Witam wszystkich,
mam rolety inel spięte centralką producenta inelnet i wrzucone do home assistant integracją:
W tej integracji jest napisane, że rolety nie wspierają położenia więc na stałe jest ustawiona pozycja rolet na 50% aby zawsze można było je zamknąć lub otworzyć. Wyrzuciłem tą linijkę żeby wiedzieć (przynajmniej teoretycznie) czy są aktualnie zamknięte czy otwarte i powiedzmy że to działa.
Ale widziałem, że można sterować roletami w taki sposób aby każdej rolecie wpisać jaki czas potrzebuje na otwarcie i zamknięcie. Dzięki temu mógłbym ustawić symulowaną pozycję np. 30% otwarcia.
Z tym, że jestem dość świeżym użytkownikiem i nie wiem czy w ogóle jest to do zrobienia i jak się za to zabrać.
Czy może ktoś pomóc i podpowiedzieć jak to zrobić?
W centralce nie widać stanu, można za każdym razem wysłać polecenie zamknij lub otwórz. Rolety nie podają informacji w jakim są stanie.
Widziałem kiedyś gdzieś na forum, że ktoś miał wpięte rolety do centralki satela i mimo braku informacji o położeniu rolety, można było zasymulować czas zamknięcia i otwarcia dzięki czemu można ustawić np. 50%.