Do nodeRED-a dołożyłem, gdy go instalowałem, także NodeRED Dashboard - może to ważne.
Czy może mnie ktoś uświadomić co się dzieje i co powinienem zrobić żeby sytuacja wróciła do normy?
Z dashboardem dałem sobie radę (wyłączyłem dodatek) oraz podniosłem wszystkie “palette” do najnowszych wersji. Restart nodeRED a potem całego HA i sytuacja się nie zmieniła.
O, to dla mnie nowa nowość to “cofnięcie wersji”. Doczytałem, chyba wiem jak, ale chciałbym wrócić do tego co tam już naskrobałem w tym nodeRED. Da się zrobić pełny backup moich kilku zakładek czy każdą z nich, osobno, wyeksportować żeby po cofnięciu wersji wciagnąć?
Spróbowałem go usunąć ale nie reagował, więc wybrałem opcję zatrzymaj i przeładuj. Po restarcie odtworzył kompletnie inną wersję systemu - w “Przegląd” zniknęły moje zakładki i zupełnie zmienił się podstawowy ekran “Przegląd”, zniknęły też niektóre urządzenia i, np. dodatek Roborock stał się znów (aktualizowałem go 2 tygodnie temu) nieaktualny. Miałem też obrazek planu domu z informacjami o temperaturze i ikonkami świateł, żaluzji, …, wywoływany z lewego panelu, zniknął, Zamiast standardowego edytora Visual Studio - nie ma, …
Moje konfiguracje HA się zupełnie rozsypały, a przecież wyłączyłem tylko nodeRED Companion. No, może usunąłem bo i tego nie widać w HACS.
Co sądzisz?
SORRY!!!
Nerwy mnie zjadły i popatrzyłem w kopię roboczą HA (mam dwie instancje HA na Proxmox-ie).
Usunął “Companion” i próbuję zainstalować na nowo ale jak wybieram go w dodatkach to widzę:
Ja to już zrobiłem z poziomu Proxmox-a, ale powtórzyłem wg porady i próbowałem dodać nodeRED Companion na świeżo uruchomionym. Z tym samym skutkiem, ale w logu widzę coś takiego: