Moi Drodzy,
Szukam pomysłu i inspiracji na zrobienie radiobudzika w NR. Wyobrażam sobie, że budzik będzie miał:
oczywistą funkcję ON/OFF z poziomu dashboardu
możliwość ustawienia dowolnej godziny z poziomu dashboardu HA
możliwość ustawienia internetowej stacji radiowej jako sygnału budzenia (może być nawet “na sztywno”)
wysłanie sygnału budzenia na wskazany media player (głośnik) o ustalonej godzinie
Jeśli macie u siebie zaimplementowane podobne rozwiązanie, proszę, podzielcie się i pochwalcie
MariuszT
(Mariusz)
15 Czerwiec 2022 03:01
2
Może to Cię zainspiruje:
Ja mam np. na własne potrzeby stworzone coś takiego jak na zdjęciach poniżej.
[komunkat]
[komunikat2]
Komunikat, który może zostać wywołany o zadanej godzinie i wypowiedziany na dowolnym głośniku w domu. Godzinę jak i treść komunikatu można edytować z karty dashboard’u. Wszystko z użyciem wymienianych już powyżej pomocników. Dodatkowo dorobiona opcja dająca możliwość wypowiedzenia aktualnej godziny.
Całość sprzężona oczywiście z flow w Node-Red:
[komunikat3]
Kod karty:
type: vertical-st…
Zamiast pola na treść komunikatu możesz dodać kolejna listę, tym razem stacji radiowych, wykorzystując pomocnika input_select.
artpc
(artur)
15 Czerwiec 2022 03:05
3
@artpc próbowałem to też u siebie zrobić. Mam nawet wykupiony SleepasDroid od dawna. Ale teraz mam tel i smatrwotch huawei a to niestety nie chce się zgrac z tym softem. A z ich softu nie znalazłem metody wyciągnięcia danych do NR.
artpc
(artur)
15 Czerwiec 2022 19:59
5
SleepAsDroid ⇒ Usługi ⇒ Automation i ustaw swój MQTT HA a w NodeRed pobierasz tematy wysyłane przez SleepAsDroid
@artpc masz ustawione jako tcp do mqtt?
artpc
(artur)
15 Czerwiec 2022 22:29
7
tcp://user:password@192.168.1.69:1883
1 polubienie
Ok, poszło. Jakoś wieczorem (noc?) już nie myślałem i wpisywałem nie port MQTT a HA I dziwne że nie zabnglało