Rekuperator Thessla, problem z modbusem

potwierdzam, jest tak jak kolega mówi

To wiele wyjaśnia, dziękuję! Da się z poziomu HA zmieniać nastawę temp. załączenia bypassu?

Tak ale ona jest dość śmiesznie zrobiona bo wartości ustawiana musi być dzielona /2

climates:
      - name: "Bypass temp. chłodzenie"
        slave: 10
        address: 4323
        input_type: holding
        data_type: int16
        max_temp: 60
        min_temp: 30
        precision: 1
        scale: 1
        target_temp_register: 4323
        temp_step: 1
        temperature_unit: C
      - name: "Bypass temp. grzanie"
        slave: 10
        address: 4322
        input_type: holding
        data_type: int16
        max_temp: 60
        min_temp: 30
        precision: 1
        scale: 1
        target_temp_register: 4322
        temp_step: 1
        temperature_unit: C

Jak już wyżej napisałem wartości nastaw są 2x większe bo aby wyświetlić je prawidłowo trzeba wartości z rejestru dzielić /2! mnie to nie przeszkadza, a nie było czasu bawić się w przeróbki w template więc jak chcesz zamiast 32 mieć 16 zapytaj chatgpt żeby Ci to przerobił - teoretycznie scale 0,5 powinno zadziałać ale z tego co pamiętam był z tym jakiś problem - może już naprawili bo jednak jak robiłem konfig modbus dwa lata temu (a nawet więcej) to modbus w ha miał jeszcze sporo niedociągnięć.

1 Like

Dziękuję jeszcze raz, będę walczył :slight_smile: Chciałem zrobić przycisk bypass + wietrzenie, zrobię to jednak inaczej.

Posiada ktoś może pliki graficzne do poradnika z YT https://www.youtube.com/watch?v=sGV05cCSBQY&t=13s

Niestety podane z opisu juz nie istnieja

Pytasz poważnie? Czytałeś w ogóle ten ^ wątek “od deski do deski”?
Zawsze zalecam wrzucenie załączników bezpośrednio do posta, ale tu się ktoś dawno temu zlitował…

@szopen powaznie bo nie znalazłem za pierwszym razem, przy takiej ilosci odpowiedzi ukryte w jednym z subkomentarzy…