Rekuperator Thessla, problem z modbusem

Najlepsza opcja to wyliczyć - ja wyliczyłem dla swoich ustawień (260m3/h - bo to wartość stała więc po co ją czytać ze sterownika co chwilę)

- name: "Rekuperator Strumień nawiew"
        slave: 10
        address: 256
        input_type: holding
        scan_interval: 5
        data_type: int16
        unit_of_measurement: m3/h
        scale: 1
        precision: 1        
      - name: "Rekuperator Strumień wywiew"
        address: 257
        scan_interval: 5
        unit_of_measurement: m3/h
        scale: 1
        precision: 1
    - name: "Rekuperator Wysterowanie Nawiew"
      unique_id: "sensor.rekuperator_wysterowanie_nawiew"
      icon: "mdi:percent"
      unit_of_measurement: "%"
      state: >
        {% set flowN = states('sensor.rekuperator_strumien_nawiew') | float | round(1, default=1) %}
        {{ ((flowN * 100) / 260 |float) | round(2, default=0) }}   
    - name: "Rekuperator Wysterowanie wywiew"
      unique_id: "sensor.rekuperator_wysterowanie_wywiew"
      availability: "{{ is_numeric(states('sensor.rekuperator_strumien_wywiew')) }}"
      icon: "mdi:percent"
      unit_of_measurement: "%"
      state: >
        {% set flowW = states('sensor.rekuperator_strumien_wywiew') | float | round(1, default=1) %}
        {{ ((flowW * 100) / 260|float) | round(2, default=0) }}

Możesz spróbować te rejestry:

Dzięki. Integruję reku z systemem Loxone wiec muszę zerknąć jak wyglada opcja wyliczeń.
274 oraz 275 mam - i tu fajnie pokazuje przepływ. Niestety 272 oraz 273 również próbowałem i tutaj zawsze wartość wyrzuca 0

Ma ktoś może wersję Entalpy, która posiada dodatkową nagrzewnicę ERV?? niestety nie chce mi pokazywać informacji o działaniu nagrzewnicy - wiem że ona działa “impulsowo” ale zawsze mam wartość 0.

name: “Działanie nagrzewnica ERV”
scan_interval: 1
address: 4704
unit_of_measurement: “”

Cześć, z ciekawości - jak zrobiłeś przełącznik ZIMA? U mnie pokazuje oba (totalny noob ze mnie):

To nie ja - wszystko jest w tym wątku :slight_smile: Jest tam warunek który wyświetla jedno albo drugie w zależności od stanu. Jeśli jesteś w edycji będzie pokazywało obydwa - naciśnij “Gotowe” i zostanie jeden (chyba że zmodyfikowałeś coś to niekoniecznie)

Dołożyłem jeszcze oczyszczacz do tego widoku:

Rzeczywiście, byłem w edycji…

Działa Wam modbus normalnie? Bo mi nagle dzisiaj przestał działać i zastanawiam się czy to nie sprawka aktualizacji ostatniej…

Hmm to nie aktualizujesz HA w sposób świadomy?
Jeśli to jest kwestia HA core, to cofnij sobie wersję

jakkolwiek tu jest raport kogoś, komu nie działał na styczniowej, a na lutowej działa

Fałszywy alarm… to jednak nie wina HA tylko namieszałem w konfiguracji Mikrotik.

1 Like