Witam. Zakupiłem dopuszkowy sterownik rolet ‘Sonoff MINI-ZBRBS’ z ‘zigbee2mqtt’ do silnika rolety “mobilus”. Na sterowniku podłączyłem wszystko z wyjątkiem pozycji S1 i S2, gdyż nie posiadam ręcznego przełącznika rolet (roletami steruję z pilota, radiowo). Home Assistant automatycznie wykrył roletę, jednak pojawił się problem: rolete (przez HA) mogę albo do końca otworzyć, albo zamknąć. Przycisk “stop” nie działa. Uprzedzę, że nie mam żadnej encji odpowiadającej czasu otwierania, bądź zamykanie. Ma ktoś jakies pomysły?
Encja nie musi być dostępna w samym HA, ale zapewne jest w Z2M
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/MINI-ZBRBS.html
Calibrates the motor stroke, or clears the current one.. Value can be found in the published state on the motor_travel_calibration_action property. To read (/get) the value publish a message to topic zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/get with payload {“motor_travel_calibration_action”: “”}. To write (/set) a value publish a message to topic zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/set with payload {“motor_travel_calibration_action”: NEW_VALUE}. The possible values are: start_automatic, start_manual, clear, manual_2_fully_opened, manual_3_fully_closed.
Motor travel calibration status (enum)
The calibration status of the curtain motor’s stroke.. Value can be found in the published state on the motor_travel_calibration_status property. To read (/get) the value publish a message to topic zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/get with payload {“motor_travel_calibration_status”: “”}. It’s not possible to write (/set) this value. The possible values are: Uncalibrated, Calibrated.
Kalibracja:
https://www.youtube.com/watch?v=P_51BcJueO8
Dzięki za pomoc. Skonfigurowałem drugą metodą w tym tutorialu z yt. Coś nowego zadziało się w temacie - został odblokowany w HA przycisk stop i rzeczywiście słychać jak coś przełącza się w sterowniku. Problem w tym, że roleta dalej albo się otwiera, albo zamyka do końca…
To jeszcze daj jakiś schemat swojej rolety mobilus, wyprowadzenia z silnika, jak sterowana jest twoja roleta, przez podanie napięcia lewo, prawo, czy może impulsem. Zrób zdjęcie jak podłączyłeś silnik z Sonoff MINI-ZBRBS.
To są dwa schematy: mobilusa oraz sonoff. Podłączyłem tak jak na schemacie, z wyjątkiem fizycznych przycisków, których nie chce na ścianie.
Dodam jeszcze, że zmieniałem w samym sterowniku sonoffa “przełącznik kołyskowy” na “przełącznik chwilowy”.
Twój mobilus posiada chyba dwa tryby, sterowanie po kablu i pilotem, czy te dwa tryby mogą działać jednocześnie? Dla testu podłącz jakiś przycisk do Sonoff i zobacz czy wysteruje roletę.
Podłączyłem przycisk no i na przyciskach ładnie wszystko idzie. Mogę puścić na dół i zatrzymać itd. Zdalnie przez Home Assistant już nie - albo się otwiera albo zamyka, pauza nie działa. Zakupiłem produkt od shelly 2pm gen4 i też tak się dzieje. Podczas kalibracji wyskakuje błąd: “Kalibracja nie powiodła się, ponieważ osiągnięto nieprawidłowy stan. Sprawdź podłączony sprzęt i okablowanie. Błąd: nieprawdopodobny pobór mocy w kierunku zamykania. Klucz błędu: “cal_abort:implausible_power_consumption_in_close_dir””
Jeżeli rolety nie zostaną skalibrowane to w HA nie będą działać żadne przyciski. Nie wiem jak w sonoff działa kalibracja, ale jeżeli chodzi o shelly wygląda to tak że mierzony jest prąd podczas kalibracji, jest ustawiony jakiś setpoint i jeżeli roleta nie mieści się w zadanej ramce (duża roleta, ciężka) to trzeba przejść proces kalibracji według tej instrukcji ┈➤ https://shelly-forum.com/lexikon/entry/61-calibration-tips-roller-shutter/ wchodząc na podany adres http://http//DeviceIP/settings/roller/0?off_power=X w miejsce DeviceIP wpisz adres twojego shelly, trzeba zwiększyć prąd pobierany przez roletę.
Podobny temat przerabiałem. Brat miał 5 sztuk silników Mobilusa montowanych przez dewelopera. 4szt miały wbudowane w silnik sterowanie radiowe. I 1szt gdzie było wąskie okno i miała sterownik radiowy osobno w puszcze podtynkowej. 2 dni zachodziłem w głowę dlaczego 1 roleta działa idealnie na roletowym sterowniku Supla Srw-01 a pozostałe 4szt nie działały tak jak chce. Po telefonie do serwisu Mobilusa skończyło się wymianą 4 silników na zwykle silniki bez sterowania radiowego. Tych radiowych nie da się wysterować innym sterownikiem.
A co to jest tryb Sterowania przewodowego?
Jedyne co udało mi się zrobić to to, że roleta gdy zjeżdża na dół to, klikam przycisk przeciwnego kierunku i potem szybko klikam “stop”. Wtedy roleta stanie w wyznaczonym punkcie. Dlaczego jednak nie robi tego po samym wciśnięciu jednego przycisku? Wie ktoś może gdzie ustawić wartość, w której podawany jest prąd do tego sterownika?
Nadal twierdzę, że jest tak jak u mojego brata, silnik rolety ma własną logikę powiązaną ze sterowaniem radiowym i po podłączeniu przycisków zachowuje sie prawidłowo. Zadzwoń do serwisu firmy Mobilus swoją drogą przyjaźnie byli nastawieni - podaj im model silnika jaki masz i dopytaj czy da sie to wysterować modułem innej firmy.
Ok, poradziłem sobie z problemem tak w 70%. Kupiłem Shelly 2PM 4Gen. Zmieniłem w ustawieniach “ograniczenia czasowe ruchu - 0,5s”. Problem kosmetyczny, który razi mnie w Home Assistant, a mianowicie - chciałbym mieć tylko i wyłącznie przyciski “góra - dół” - zupełnie tak samo jak w app Shelly Smart Control. Domyślnie w HA mam 3 przyciski z czego przycisk “stop” nie jest w ogóle używany, przez co chciałbym go wywalić. Cały czas problemy…Mało tego - jak użyje przycisku np. strzałka na dół to w HA widoczne to jest jakby roleta zjechała całkowicie do dołu, a tak przecież nie jest. Da się jakoś oszukać to tak, by te przyciski góra i dół były cały czas aktywne?
Każdy sterownik powinien wysyłać informację zwrotna do HA o położeniu rolety, informacje te powinny być zawarte w atrybutach encji current_position jeżeli nic tam się nie zmienia podczas ruchu rolety to nie będzie to synchronizowane, ewentualnie informacja ta jest wysyłana z opóźnieniem.
Co do wywalenia przycisku stop możesz użyć
cover-control-button-row instalowany z HACS
https://github.com/finity69x2/cover-control-button-row
type: custom:cover-control-button-row
name: Okno
entity: cover.zaluzje_cover_1
reverseButtons: true
hideStopButton: true
customTheme: true
stopButtonColor: orange
buttonInactiveColor: gray
isOpenColor: pink
isClosedColor: magenta
customOpenText: OPEN
customStopText: STOP
customCloseText: CLOSE
width: 115px
height: 35px
Wielkie dzięki kolego!!
No niestety ale nie mam tej synchronizacji. Wyczytałem, że jeśli chodzi o mobilusa to domyślnie jego silnik zaprogramowany jest na “tryb bez podtrzymania” - sterowanie krótkim impulsem. Istnieje możliwość przeprogramowania na “tryb z podtrzymaniem”, ale nie chce już się bawić w to. Wymaga to ustawienia fabrycznego silnika rolety Mobilus, a co za tym idzie skasowanie pilotów i położeń krańcowych rolety. Dodatkowo musiałbym się dostać do samego silnika, żeby móc później dodać te piloty.
Zautomatyzowałem sobie roletę tak, że zamknie mi ją do końca (zmierzyłem ile czasu zejdzie na tę czynność) no i potem podniesie mi się do momentu, którego chce (też odmierzyłem stoperem). Dodatkowo dodałem automatyzację, w której kalibruje mi rolete tzn. jak jest zamknięta to ma ją otworzyć (też odmierza czas) no i potem jak to wykona to wtedy wykonuje się ta właściwa automatyzacja. Testowałem i niby działa. Tyle mi chyba wystarczy. Dzięki wszystkim za pomoc!!