Pytanie o aktualizacje nodeRED

Zainstalowałem nodeRED dość dawno i, jak do tej pory, aktualizował się poprawnie. I nie rozumiem ale od pewnego czasu:

• pracuje poprawnie wersja 4.0.9 - da się pisać i działają automatyzacje;

• ale w USTAWIENIE->URZĄDZENIA ORAZ USŁUGI pokazuje dziwnie:

• nie można zaktualizować tego dodatku.

Do nodeRED-a dołożyłem, gdy go instalowałem, także NodeRED Dashboard - może to ważne.
Czy może mnie ktoś uświadomić co się dzieje i co powinienem zrobić żeby sytuacja wróciła do normy?

Czy masz najnowszą aktualizację node-red-contrib-home-assistant-websocket? W NR menu Manage palettee

Nie, mam:

Aktualnie widzę 0.76.0, ale i tu

nie mam aktualizacji. Zaktualizować obie?

I, przy okazji, widzę też “node-red-dashboard” i mam go też na bocznym pasku głównego okna HA. Jak go usunąć z bocznego paska, a może usunąć w ogóle?

Z dashboardem dałem sobie radę (wyłączyłem dodatek) oraz podniosłem wszystkie “palette” do najnowszych wersji. Restart nodeRED a potem całego HA i sytuacja się nie zmieniła.

Tak to jest najnowsza wersja i ona sama się nie aktualizuje, więc trzeba to robić W NR palette.

W NR masz tylko jeden serwer HA?

@Krzysiek4

Włącz Debugowanie Node-RED Companion

Wczytaj ponownie Node-RED Companion

Jak integracja się przeładuje kliknij ponownie na czerwony debugowanie i pobierz logi.
Przeszukaj logi lub wklej je tutaj.

Tak, do wyboru: HA i none.

Jak widzisz na moim obrazku nie widzę “Włącz …”, tylko dwie pozycje “Dokumentacja” i “Zanne problemy”. Ale widzę też takie powiadomienie:

a w logu:

i dalej:

Nie wklejaj obrazków między znaki

```

Wejdź do HACS i cofnij wersję Node-RED Companion do wersji 3.1.7
Restart HA.

@Krzysiek4

Tak, tak, zakićkałem sie w edytorze.

O, to dla mnie nowa nowość to “cofnięcie wersji”. Doczytałem, chyba wiem jak, ale chciałbym wrócić do tego co tam już naskrobałem w tym nodeRED. Da się zrobić pełny backup moich kilku zakładek czy każdą z nich, osobno, wyeksportować żeby po cofnięciu wersji wciagnąć?

Node-RED Companion nic ci nie zmieni w NR to jest tylko pośrednik między NR → ← HA, ale kopię wykonaj sobie pełną.

Mówimy tu o Node-RED Companion nie o samy NR

Spróbowałem go usunąć ale nie reagował, więc wybrałem opcję zatrzymaj i przeładuj. Po restarcie odtworzył kompletnie inną wersję systemu - w “Przegląd” zniknęły moje zakładki i zupełnie zmienił się podstawowy ekran “Przegląd”, zniknęły też niektóre urządzenia i, np. dodatek Roborock stał się znów (aktualizowałem go 2 tygodnie temu) nieaktualny. Miałem też obrazek planu domu z informacjami o temperaturze i ikonkami świateł, żaluzji, …, wywoływany z lewego panelu, zniknął, Zamiast standardowego edytora Visual Studio - nie ma, …
Moje konfiguracje HA się zupełnie rozsypały, a przecież wyłączyłem tylko nodeRED Companion. No, może usunąłem bo i tego nie widać w HACS.
Co sądzisz?

To nie ma nic wspólnego z Node-RED Companion. Nie wiem co usunąłeś i gdzie. Może HA masz w trybie awaryjnym, lub nie wystartowały wszystkie usługi.

Właśnie tak myślę, to HA coś musiał namieszać bo działam dokładnie tak jak piszemy. Czyli restore systemu z dziś rano?

:slight_smile: Tak przywróć backup.

SORRY!!!
Nerwy mnie zjadły i popatrzyłem w kopię roboczą HA (mam dwie instancje HA na Proxmox-ie).
Usunął “Companion” i próbuję zainstalować na nowo ale jak wybieram go w dodatkach to widzę:

Ja to już zrobiłem z poziomu Proxmox-a, ale powtórzyłem wg porady i próbowałem dodać nodeRED Companion na świeżo uruchomionym. Z tym samym skutkiem, ale w logu widzę coś takiego:

Czy masz dostęp do HA przez FTP lub SAMBA?