Dzięki. Integruję reku z systemem Loxone wiec muszę zerknąć jak wyglada opcja wyliczeń.
274 oraz 275 mam - i tu fajnie pokazuje przepływ. Niestety 272 oraz 273 również próbowałem i tutaj zawsze wartość wyrzuca 0
Ma ktoś może wersję Entalpy, która posiada dodatkową nagrzewnicę ERV?? niestety nie chce mi pokazywać informacji o działaniu nagrzewnicy - wiem że ona działa “impulsowo” ale zawsze mam wartość 0.
To nie ja - wszystko jest w tym wątku Jest tam warunek który wyświetla jedno albo drugie w zależności od stanu. Jeśli jesteś w edycji będzie pokazywało obydwa - naciśnij “Gotowe” i zostanie jeden (chyba że zmodyfikowałeś coś to niekoniecznie)
Cześć, czy jest możliwość edycji harmonogramu za pomocą HA tak jak jest to w module Air++? Pytam, ponieważ teraz tryb automatyczny działa dla wcześniej zdefiniowanego harmonogramu i nie ma możliwości jego zmiany bez powrotu do panelu Air++
Bazując na dokumentacji modbusa rekuperatora to się da, ale chyba nikt przy tym nie przysiadł. Trzebaby jakoś mądrze UI zrobić w HA do tego.
Ja napewno będę chciał sobie to zrobić żeby w HA mieć wszystko, ale to zajmie trochę czasu.
Dopiero zacząłem się bawić tym i poza podstawami i wczorajszym draftem UI jeszcze nie ruszałem harmonogramów.
Narazie machnąłem wczoraj wieczorem takie UI na szybko bazując na screenie z aplikacji AirMobile (sąsiad ma ten sam reku i AirMobile to miałem od kogo ściągnąć jak UI wygląda)
Trzymaj public repo. Narazie planuję sie wprowadzić do tego domu w końcu, a potem bawić się HA, wyciąganiem wszystkiego z modbusa i zrobieniem karty ze wszystkimi funkcjonalnościami. Zobaczymy jak to pójdzie. Narazie wrzuciłem konfig modbusa z tego wątku. Zrobiłem kartę żeby sobie podglądać jak reku działa i tyle
Może kiedyś coś z tego wyrośnie.
Teoretycznie jest możliwość ale sposób w jaki jest to realizowane po stronie rekuperatora, nie jest do końca w prosty sposób możliwy po stronie HA. Dodatkowym minusem jest dość wolny procesor po stronie płyty rekuperatora, a HA chce odpytywać wszystkie rejestry w pętli - nawet jeżeli nie są one potrzebne, np odczyt temperatury musi być odczytem cyklicznym, a już odczyt nastaw mógłby być odczytem niecyklicznym tylko odczytywany przy starcie lub po zmianie nastawy.
Odczytywanie wszystkich dostępnych rejestrów z rekuperatora znacząco spowolni jego pracę - nowsze wersje rekuperatorów mają już lepsze parametry i pracują szybciej więc poradzą sobie z tym, natomiast pierwsze wersje home działają bardzo wolno jeżeli chodzi o modbus.
Polecam NodeRed. Można odczyt/zapis robić cykliczny lub na wciśnięcie przycisku. Jak kto woli.
W końcu mam też powiadomienie mailem o konieczności zmiany filtra w reku. Wcześniej dopiero jak mi brakowało powietrza to się orientowałem, że reku stoi
Ponieważ odchodzę od konfiguracji w yaml jak tylko mogę
Postanowiłem przenieść to czego nie ma do integracji. O większość zadbała już społeczność, ale były pewne braki. Padło na integrację Rekuperatora Thessla Green.
Do tej porty trzeba było utworzyć w yaml modbus tcp i konfigurować wszystkie adresy ręcznie. Tu wystarczy podać adres ip, port i slave
Więc skoro już zrobiłem dla siebie to łapcie i wy pod te święta Może komuś się przyda
///mod edit - tu był omyłkowo wstawiony jakiś link do FB
Pierwszy plus to unikalne ID dla encji
Drugi plus to zmiana switcha z wyborem trybu pracy na selecta.
Trzeci plus to minimalna konfiguracja
Jak dam radę to w przyszłości integracja będzie zawierała kartę UI spersonalizowaną pod ten rekuperator
Integrację dodajemy do HACS i konfigurujemy Jeśli znajdziecie jakieś błędy to dajcie znać
Bypass żeby się uruchamiał potrzebuje spełnić warunki temperaturowe zgodne z nastawieniami sam rejestr dotyczy tylko tego czy funkcja bypass ma być aktywna czy nie i jeśli jest aktywna musi spełniać warunki temperaturowe aby się otworzył.