Witam
Czy da się ustawić jakoś HA tak by przed wyłączeniem przyciemniał żarówkę i jak dojedzie do końca to dopiero off? Ładniej by to wyglądało niż takie gaszenie zero jedynkowe
Witam
Czy da się ustawić jakoś HA tak by przed wyłączeniem przyciemniał żarówkę i jak dojedzie do końca to dopiero off? Ładniej by to wyglądało niż takie gaszenie zero jedynkowe
Do wyłączenia światła 10 sekund ( wartość 0 jest “Off”)
akcja
service: light.turn_on
data:
transition: 10
brightness: 0
target:
entity_id: light.ganek
Zakładam, że wiesz o tym, że żarówka musi być odpowiednia - musi mieć możliwość ściemniania, na opakowaniu jest zawsze odpowiednia “ikonka” tego. W przypadku żarówek Zigbee i ściemniaczy Zigbee takie coś jest od ręki - ustawia się parametr transition
w urządzeniu i po włączeniu/wyłączeniu następuje płynne rozjaśnienie/ściemnianie żarówki.
nie no pewnie, że wiem , co prawda nie mam zarowek jakiejś top marki ale ikea tez ma możliwość przyciemniania.
@krskrab Dzięki, a gdzie mam to wkleić, jeszcze się uczę tego HomeAssistanta
Wyżej - automatyzacja jej akcja.
To jest pełna automatyzacja włączenia i wyłączenia światła w zależności od wykrycia ruch i w określonych godzinach .
alias: Parter Auto on/off
description: ""
trigger:
- platform: state
entity_id: binary_sensor.pir_parter_occupancy
to: "on"
condition: []
action:
- choose:
- conditions:
- condition: time
after: "07:00"
before: "22:00"
sequence:
- service: light.turn_on
data:
brightness_pct: 100
target:
entity_id: light.corridor
- wait_for_trigger:
to: "off"
for:
hours: 0
minutes: 1
seconds: 0
timeout: "00:10:00"
data:
brightness_pct: 0
transition: 120
target:
- conditions:
- condition: time
after: "22:00"
before: "07:00"
sequence:
data:
brightness_pct: 7
target:
- delay: "00:00:02"
data:
brightness_pct: 25
target:
- wait_for_trigger:
to: "off"
for: "00:00:01"
data:
transition: 60
brightness_pct: 0
target:
default: []
mode: restart
Możesz skopiować (o ile masz sensor ruch) , przejść do automatyki > utwórz automatyzacje > zacznij od pustej >prawy górny róg ( 3 kropeczki) > Edycja w YAML .
Wklej kod, zmień ( 3 kropeczki) na Edytuj w edytorze wizualnym - podmień nazwę sensora ruch i nazwę żarówek .Zapisz.
/
To nie jest najlepszy sposób, jedynie do celów “naukowych”
Na jakiej zasadzie działa: proponuje poćwiczyć w:
Nie widać na zrzucie , zaznacz
Brightness value
i określ poziom jasności od 1do 255 “0” wyłączone
lub
Brightness
w procentach 1-100 “0” wyłączone
ahh teraz wszystko rozumiem, czyli transition potrzebuje automatyzacji? Nie da się na stałe ustawić tego w encji? Tak by przy każdym gaszeniu i zapaleniu światła był ten efekt? Dziękuje za odpowiedź tak czy siak
W każdej automatyce możesz określić inny czas wygaszania np. wyłączenie światła zewnętrznego 5 minut lub by powoli się rozjaśniało
tak tak rozumiem, ale bardziej chodziło mi o to ze klikam sobie na panelu wybraną żarówkę i tak się uruchamia z tym rozjaśnianiem albo ściemnianiem. Z tego co piszesz to jest do osiągnięcia tylko przez automatyzacje wiec chyba dam sobie spokoj
Zamiast kliknąć w żarówkę, możesz kliknąć w skrypt z nazwą np. “żarówka zanik”, skrypt w którym masz skonfigurowaną regułę alla
Skrypt:
alias: żarówka zanik
sequence:
data:
transition: 10
brightness: 0
target:
mode: single
Tak jak pisałem wcześniej: w przypadku żarówek Zigbee ustawiasz to w konfiguracji urządzenia.
Bo ta funkcja jest po prostu obsługiwana przez firmware żarówki - zamiast przesyłać kilkadziesiąt pakietów z kolejnymi poziomami ściemnienia żarówka dostaje jedną komendę, a ściemnianie już realizuje jej MCU.
Nie wszystkie mają taką opcję… (mimo, że to opcja znana w Zigbee od lat)
Mam kilka żarówek Zigbee, raczej dość stare modele, różnych producentów, wszystkie mają tę opcję, może jestem szczęściarzem w tej kwestii .
Wydaje mi się, że muszą obsługiwać ZLL1.0 a spotkałem takie które nie wspierają ZLL…
Masz może jakieś żarówki Xiaomi, bo z nimi też był problem, ale od dawna ich nie używam (i już raczej nie będę).
Miałem problem żarówkami Tp-link
Bodajże w czerwcu 2021 pojawiła się aktualizacją do rutera Tp-link , w opisie aktualizacji powiadomili , że naprawili problem z obsługą żarówek Tp-link .
Po aktualizacji rutera opcji transition
zaczęła działać .