Przesiadka z AIS na HA bez nakładek

Poczytałem różne wątki i pojawiły się u mnie nowe pytania / wątpliwości, więc muszę je poruszyć, zanim przystąpię do zakupu i realizacji. :wink:

Podjąłem decyzję, iż chcę wdrożyć Frigate, co znacząco zmienia moje dotychczasowe wymagania względem sprzętu z uwagi na zapotrzebowanie na GPU. Padło zatem na FIREBAT T8 Pro / Plus N100 16GB DDR5 512GB, który na Aliexpress jest dostępny w okolicach 600 zł. Nie wiem co prawda ile realnie zużywa prądu, ale mam nadzieję, że jest w miarę energooszczędny. Co sądzicie o tym sprzęcie?

Korzystam z kamer IP, które są spięte w rejestratorze BCS-P-NVR3202-4K-E, który w zależności od pozycji kamer nagrywa w trybie detekcji lub ciągłym. Tego nie zamierzam zmieniać tzn. stałego nagrywania. Za pomocą Frigate chciałbym rozpoznawać konkretne osoby / samochody (po tablicach) i w zależności od lokalizacji na kamerze bądź zidentyfikowania obcej osoby tworzyć różne automatyzacje przy użyciu Node-RED. Przykład “[TTS] Witaj nieznajomy” :joy: Ewentualnie tworzyć krótkie, kilkusekundowe nagrania do podglądu, bo globalna rejestracja jest na NVR. Czy taki schemat działania jest do osiągnięcia?

No i na koniec najważniejsza rzecz:

Planuję na swoim hardware przede wszystkim:

• Home Assistant + integracje (sonoff, tuya, xiaomi itd)
  • Zigbee2MQTT (Conbee II)
  • Node-RED
  • Frigate

Natomiast z tego co rozumiem z w/w wpisu to bardziej kwestia gustu czy też zaangażowania, a nie jak do tej pory myślałem, że każde z powyższych jest możliwe wyłącznie w konkretnym sposobie instalacji.

Jako że dotychczas korzystałem wyłącznie z HA od AIS to tak naprawdę każda z zacytowanych możliwości jest dla mnie zupełnie obca, stąd też Wasze sugestie są dla mnie nieocenione. Zależy mi, aby wspomniane przeze mnie elementy działały jak najbardziej niezawodnie, żeby bez problemu można było je odtworzyć w razie awarii urządzenia no i by można było z łatwością dokładać kolejne elementy np. serwer HTTP.