować smart home, aby to czego nauczyłem się dzięki HA, mogło działać bez niego. Czyli kolejnym krokiem, chciałbym aby była u mnie, nauka NR i przełożenie automatyzacji z HA, który będzie (jak tylko długo to możliwe) integratorem i front-endem.
no ja wszystkie automatyzacje mam od początku w node red, jakoś dla mnie to prostsze było do ogarnięcia niż w samym HA, tam to jakoś tak pod górke
Otagowałem sobie Twoją wypowiedź i za rok wrócimy do tej wypowiedzi .
Niestety, ale od dłuższego już okresu czasu, mam dokładnie takie same odczucia. Kiedyś HA był czymś naprawdę fajnym, odmiennym i nowatorskim w gąszczu coraz większej ilości platform SMART od poszczególnych producentów urządzeń.
Teraz natomiast jego rozwój bardzo przypomina mi sytuację, jaka towarzyszyła rozwojowi niegdyś doskonałego programu do wypalania płyt CD-R, mowa o sofcie Nero Burning Rom. Program na początku robił świetnie robotę do której został przeznaczony, po czym zaczął się niepotrzebnie rozrastać, aby finalnie stać się kombajnem, który miał z założenia być do wszystkiego, a tak naprawdę był do niczego.
Mam nadzieję, że podobny los nie spotka Home Assiatnta, ale patrząc na panoszący się coraz śmielej wokół niego komercjalizm, sytuacja nie wrózy dobrze.
Mnie przekonują jeszcze przykłady UNRAID ze zmianą polityki subskrypcji, a najświeższy projekt, który obserwowałem i po ogłoszeniu przedsprzedaży i pierwszych materiałów rozczarowuje to HexOS, który okazuje się płatną, ładną nakładką UI ze skryptami dla TrueNas. Ale jak się okazuje na tych przykładach, jest taka potrzeba rynkowa i deweloperzy będą ją wykorzystywać aby móc wypłynąć w świecie zdominowanym przez firmy “Big Tech”. Podstawowym warunkiem jest używalność dla laika i ładny wygląd.
Klika faktów jest niezaprzeczalnych
- rzesza fanów HA jest ogromna, wystarczy spojrzeć na statystyki
https://analytics.home-assistant.io/ - HA Blue (zrebrandowany Odroid w ładnej obudowie) wyprzedał się w kilka tygodni, model jest w statystykach nierozróżnialny, ale łącznie z niebrandowanym tym samym modelem Odroida dane statystyczne raportuje niecałe 5000 instalacji
- HA Yellow był sukcesem na niespotykaną skalę wśród podobnych startupowych konstrukcji - zebrać milion dolarów na produkcję płyty głównej dla maliny CM4 w momencie światowej pandemii i braku widoków na realizację zamówień, to naprawdę wymaga wielkiej rzeszy fanów (tu mogę tylko pochwalić konstruktorów oraz współracę ze skomercjalizowaną dawną fundacją maliny, bo Yellow jest kompatybilny również z CM5) - sprzedanych ponad 10 000 sztuk, w użyciu około 7500 wysyła dane statystyczne (załóżmy, że 3/4 użytkowników włączyło raportowanie, bo chyba nikt tego nie kupował by wrzucić do szuflady)
- HA Green, pretenduje do miana taniej centralki ID i podobno sprzedaje się jak świeże bułeczki (w bogatszych krajach niż PL, jak jest u nas nie wiem, ale podobno są osoby które to kupują… nie znam realnych danych o sprzedaży, ale dane statystyczne raportuje już ponad 21 500 sztuk)
- sam projekt HA był w pierwszej dziesiątce projektów otwarto-źródłowych na githubie już kilka lat temu, a wśród projektów nie pochodzących od światowych gigantów biznesu jest raczej pierwszy pod względem popularności już od dawna (i tu już raczej bez ograniczania się do githuba)
Więc jest podstawa warta już dziś miliony $ i to nie jest kwestia czasu kiedy projekt będzie komercjalizowany, bo to jest już od dawna (chmura NabuCasa, sprzedawany dedykowany sprzęt), tylko kwestia jak bardzo dotknie to użytkowników, którzy nie korzystają ze skomercjalizowanych rozwiązań.
Trochę offtopic zrobiliśmy, ale kwestia komercjalizacji też wkroczyła do ESPHome - wiele rozwiązań (używanych też i w innych projektach) było już najwyraźniej projektowane pod potencjalną komercjalizację rozwiązań na tym firmware, a jest to m.in. webflasher, obecne OTA, Improv czy nawet program brandowania
Z tym zgodzić się nie mogę, wystarczy dobrze poznać “zależności”:
We are a non-profit and can’t be sold or acquired. Home Assistant is a project by the Open Home Foundation sponsored by Nabu Casa.
czyli nie ma żadnej komercjalizacji HA, Nabu Casa dostarcza technologie, sprzęt ale nie ma praw do HA, jak każdy z nas może skorzystać z kodu źródłowego HA.
Zobaczy co czas pokaże a do tematu komercjalizacji HA wróćmy za rok.
Teoretycznie nie mogą zamknąć projektu otwarto-źródłowego w ramy czegoś zamkniętego, ale… nie będę szukał długo - jest mnóstwo takich przypadków, a świetnym przykładem jest Synology, które było projektem open-source zanim nie zostało skomercjalizowane.
Wątpię aby chcieli HA skomercjalizować skoro w zeszłym roku HA i ESPHome jest oficjalnie własnością OpenHomeFoundation która jako fundacja jest zarejestrowana w Szwajcarii. Szwajcarskie prawo zabrania sprzedaży fundacji i ich komponentów! Oczywiście takie zapisy zawsze da się obejść w taki czy inny sposób, ale po co sobie utrudniać życie jakby się to planowało od początku?
Współpraca z Nabu Casa będzie kontynuowana, ale nadal będzie można używać HA bez Nabu Casa.
Przeczytaj sobie o historii OpenAI, gdy do gry wkracza duża ilość kasy i osób zaangażowanych w tworzenie oprogramowania dla rosnącej liczby użytkowników, to model ekonomiczny wymusi przejście na for-profit, chociażby dla opłacenia rosnącego zapotrzebowania na moce obliczeniowe dla chmury czy zespół deweloperów, ale dochodzi się do pułapu gdzie potrzebny będzie kapitał - czytaj inwestorzy. A oni nie dają kasy bez kalkulacji zysku. Już w tym wydaniu padła deklaracji dla subskrybentów zapewnienia 5GB w chmurze na dane użytkownika. Naiwne jest myślenie, że będzie komu rozwijać i utrzymywać jakiś fork społeczności HA, tylko dlatego że to open source. Co z góry skaże takie użytkowanie oprogramowania bez wsparcia na naturalne zamieranie. Gdy równolegle laik będzie miał alternatywę wsparcia za subskrypcję.
Niby tak, a z drugiej strony bez wsparcia społeczności HA samo HA traci połowę swoje funkcjonalności. Pójdą w komercję to HACS padnie, a każdej customowej integracji core HA nie przejmie. Dodatkowo kolejne firmy nawet duże zaczynają same wspierać HA poprzez tworzenie własnych integracji (LG!) lub wprowadzają zmiany w API w celu ułatwienia integracji (Tapo)
No i HA ma swoją komercyjną nogę, która dostarcza kasę na dalszy rozwój, widocznie wykalkulowali że taki model biznesowy wystarczy.
Nie jestem prawnikiem i nie znam szwajcarskiego prawa, natomiast komercjalizacja sięgnęła np. producenta Raspberry Pi i rozegrano to tak, że dawna fundacja
The Raspberry Pi Foundation nadal sobie istnieje i realizuje cele statutowe w mniejszym lub większym stopniu (a w dniu premiery RPi model B istniała tylko fundacja, a sprzedaż organizowano na zasadach nonprofit, tj w dużym uproszczeniu zyski pokrywały koszty 1:1).
Która to fundacja wtedy dogadała się z producentem mi.in. SoC do telefonów komórkowych Broadcom, który nie pała uwielbieniem do open-source (a wręcz to jeden z bastionów zamkniętego oprogramowania…), co się nie udało innym otwartym projektom (dzięki czemu miliony telefonów komórkowych poszły w kubeł) na wykorzystanie SoC’a BCM2835, który już wtedy był przestarzały do swojego podstawowego zadania. Wyglądało to świetnie - SBC za ~35$ (w momencie gdy jakakolwiek konkurencja to były SBC od 100$ w górę, a jakieś zdatne do użytku raczej powyżej 200$ ;D), widok na potencjalne otwarcie Broadcomma na open-source… ale to było zbyt piękne by być prawdziwe.
Obecnie wytwarzaniem i sprzedażą zajmuje się spółka zależna Raspberry Pi Holdings plc (wcześniej Raspberry Pi Trading), której wyniki finansowe nie są wielką tajemnicą
https://investors.raspberrypi.com/
Skutek tych zmian jest taki, że malina weszła z hukiem do zastosowań przemysłowych, cena nie jest już konkurencyjna, ale wielka społeczność jest czymś co zachęca hobbystów do zakupu. Broadcom projektuje SoCe pod kątem maliny, ale nawet o krok się nie zbliżył do open-source. Fundacja i korpo będące maszyną do robienia kasy mają sprzeczne cele, ale w ich radach nadzorczych zasiadają ci sami ludzie… no comments
A teraz prośba do jakiegoś bardziej rozsądnego moderatora o podział wątku lub zmianę tytułu
Jak dobrze zrozumialem to miejsce na jeden, ostatni backup nie przekraczajacy 5GB przestrzeni:
“It will only store the latest backup, which must be under 5GB (you’ll be notified to repair it if it is too large to upload). If you lose your other backups, you can always go to your Cloud account page and download the latest backup.”
więc spokojnie , nie stracą ma tym wiele
.
A pomijając przepowiednie - używa już ktoś 2025.1.1? bo w notatkach do wydania jakoś nie widzę wycofania zmian które trzymają mnie w grudniu…
Ja mam zaktualizowanego
- Core2025.1.1
- Supervisor2024.12.3
- Operating System14.1
- Interfejs użytkownika20250106.0
Zigbee2MQTT Aktualna wersja: 2.0.0-2
Na razie wszystko chodzi, jedynie HACS pomimo próby aktualizacji z 2.0.1 do 2.0.2 nie aktualizuje. Podczas aktualizacji wygląda wszystko ok. po restarcie ponownie widać dostępną aktualizację.
System Information
version | core-2025.1.1 |
---|---|
installation_type | Home Assistant OS |
dev | false |
hassio | true |
docker | true |
user | root |
virtualenv | false |
python_version | 3.13.1 |
os_name | Linux |
os_version | 6.6.66-haos |
arch | x86_64 |
timezone | Europe/Warsaw |
config_dir | /config |
Home Assistant Community Store
GitHub API | ok |
---|---|
GitHub Content | ok |
GitHub Web | ok |
HACS Data | ok |
GitHub API Calls Remaining | 4999 |
Installed Version | 2.0.2 |
Stage | running |
Available Repositories | 1498 |
Downloaded Repositories | 14 |
Home Assistant Cloud
logged_in | false |
---|---|
can_reach_cert_server | ok |
can_reach_cloud_auth | ok |
can_reach_cloud | ok |
Home Assistant Supervisor
host_os | Home Assistant OS 14.1 |
---|---|
update_channel | stable |
supervisor_version | supervisor-2024.12.3 |
agent_version | 1.6.0 |
docker_version | 27.2.0 |
disk_total | 234.0 GB |
disk_used | 7.4 GB |
healthy | true |
supported | true |
host_connectivity | true |
supervisor_connectivity | true |
ntp_synchronized | true |
virtualization | |
board | generic-x86-64 |
supervisor_api | ok |
version_api | ok |
installed_addons | File editor (5.8.0), Node-RED (19.0.0), Mosquitto broker (6.4.1), Terminal & SSH (9.16.0), Samba share (12.3.2) |
Dashboards
dashboards | 3 |
---|---|
resources | 10 |
views | 3 |
mode | storage |
Recorder
oldest_recorder_run | 27 grudnia 2024 17:47 |
---|---|
current_recorder_run | 7 stycznia 2025 19:31 |
estimated_db_size | 74.14 MiB |
database_engine | sqlite |
database_version | 3.47.1 |
HACS w wersji 2.0.2, nie mam tam z2m, więc nie wiem czy jest ok, reszta chodzi.
U mnie podobnie do kolegi @MariuszAK wszystko śmiga bez problemów.
Z2M również
Nie jestem doświadczonym użytkownikiem, bo dopiero drugi rok korzystam z tego dobrodziejstwa, aktualizuję wszystko czytając informacje o możliwych problemach i zmianach, ale nie czekam do końca miesiąca.