Czy ktoś z kolegów ma jakieś lepsze materiały o menu serwisowym w panelu Air++ np. do kalibracji filtrów.
tylko HA, mam porobione automatyzacje, prędkość wentylatora, w zależności od ilości CO2 w domu i już nie dotykam w ogóle ustawień reku.
a CO2 mierzysz na wywiewie? Jaki czujnik używasz?
Razem z systemem sterowania roletami dachowymi dostalem od veluxa taki czujnik pokojowy z pomiarem temperatury, wilgotnosci i co2. Chyba velux active i do tego byla tez bramka wifi.
A ja mam pytanie o podłączenie więcej niż dwu urządzeń po ModBus RTU do ThesslaGreen. Mam 400setkę i pierwotnie kupiłem AirMobile. Jednakże nie ma tam możliwości kalibracji filtrów. Więc dokupiłem Air++. Wg. inforlinii ThesslaGreen, są dwa gniazda RJ45 i jak chcę się podłączyć z moją automatyką do centrali, to muszę zrezygnować, albo z AirMobile, albo z Air++. Mają jeszcze jakieś moduły rozszerzające, aby podpinać dwie centrale do jednego sterownika, albo FiltrAntysmogowy z własną automatyką itd… Jednakże przecież RS485, a tam jest chyba RS485, jest magistralą i urządzeń może być wiele na magistrali, wystarczy każdemu dać inny adres. Wiem natomiast, że jeden na magistrali może być Master a reszta musza być Slave, albo jakoś na odwrót. Specem aż takim nie jestem. No i teraz pytanie czy ktoś ćwiczył aby jedno z tych gniazd samodzielnie jakoś rozszyć i na jednym gniazdku (jednej magistrali) mieć zarówno HA jak i np. AirMobile?
Cześć,
na początek podziękuję Wam za prowadzenie tego wątku i każdemu kto dodał coś do tematu. Bardzo mi pomogliście w podłączeniu Modbusa do mojego Airpacka Home.
Mam pytanie łączące się z tym, które zadał @marcingebus Mam fabryczny CF (płyta główna 10.0c) i niestety nie mogę podłączyć jednocześnie panelu Air++ i modbusa. Modbus podłączony do gniazda Air++ śmiga jak złoto.
Czy jest jakaś zauważalnie tańsza alternatywa dla Modbus Divider? Jeżeli nie ma, to będę miał na sprzedaż Elfina EW11A z antenką Panel musi zostać, a wydawanie czterech stów na dołożenie modbusa mi się nie uśmiecha.
Ja mam AirPack 4, tam są dwa gniazda RJ45 i w jednym mam AirMobile, a w drugim Air++, one na moje oko są wymienne, to znaczy kiedyś pomyliłem i AirMobile wpiąłem, do sąsiada i działał. Air++ tak samo kiedyś zamieniłem miejscami. Instrukcja instalatora (50MB) mówi, że jeśli jeden Air++ podłączasz do kilku central, to musisz mieć rozszerzenie ModbusDriver, więc ich Air++ działa po ModBUS
Ja mam Airpack Home czyli tę starszą wersję, montowaną w 2020 roku. Niestety CF blokuje modbusa i gniazdo AirB w ogóle nie działa. Jest to zresztą opisane w instrukcji instalacji Airmobile (przynajmniej w starej wersji): INSTRUKCJA INSTALACJI MODUŁU. AirMobile - PDF Darmowe pobieranie
Podzielisz się informacją jak to zrobiłeś? Mam u siebie czujnik co2 na esp8266 i chcę coś podobnego zrobić
Ja zrobiłem taką automatyzację ale jeszcze w fazie testów
alias: CO2 rekuperator nawiew
description: ""
trigger:
- platform: time_pattern
seconds: "30"
condition: []
action:
- if:
- type: is_carbon_dioxide
condition: device
device_id: f64297d9a2ad0333df5d1c7c5b42ec16
entity_id: sensor.mh_z19_co2_value
domain: sensor
above: 400
below: 800
then:
- service: modbus.write_register
data:
hub: reku
address: 4210
value: 23
unit: 10
- if:
above: 801
below: 900
then:
data:
value: 28
- if:
above: 901
below: 1000
then:
data:
value: 33
- if:
above: 1001
below: 1500
then:
data:
value: 55
- if:
above: 1501
below: 6000
then:
data:
value: 90
mode: single
Ja robilem w node red. Jak chcesz to moge wrzucic flow;)
Witam
W części sensor zgodnie z konfiguracją mam wpisane
- name: "Rekuperator tryb pracy"
scan_interval: 6
data_type: int16
slave: 10
address: 4208
input_type: holding
Z kolei w switches
- name: "Rekuperator mode"
scan_interval: 1
slave: 10
address: 4208
command_on: 0
command_off: 1
verify:
W logach HA otrzymuje błąd
Unexpected response from modbus device slave 10 register 4208, got 0x 2
Jestem póki co nowicjuszem i nie rozumiem o co chodzi, czy w części sensor nie powinien być inny typ danych niż data_type: int16?
Może ktoś miał podobny problem i udało się to rozwiązać?
Z góry dziękuję,
Krzysztof
To jest raczej błąd co pojawia się ze “switcha” bo tam masz on =0 off=1 a pojawia się 2, u mnie ten sam błąd w logu jest ale go ignoruje.
Dziękuję za informację, trafiłem na plik
MODBUS_USER_AirPack_Home_08.2021.01.pdf (thesslagreen.com)
Tam jest napisane, że przyjmuje on 3 wartości
0 - automatyczny
1 - manualny
2 - chwilowy
Może taki przypadek nie powinien być przypisany do switch’a dwupozycyjnego tylko jakiegoś innego obiektu, gdzie można podać więcej wartości? Tylko czy to by z kolei nie zepsuło tej logiki…
Nie bardzo wiem jako co - można chyba tylko próbować jako climate - tam jest kilka opcji, auto, heat, cool, fan only itd. Modbus - Home Assistant
Usunąłem część verify: i nie wrzuca błędów
Nie wiem czy to koszerne rozwiązanie, ale najwyżej wrócę do pierwotnej wersji
Sam przełącznik działa
Jaki czujnik CO2 wybrałeś? U mnie pracuje oparty o SCD 30.
Zrobiłem automatyzację w oparciu o regulator PID w Node-RED. Parametry dobrane metodą prób i błędów, może ktoś ma podobne rozwiązanie? Moja wersja jak widać jeszcze mocno robocza…
mh-z19b 3szt, w miejscach gdzie spodziewam się najwyższych stężeń, nie odczytuję uśrednionej na rekuperatorze
Edit:
Jak macie rozwiązaną kwestie okapu? U mnie przy włączeniu okapu rekuperator wchodzi na 60% + funkcja kominek co daje nieco ponad 100m3/h różnicy w nawiewie ale to wciąż zdecydowanie za mało przy 300m3/h wentylatora z okapu.
Cześć, próbuję zintegrować rekuperator Thessli z moim HA i robię go wg.tego filmiku.
Encje mam widoczne w HA, ale nie mogę odnaleźć przyczyny dlaczego są niedostępne. Włączałem już kikla razy przez kilka dni z restartami i nic. Może ktoś tutaj mi pomoże?
Konfiguracja yaml taka jak tutaj: Config YAML - MODBUS - Pastebin.com
Logger: pymodbus.logging
Source: components/modbus/modbus.py:398
First occurred: 03:00:32 (8419 occurrences)
Last logged: 13:06:12
Connection to (192.168.0.60, 9999) failed: timed out
Connection to (192.168.0.60, 9999) failed: [Errno 113] Host is unreachable
Connection to (192.168.0.60, 9999) failed: [Errno 101] Network unreachable
Skąd masz te ustawienia?
host: 192.168.1.179
port: 9999
Rekuperator nie odpowiada. Taki wysoki baudrate 115200?
Porównaj co masz ustawione w rekuperatorze, elfinie i integracji - coś Ci się rozjechało.
Pokaż zakładkę Communication Settings
Szukam, teraz restartuje i sprawdzam logi…
Logger: homeassistant.components.modbus.modbus
Source: components/modbus/modbus.py:403
Integration: Modbus (documentation, issues)
First occurred: 13:35:54 (1 occurrences)
Last logged: 13:35:54
Pymodbus: reku_thessla: Modbus Error: [Input/Output] Modbus Error: [Invalid Message] No response received, expected at least 8 bytes (0 received)