dar3k
December 13, 2024, 1:02pm
193
Najlepsza opcja to wyliczyć - ja wyliczyłem dla swoich ustawień (260m3/h - bo to wartość stała więc po co ją czytać ze sterownika co chwilę)
- name: "Rekuperator Strumień nawiew"
slave: 10
address: 256
input_type: holding
scan_interval: 5
data_type: int16
unit_of_measurement: m3/h
scale: 1
precision: 1
- name: "Rekuperator Strumień wywiew"
address: 257
scan_interval: 5
unit_of_measurement: m3/h
scale: 1
precision: 1
- name: "Rekuperator Wysterowanie Nawiew"
unique_id: "sensor.rekuperator_wysterowanie_nawiew"
icon: "mdi:percent"
unit_of_measurement: "%"
state: >
{% set flowN = states('sensor.rekuperator_strumien_nawiew') | float | round(1, default=1) %}
{{ ((flowN * 100) / 260 |float) | round(2, default=0) }}
- name: "Rekuperator Wysterowanie wywiew"
unique_id: "sensor.rekuperator_wysterowanie_wywiew"
availability: "{{ is_numeric(states('sensor.rekuperator_strumien_wywiew')) }}"
icon: "mdi:percent"
unit_of_measurement: "%"
state: >
{% set flowW = states('sensor.rekuperator_strumien_wywiew') | float | round(1, default=1) %}
{{ ((flowW * 100) / 260|float) | round(2, default=0) }}
Możesz spróbować te rejestry:
Dzięki. Integruję reku z systemem Loxone wiec muszę zerknąć jak wyglada opcja wyliczeń.
274 oraz 275 mam - i tu fajnie pokazuje przepływ. Niestety 272 oraz 273 również próbowałem i tutaj zawsze wartość wyrzuca 0
DJ1982
January 21, 2025, 7:50pm
195
Ma ktoś może wersję Entalpy, która posiada dodatkową nagrzewnicę ERV?? niestety nie chce mi pokazywać informacji o działaniu nagrzewnicy - wiem że ona działa “impulsowo” ale zawsze mam wartość 0.
name: “Działanie nagrzewnica ERV”
scan_interval: 1
address: 4704
unit_of_measurement: “”
Cześć, z ciekawości - jak zrobiłeś przełącznik ZIMA? U mnie pokazuje oba (totalny noob ze mnie):
DJ1982
February 5, 2025, 7:09pm
197
To nie ja - wszystko jest w tym wątku Jest tam warunek który wyświetla jedno albo drugie w zależności od stanu. Jeśli jesteś w edycji będzie pokazywało obydwa - naciśnij “Gotowe” i zostanie jeden (chyba że zmodyfikowałeś coś to niekoniecznie)
Dołożyłem jeszcze oczyszczacz do tego widoku:
Rzeczywiście, byłem w edycji…
DJ1982
February 6, 2025, 5:50pm
199
Działa Wam modbus normalnie? Bo mi nagle dzisiaj przestał działać i zastanawiam się czy to nie sprawka aktualizacji ostatniej…
szopen
February 6, 2025, 6:57pm
200
Hmm to nie aktualizujesz HA w sposób świadomy?
Jeśli to jest kwestia HA core, to cofnij sobie wersję
jakkolwiek tu jest raport kogoś, komu nie działał na styczniowej, a na lutowej działa
Poszedłem na całość, zaktualizowałem core do 2025.2, widzę że modbus działa (w styczniowym core nie działał prawidłowo), a potem aktualizowałem wszystko jak leci i wygląda, że wszystko działa.
DJ1982
February 7, 2025, 7:10pm
201
Fałszywy alarm… to jednak nie wina HA tylko namieszałem w konfiguracji Mikrotik.
1 Like