potwierdzam, jest tak jak kolega mówi
To wiele wyjaśnia, dziękuję! Da się z poziomu HA zmieniać nastawę temp. załączenia bypassu?
Tak ale ona jest dość śmiesznie zrobiona bo wartości ustawiana musi być dzielona /2
climates:
- name: "Bypass temp. chłodzenie"
slave: 10
address: 4323
input_type: holding
data_type: int16
max_temp: 60
min_temp: 30
precision: 1
scale: 1
target_temp_register: 4323
temp_step: 1
temperature_unit: C
- name: "Bypass temp. grzanie"
address: 4322
data_type: int16
max_temp: 60
min_temp: 30
precision: 1
scale: 1
target_temp_register: 4322
temp_step: 1
temperature_unit: C
Jak już wyżej napisałem wartości nastaw są 2x większe bo aby wyświetlić je prawidłowo trzeba wartości z rejestru dzielić /2! mnie to nie przeszkadza, a nie było czasu bawić się w przeróbki w template więc jak chcesz zamiast 32 mieć 16 zapytaj chatgpt żeby Ci to przerobił - teoretycznie scale 0,5 powinno zadziałać ale z tego co pamiętam był z tym jakiś problem - może już naprawili bo jednak jak robiłem konfig modbus dwa lata temu (a nawet więcej) to modbus w ha miał jeszcze sporo niedociągnięć.
Dziękuję jeszcze raz, będę walczył Chciałem zrobić przycisk bypass + wietrzenie, zrobię to jednak inaczej.
Posiada ktoś może pliki graficzne do poradnika z YT https://www.youtube.com/watch?v=sGV05cCSBQY&t=13s
Niestety podane z opisu juz nie istnieja
Pytasz poważnie? Czytałeś w ogóle ten ^ wątek “od deski do deski”?
Zawsze zalecam wrzucenie załączników bezpośrednio do posta, ale tu się ktoś dawno temu zlitował…
@szopen powaznie bo nie znalazłem za pierwszym razem, przy takiej ilosci odpowiedzi ukryte w jednym z subkomentarzy…
Witam serdecznie. Zadam chyba proste pytanie ale nie znam na nie niestety odpowiedzi. Jestem pewny, że to dla większości oczywiste ale dla mnie niestety nie. Pytanie jest takie: skąd wziąć procentowe prędkości wentylatorów? Chciałbym je umieścić na mojej grafice i widzę, że to powszechna raczej praktyka ale nie wiem jak je “wyssac”.Albo może “obliczyć”. Z góry dziękuję za pomoc i liczę na wyrozumiałość
W tym poście wszystko masz:
W konfiguracji sensory template - tylko aby mieć poprawne procenty musisz zmienić u siebie wartość max strumieni bo one są wpisane ręcznie aby nie pytać o stałą wartość po modbus, bo ta komunikacja i tak wolna jest, a więc po co dorzucać w kolejce rzecz co się nie zmienia.
użyj pomocnika do obliczeń. 0m3/h - 0% / 400m3/h - 100% no ze masz inny max na reku polecam moja integracje z paru postów wyżej. Jeśli będzie zapotrzebowanie mogę dodać takie sensory
Ja mam jeden z pierwszych rekuperatorów z serii airpack home, one wychodziły z początkiem 2018r., a mój uruchomiony w lutym 2018, pamiętam, że jeszcze czekałem na dostawę bo kupiłem już ten nowy model, który nie był dostępny od ręki bo “premiera”, potem wypuścili rewizję płyty, mój np. albo panel operatora albo HA nie można obu na raz mieć, a w tych nowych już się da. I mój jest naprawdę wolny.
Cześć. Mam rekuperator Thessla Green AirPack Home podłączonego po przez konwertter usb - modbus. Działa dobrze.
Pytanie czy możesz dodać do integracji opcje serial? Czy do dużo roboty?
A czytałeś w ogólę manuala modbusa do HA?
- name: "nazwa"
type: serial
port: /dev/ttyUSB0
baudrate: 9600
bytesize: 8
method: rtu
parity: N
stopbits: 1
message_wait_milliseconds: 30
timeout: 5
delay: 5
Pytanie skierowane jest do użytkownika “SzakalLDZ” W sprawie jego napisanej integracji.
Jak bym nie czytał dokumentacji HA to inne było zadane pytanie typu czemu nie dała modbus po usb itp.
I to jest to że ludzie nie czytają ze zrozumieniem.
Bo nie ma czegoś takiego jak “modbus po USB”, taki dongiel USB to jest po prostu mostek z USB na jakiś port szeregowy (częściej bywa stosowany RS485, ale bywają też rozwiązania RS232), to nie ma żadnego znaczenia, inne jest tylko medium transmisji, ale protokół zostaje ten sam, jeśli masz fizyczny port szeregowy dostępny od ręki na płycie głównej hosta HA (ale wtedy RS485 to rzadkość) to z niego korzystaj bezpośrednio.
@Endriu22 jeśli chcesz kogoś wywołać, to użyj małpy (@) przed nickiem np. @SzakalLDZ
A ponieważ się dokopałem, że Tobie chodzi o to, czego nie doprecyzowałeś tego wcześniej dokładnie
https://github.com/aLAN-LDZ/ThesslaGreen_HA
a tymczasem jak rozumiem tam jest obsługiwany tylko modbus_tcp
- cytat z dokumentacji
Komunikacja z rekuperatorem Thessla Green przez Modbus TCP
to takie sprawy najlepiej zgłaszać autorowi za pomocą issues bezpośrednio w projekcie (zasadniczo wypada to robić pisząc po angielsku, ale biorąc pod uwagę autora i chyba większość użytkowników z PL język polski też się raczej sprawdzi)
https://github.com/aLAN-LDZ/ThesslaGreen_HA/issues
Dobrze by było podzielić ten wątek bo są tu opisywane naprzemiennie różne rozwiązania i to tworzy bałagan
Witam, czy jest możliwość dodania funkcji okapu? Chodzi o wywołanie jej ręcznie bez korzystania z modułu rozszerzeń i styku beznapięciowego
- name: "Rekuperator Okap"
scan_interval: 5
address: 4224
command_on: 0x1
command_off: 0
verify:
delay: 1
Próbowałem już w ten sposób wcześniej ale działa to wtedy na zasadzie, że najpierw muszę włączyć tryb okno, a następnie okap ( z każdego innego tryby nie aktywuje się). Następuje różnicowanie strumieni ale nadal wentylator wywiewny działa na 70%.
Zerknij do instrukcji tam jest opisane jak to działa - można ustawić brak wentylatora wywiewnego tylko nawiew lub różnicowanie strumieni.
I tam w ustawieniach można ustawić jak ma różnicować strumienie (pewnie w zależności od wersji oprogramowania panelu itp.
Ewentualnie możesz spróbować tymi rejestrami:

spróbuj coś takiego aby odczytać te wartości:
sensors:
- name: "OKAP Nawiew"
address: 4226
unit_of_measurement: "%"
data_type: uint16
slave: 1
- name: "OKAP Wywiew"
address: 4227
data_type: uint16
slave: 1
a zapis będzie trudniejszy - przez jakąś automatyzację i pomocnika chyba najprościej?
input_number:
okap_nawiew_slider:
name: "OKAP Nawiew"
min: 100
max: 150
step: 1
okap_wywiew_slider:
name: "OKAP Wywiew"
min: 100
max: 150
step: 1